X

Zahrejte sa jesennou polievkou. Tekvicová krémová polievka podľa receptu od Lapetit.sk

Vo vzduchu už pomaly, ale isto začína voňať jesenné počasie, listy na stromoch žltnú a rána sú pekne sychravé. Jeseň už je na dosah a nastáva tá pravá chvíľa na jesenné dekorácie a na poriadne výdatné polievky, ktoré vás jednak príjemne zahrejú, a tiež pomôžu spracovať úrodu zo záhradky. A ktorá polievka by sa k jeseni hodila lepšie, než práve tekvicová krémová? Tentokrát sme spojili sily s Monikou z blogu lapetit.sk, ktorá sa s nami podelila o jej obľúbený recept na tekvicovú krémovú polievku. Uvarte si ju tiež, zaručujeme, že sa budete oblizovať až za ušami!

Tekvicová krémová polievka

na 4 až 6 porcií budete potrebovať:

1,5 kg tekvice (Napríklad maslová alebo Hokkaido)
1 ks šalotky
1 strúčik cesnaku
2 vetvičky tymianu
4-5 lístkov šalvie
50 g slaniny na malé kocky
soľ
čierne korenie
3 PL olivového oleja
1 l zeleninového vývaru
125 ml smotany na šľahanie
na ozdobu plátky mandlí a pár lístkov šalvie

Postup:

Tekvicu ošúpte a nakrájajte na rovnako veľké časti. Dajte na plech na pečenie, dobre osoľte a okoreňte, a polejte 2 PL oleja. Premiešajte a dajte piecť na 200 stupňov a približne 30 minút (záleží od veľkosti kúskov tekvice).

Tesne pred tým ako sa tekvica dopečie si vo väčšom hrnci na zvyšnom oleji spente nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak a pridajte nakrájané bylinky a slaninu. Niekoľko minút duste, kým cibuľa nezosklovatie. Potom pridajte upečenú tekvicu, zalejte vývarom a ak je to potrebné pridajte ešte vodu tak, aby bola všetka tekvica ponorená. Polievku priveďte do varu a potom rozmixujeme do hladka. Na koniec pridajte smotanu na šľahanie a nechajte ešte niekoľko minút variť.

Podávajte ešte dozdobené opečenými mandľami a pár lístkami šalvie. Polievku môžeme ešte podľa potreby dochutiť soľou, čiernym korením alebo aj čili ak máte radi.

Ďalšie recepty od Moniky nájdete na blogu lapetit.sk.

Dobrú chuť praje

Monika, MichaelaBella Rose

Želáte si niečo nové do kuchyne? ♥

Veronika Kovacova:
Mohlo by se vám líbít