Pravidelní čitatelia a čitateľky našej Atmosféry si iste spomenú na recept na úžasné perníčky s motívom vianočných škriatkov Pixy. Ak si ho náhodou nepamätáte, alebo vám medzi článkami záhadne unikol, nájdete ho tu: recept na vianočné perníčky inšpirované postavičkami Maileg.
Dnes by sme vám radi predstavili ich autorku Alenu Chovancovú – neskutočne šikovnú, kreatívnu a inšpiratívnu ženu, ktorá vytvorila zbrusu nové perníčky na motívy kuchynských pomôcok, ktoré si sama navrhla. Ani tentoraz vás o recept neochudobníme, ale najprv sme pre vás pani Alenu málinko vyspovedali. Uvarte si horúcu kávu, nezabudnite na nejakú maškrtu a poďte si prečítať jej príbeh. Pripravení?
Ako by ste sa popísala v pár vetách?
Som mama troch chalanov, nenapraviteľná romantička, ktorá miluje ružovú. Rada cestujem, obklopujem sa dobrými priateľmi a krásnymi vecami, zbieram hríby, fotím … Vzácne sú pre mňa chvíle strávené s mojou rodinou. Milujem ručnú prácu a kreativitu, čo sa premieta do môjho zamestnania (pre Fler.cz), do zariadenia nášho domova a tiež do spôsobu, ako trávim voľný čas. V živote sa riadim hlavne dvoma mottami: „Najkrajšie žena je tá, ktorá je vyrovnaná sama so sebou“ … a druhým je „Čím menej vieš, tým lepšie spíš.“
Co Vás přivedlo k pečení a tvoření vůbec? Je to pro vás určitý druh relaxace?
Ako dieťa som rada maľovala, preto ma rodičia prihlásili do výtvarného odboru ZUŠ a kopu ďalších krúžkov. Tiež ma bavilo pomáhať ockovi v dielni, kde som si už v predškolskom veku zbíjala z malých odrezkov dreva nábytok pre bábiky alebo z ílu modelovala výbavu do ich domčeka.
Rada sa obklopujem originálnymi kúskami. Svojim priateľom darčeky radšej vyrobím než kupujem. A snažím sa tiež podporovať ručnú prácu ostatných. Keď som bola na prvej materskej, občas sme sa večer zišli so susedkami a niečo spolu vyrábali. Stále nás pribúdalo, a tak sme sa v roku 2010 začali schádzať v kaviarni rodinného centra. Od tej doby sa stretávame pravidelne raz za mesiac. Takto vznikli Tvorivé večery v Havířove. V súčasnej dobe sa nás schádza okolo 60. Spoločne odpočívame, kecáme a tvoríme.
Perníčky som prvýkrát skúsila upiecť asi pred 10 rokmi a bola to katastrofa. Prvé várky leteli do koša. Postupne sa ale z ich pečenia a hlavne zdobenia stala radosť a spôsob odpočinku. Baví ma vyrezávať si vlastné tvary a vymýšľať nové spôsoby ich zdobenia. Pred rokmi si jednu fotografiu mojej perníkovej chalúpky všimla redakcia časopisu Dekor. Odvtedy spolupracujeme. Je to pre mňa vždy veľká výzva. Zvlášť keď viem, koľko neskutočne šikovných pernikáriek v našej krajine je.
Ako podľa vás vyzerá pohodová atmosféra a máte tip pre ostatných, ako si ju užiť?
Pohodová atmosféra? Keď môžem stráviť celý deň vo svojom kvietkovanom pyžame s dobrým čajom a niečo tvoriť. Pustím si nejaký romantický film a zapnem šijací stroj alebo naplním zdobičku na perníčky a v tej chvíli svet okolo mňa prestáva existovať. Tiež milujem, keď sa celá rodina váľame v spálni v perinách, rozprávame sa a smejeme sa. To sú vzácne chvíle, ktoré si chcem uchovať v spomienkach pre seba i pre naše deti na celý život.
Človek by sa mal naučiť občas úplne vypnúť. Urobiť si deň alebo poldeň len sám pre seba. Bez pocitu viny, že práve „nič nerobím“ alebo „ešte by som mala urobiť toto … a až potom …“. Nikdy nevieme, ako dlhý čas je nám tu na zemi vymeraný, a tak sa snažím vychutnávať si každé obdobie života naplno.
Je nejaký kúsok od nás, ktorý máte už dlhšiu dobu vyhliadnutý?
Áno, takých je veľa. Je to nikdy nekončiaci kolotoč. Jednu vec človek zaobstará a už má v merku ďalšie. V tejto chvíli pokukujem po pár kúskoch do novej kuchyne, ktorú plánujeme realizovať ešte pred Vianocami.
A teraz už rýchlo na sľúbený recept na perníčky, po ktorých sa vám budú zbiehať slinky, rovnako ako nám!
„Pri poslednom pečení som zrealizovala myšlienku, ktorú v hlave nosím už dlhšiu dobu – totiž, že si z cesta vykrojím tvary kuchynských nástrojov a pomôcok a ozdobím ich – ako inak – v romantickom štýle. Za týmto účelom som využila okrem klasickej bielkovej polevy tiež kúsky fondánovej fólie. Z tejto kombinácie som nadšená.“
RECEPT NA PERNÍČKY
Potrebujeme:
50 g Hery
100 g medu
3 vajcia
250 g práškového cukru
1 lyžička jedlej sódy
perníkové korenie
650 g hladkej múky
1-2 lyžice kakaa
Postup
- Heru a med spoločne rozpustím a nechám vychladnúť. Vajíčka, práškový cukor, lyžičku jedlej sódy a perníkové korenie zmiešam a ušľahám, potom pridám vychladnuté maslo s medom. Následne zamiešam hladkú múku s 1-2 lyžicami kakaa a pridám ku zvyšku ingrediencií. Potom už len na doske spracujem cesto, aby bolo dobre zmiešané.
- Tvary perníčkov vykrajujem nožom podľa vlastnoručne nakreslených šablón na tvrdom kartóne. Pečiem 3-5 minút na 225 stupňov (v elektrickej rúre). Po vytiahnutí ihneď potierame rozšľahaným vajcom s troškou práškového cukru.
- Perníčky zdobím bielkovou polevou z 1 bielka, 150 g práškového cukru a 1 čajovej lyžičky šťavy z citróna. Polevu šľahám približne 3 minúty elektrickým šľahačom.
- Tentokrát som perníčky ozdobila tiež kúskami fondánovej fólie s motívmi, ktoré som vopred za týmto účelom zakúpila. Fondánová fólia je o niečo pevnejšia aj silnejšia ako jedlý papier a veľmi dobre sa s ňou pracuje.
Že nemáte šablónky, podľa ktorých si perníčky vytvoríte? Pani Alena sa o ne s nami podelila! Sťahujte v PDF tu ►►► Šablónky na perníčky
Už stačí si len šablóny vytlačiť a pustiť sa do pečenia! Prajeme, nech sa vám perníčky podaria rovnako krásne, ako pani Alene a hlavne nech vám chutia. Dobrú chuť!
Miša & Alena & Bella Rose
www.tvorivevecery.cz
www.facebook.com/TvoriveVeceryVhavirove