Vo vzduchu už pomaly, ale isto začína voňať jesenné počasie, listy na stromoch žltnú a rána sú pekne sychravé. Jeseň už je na dosah a nastáva tá pravá chvíľa na poriadne výdatné polievky, ktoré vás jednak príjemne zahrejú, a tiež pomôžu spracovať úrodu zo záhradky. A ktorá polievka by sa k jeseni hodila lepšie, než práve tekvicová krémová? Tentokrát sme spojili sily s Monikou z blogu lapetit.sk, ktorá sa s nami podelila o jej obľúbený recept na tekvicovú krémovú polievku. Uvarte si ju tiež, zaručujeme, že sa budete oblizovať až za ušami!

dýňová polévka

Tekvicová krémová polievka

na 4 až 6 porcií budete potrebovať:

1,5 kg tekvice (Napríklad maslová alebo Hokkaido)
1 ks šalotky
1 strúčik cesnaku
2 vetvičky tymianu
4-5 lístkov šalvie
50 g slaniny na malé kocky
soľ
čierne korenie
3 PL olivového oleja
1 l zeleninového vývaru
125 ml smotany na šľahanie
na ozdobu plátky mandlí a pár lístkov šalvie

dýňová krémová polévka

Postup:

Tekvicu ošúpte a nakrájajte na rovnako veľké časti. Dajte na plech na pečenie, dobre osoľte a okoreňte, a polejte 2 PL oleja. Premiešajte a dajte piecť na 200 stupňov a približne 30 minút (záleží od veľkosti kúskov tekvice).

Tesne pred tým ako sa tekvica dopečie si vo väčšom hrnci na zvyšnom oleji spente nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak a pridajte nakrájané bylinky a slaninu. Niekoľko minút duste, kým cibuľa nezosklovatie. Potom pridajte upečenú tekvicu, zalejte vývarom a ak je to potrebné pridajte ešte vodu tak, aby bola všetka tekvica ponorená. Polievku priveďte do varu a potom rozmixujeme do hladka. Na koniec pridajte smotanu na šľahanie a nechajte ešte niekoľko minút variť.

Podávajte ešte dozdobené opečenými mandľami a pár lístkami šalvie. Polievku môžeme ešte podľa potreby dochutiť soľou, čiernym korením alebo aj čili ak máte radi.

Dobrú chuť praje

Monika, MichaelaBella Rose

Želáte si niečo nové do kuchyne? ♥

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi!