Dozrela vám na záhradke úroda a vy premýšľate, čo s ňou? Využite letné dni a pripravte si ovocie a zeleninu na pochmúrne zimné večery! Zaváraniny vám rozhodne v chladných mesiacoch prídu vhod. Ak neviete, ako na to, nezúfajte. Máme pre vás tipy, vďaka ktorým si marhuľové knedličky, ovocné bublaniny a palacinky s jahodovou marmeládou môžete vychutnávať po celý rok! Práve teraz totiž vrcholí obdobie, kedy v záhradkách a sadoch dozrieva lahodné ovocie. Chyťte teda príležitosť „za pačesy“ a poďte s nami zavárať!
Kam na ovocie?
Pokiaľ práve nepatríte medzi šťastných majiteľov ovocných sadov, nevadí! Spojte dve krásne aktivity dokopy a urobte si prechádzku na farmárske trhy. Kvalitného ovocia je na trhoch nepreberné množstvo a ešte si užijete pekné dopoludnie na čerstvom vzduchu.
Čo budete na zaváranie potrebovať?
Aj keď v dnešnej dobe nie je problém zájsť do obchodu a kúpiť si hotový kompót alebo marmeládu, nie je nad to pripraviť si svoju vlastnú lahodnú zaváraninu. Zaváranie, hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, nie je vôbec žiadna veda. Potrebovať budete (samozrejme) zaváracie poháre vrátane viečok, lahodné ovocie podľa vašej ľubovôle, cukor a prípadne aj nejaké korenie vhodné na zaváranie. Často sa jedná o klinček a badián. Počas sezóny nakúpite všetky potrebné veci k zaváraniu napríklad v Kauflande. My sme pripravení, čo vy?
Pečený hruškový čaj so zázvorom
Zavárať môžete v podstate akékoľvek ovocie či zeleninu, takých receptov na webe nájdete kopu. My v Bella Rose milujeme čaje, a tak sme si pre vás pripravili ako jeden z tipov práve recept na lahodný pečený hruškový čaj so zázvorom, ktorý vám pomôže v chladných zimných dňoch vykúzliť tie pravé pohodové hygge chvíľky pod chlpatou dekou. Poďme na to!
Pečené čaje sú hotové raz dva a zamiluje si ich naozaj každý – ako deti, tak aj dospelí. A prečo práve hruška so zázvorom? Zázvor skvele zahreje a hruška je plná vitamínov. Perfektná kombinácia – čo myslíte?
Čo budete potrebovať?
- 500 g hrušiek nakrájaných na malé kocočky
- 200 g marhúľ nakrájaných nadrobno
- 200 g egrešu – ak nemáte čerstvý, ale ešte vám v špajzi zostali zásoby kompótu z minulého roka, môžete využiť aj ten!
- 1 lyžica jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- 4 lyžice pomarančovej šťavy
- 50 g kandizovaného zázvoru (malé kúsky)
- 500 g cukru
- 1 hviezdička badiánu
- 5 ks klinčekov
Ako postupovať?
Príprava pečeného čaju je viac ako jednoduchá. Pokiaľ máte všetky suroviny nachystané, tak ste v podstate už v polovici celého procesu.Teraz už stačí len všetky ingrediencie zmiešať, dať ich do hlbokej nádoby vhodnej do rúry alebo do klasického pekáča a všetko piecť na 200°C počas 45 minút.
Tešíte sa na plnenie a zdobenie pohárov? To máme my v Bella Rose na zaváraní najradšej. Aby vám tá necelá hodinka čakania rýchlejšie utiekla, môžete si zatiaľ virutálne prelistovať náš blog, na ktorom nájdete kopu ďalších tipov nielen na čarovanie v kuchyni, ale tiež množstvo inšpirácie – napríklad ako si zariadiť domov v škandinávskom štýle. Ale pozor! Radšej si nastavte časovač, nech sa do pútavých článkov nezačítate tak, že ovocie v rúre zabudnete.
Marhuľová zaváranina
Pečený čaj z hrušiek vás príliš nezaujal a patríte skôr medzi tých, čo nedajú dopustiť na tradičné recepty? Tak to vás potešíme. Ako druhý recept sme si pre vás pripravili marhuľovú marmeládu. Palaciniek s ňou sa totiž nemôžeme nabažiť – mňam! Máte to rovnako? V tom prípade sa do výroby vlastnej marhuľovej marmelády proste musíte pustiť!
Čo budete potrebovať?
- 1,2 kg zrelých marhúľ
- 1 kg kryštálového cukru
Ako postupovať?
Na marmeládu sa vám budú hodiť práve tie marhule, ktoré mnohí z nás nemajú práve v obľube. Sú trošku otlčené po páde zo stromu, mäkké a viac zrelé, ale práve preto sú pre marhuľovú zaváraninu tie najlepšie. Čím to je? Zrelšie marhule sú totiž sladučké a manipulácia s nimi je ľahšia, než s tými čerstvo natrhanými, ktoré si môžete v lete odtrhnúť a zjesť priamo pod stromom.
A aký je postup na prípravu marmelády? Zrelé marhule vykôstkujte a cez hustejšie sito ich po malých dávkach prepasírujte do hrnca, v ktorom budete marmeládu variť. Takto jednoduchým spôsobom postupne všetky marhule zbavíte šupiek. Máme pre vás tiež malý tip s cukrom. Na každý kilogram získanej marhuľovej kaše pridajte 1 kg cukru – nemôže sa vám teda stať, že by bola marmeláda málo sladká alebo naopak. Za stáleho miešania na miernom ohni varte marhule s cukrom do tej doby, až kaša pozvoľne steká po lyžici. Hurá, je to skoro hotové! Teraz už len marmeládou naplňte štýlové poháre, nechajte ich vychladnúť, uzavrite a krátko zavarte v pare.