Ak rovnako ako my milujete jedlo a baví vás sa prezerať si rôzne foodblogy, až nakoniec dostanete na niečo chuť a musíte si ísť niečo okamžite uvariť alebo upiecť, potom ste tu správne. Pre marcovú kolekciu mesiaca sme totiž oslovili sympatickú Veroniku z blogu Lenivá Kuchárka, ktorá nám v rozhovore prezradí, akú dobrotu si robí najčastejšie, ako vznikol názov blogu a oveľa viac! Veronika je milá, ambiciózna a jej blog dokonca získal ocenenie Blog roka 2017 v kategórii Food. Uvarte si kávu a vezmite si hlavne niečo pod zub, pretože po zhliadnutí tohto článku by vás ľahko mohla prepadnúť chuť! Smelo do čítania!

Bol to zámer, podnietiť vo vás chuť niečo si upiecť či navariť, lebo čas strávený v kuchyni vie byť aj skvelým a chutným relaxom.

Prezraďte nám niečo o sebe.

Vyštudovala som ekonómiu a momentálne pracujem ako analytik v agentúre zameranej na podporu malého a stredného podnikania na Slovensku. A vo všetkom voľnom čase, ktorý mám, varím, pečiem, stylujem jedlo a o to najchutnejšie, čo vytvorím, sa delím so svojimi čitateľmi na blogu a na sociálnych sieťach. Nie som systematický typ, rada veci nechávam odležať a dokážem tráviť hodiny prezeraním fotiek jedla. Okrem toho, že stojím za foodblogom Lenivá kuchárka, spolu s ďalšími šikovnými blogerkami vytváram aj minimalistický magazín BREZZA.

Píšete úspešný blog Lenivá Kuchárka. Ako ste sa k tomu vlastne dostali?

Foodblog Lenivá kuchárka som založila ešte počas štúdia na univerzite, kedy som popri škole mala čas na experimentovanie v kuchyni. Piecť ma veľmi bavilo, nakoľko miešanie cesta na mňa pôsobí upokojujúco a pomohlo mi to tak vyvážiť stresujúce skúškové obdobia. Popri sledovaní rôznych blogov a listovaní kuchárskymi knižkami som postrehla jednu vec – mnohé recepty obsahovali veľa cukru a klasickej múky. A to som chcela zmeniť, preto vznikol foodblog Lenivá kuchárka. Dôvodov však bolo samozrejme viac, rada som písala, tvorila niečo vlastné a delila sa o to s ľuďmi. Takže založenie blogu bolo takým prirodzeným vyústením všetkých mojich radostí.

Zaujímalo by ma, ako vznikol názov blogu? Je to tým, že máte radi rýchle recepty?

Názov blogu vymyslel môj priateľ Peťo. Ja som chcela niečo poetickejšie, on navrhol niečo praktické, jednoduché a ľahko zapamätateľné. Názov blogu bol prispôsobený aj typu receptov, ktoré vytváram – všetky sú jednoduché a rýchle a pritom samozrejme aj veľmi chutné. Snažím sa vytvárať recepty, ktoré nebudú pozostávať z veľkého množstva ingrediencií, ale zároveň budú rozmanitejšie než pri klasických receptoch a tak si občas budete musieť zájsť kúpiť aj nie úplnú klasiku ako napríklad makovú múku, paprikovú pastu, či kokosové mlieko. Dbám pritom na kvalitu ingrediencií a snažím sa ľuďom ukázať, že piecť sa dá aj s menším množstvom cukru a s použitím alternatívnych múk.

Máte nejakú obľúbenú pochúťku, ktorú si v poslednej dobe robíte často?

Keďže veľmi rada pečiem sladké, je to aj moja obľúbená pochúťka. Najradšej mám makovú bábovku, banánový chlieb a mrkvový koláč – tie pečiem pravidelne a brávam ich aj do práce, kde mi poslúžia ako chutná desiata či odmena za zvládnutie prvých ranných úloh.

Aký máte názor na zdravú stravu? Nájdeme u vás i špecifické recepty? Napríklad bez cukru, bez lepku a podobne?

Pre mňa znamená zdravá strava rozmanitosť a kvalitu ingrediencií. Vedieť, čo nakupujem – poznať zloženie a pôvod produktov, nakupovať sezónne a mať zastúpené v jedálníčku zeleninu, ovocie, strukoviny, vajíčka, ryby a mäso, bez polotovarov. Na blog pridávam aj špecifické recepty, teda recepty bez lepku, bez laktózy a aj bez pridaného cukru, takže je z čoho vyberať a samozrejme recepty sa dajú prispôsobiť podľa potreby či špecifickej intolerancie.

Vaše fotky jedál sú veľmi lákavé. Človek po nich hneď na niečo dostane chuť! Kde beriete inšpiráciu na foodstyling? Sledujete „konkurenciu“ alebo skrátka vezmete foťák a fotíte?

Veľmi pekne ďakujem! To bol aj zámer, podnietiť vo vás chuť niečo si upiecť či navariť, lebo čas strávený v kuchyni vie byť aj skvelým a chutným relaxom. Inšpiráciu na foodstyling často nachádzam na Instagrame a Pintereste, to sú 2 nekonečné zdroje inšpirácií. Ale vo veľkej miere stylujem jedlo podľa toho, z akých ingrediencií pozostáva a týmto farbám potom prispôsobujem aj styling. Samozrejme veľa závisí aj od toho, akú atmosféru chceme fotkou vyvolať, ak ide o recept z tradičnej kuchyne, stavím na drevo a teplé farby, naopak, ak chcem vyvolať dramatickosť, je styling jednoduchší a zameriavam sa skôr na štruktúru jedla či ingrediencie. Je to hotové čaro a zároveň obrovský priestor na posúvanie hraníc, preto ma to neskutočne baví.

Vzhľadom k tomu, že v kuchyni trávite, predpokladám, denne veľa času, potrebujete sa obklopovať praktickými a zároveň peknými doplnkami. Bez ktorého pomocníka si to v kuchyni neviete predstaviť?

Bez kuchynskej váhy. Keďže väčšina mojich receptov putuje následne na blog, musím mať všetko presne odvážené a zaznamenané. Skvelým pomocníkom sú aj misky na cesto, varešky, stierky a formy. A potom prichádza na rad servírovanie, tu sa vyhrám pri výbere tanierikov, mištičiek a pohárikov, ktoré používam na foodstyling.

Prezraďte, aký štýl bývania u Vás prevláda?

Momentálne bývame v maličkom byte, ktorý je zároveň naším ateliérom. Prevláda u nás drevo, praktickosť a minimalizmus, keďže v malom priestore musíme zvažovať každý centimeter. Ale asi ako väčšina, aj ja snívam o malom domčeku so záhradou, ktorý si zariadim podľa svojich predstáv – v minimalistickom štýle prelínajúcim sa s tým severským, uvidíme, ako sa nám to podarí skombinovať.

Je nejaký kúsok v dome, ktorý máte najradšej?

Môj drevený stôl, ktorý u nás slúži aj ako priestor na styling a fotenie, ako miesto, pri ktorom sa stretávame, jeme a rozprávame o zážitkoch z celého dňa a raz za čas si na ňom kreslím, čítam či tvorím plány do budúcna.

A posledná otázka na záver: Ako si predstavujete dokonalú chvíľku? Nájdete si na ňu vôbec čas?

Priestor na dokonalé chvíľky si treba vytvárať a verím tomu, že sa to dá. Viem si ich predstaviť viacero, jednou z mojich najobľúbenejších v zimných mesiacoch je čítať knižku so šálkou pečeného čaju v ruke a zabalená vo vrstvách huňatej deky. S príchodom jari sú to prechádzky lesom a fotenie prvých snežienok, navštevovanie kaviarničiek s dobrou kávou a koláčom a pozorovanie večernej oblohy.

Prezrite si Veronikin výber produktov, ktoré má u nás najradšej a načerpajte inšpiráciu.

Plno nových vyskúšaných receptov

praje Michaela a Bella Rose

 

Chcelo by to nové kúsky do kuchyne? Žiadny problém! ♥

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi!