X

Vianočný kardamómový chlieb alebo Fínska Pulla

Kardamómový chlieb alebo Fínska Pulla je druh sladkého kysnutého pečiva, ktorý je ovoňaný orientálnym korením kardamóm. Toto korenie je veľmi intenzívne, môžete v ňom cítiť pomarančovú kôru, škoricu či klinček. Ja ho v recepte dopĺňam ešte o tieto chute a o vôňu vanilky, pretože mi to k sebe veľmi sedí, aj keď v originálnom recepte pomarančová kôra, škorica ani vanilka nie je.

Podľa názvu asi nikoho neprekvapí, že Fínska Pulla je obľúbená predovšetkým v škandinávskych zemiach – Nórsku, Švédsku a Fínsku a vďaka svojej chuti bude perfektná na vianočné pečenie namiesto osvedčenej vianočky.

S vianočným riadom značky Kähler bude servírovanie tejto pully zážitok!

U kysnutých ciest je niekoľko krokov, ktoré by ste určite nemali vynechať. Aj preto Vám prinášam spolu s receptom aj postup, ako na ten najlepší výsledok.

  1. Pripravte tang zhong (číta sa tang žong). Tang zhong je vlastne taká kaša, ktorá vznikne zahriatím mlieka, vody a múky. Pozor ale! Nesmie dôjsť k varu, ideálna teplota prípravy je 65 stupňov. Pripravte ho teda na strednom stupni a vo chvíli, keď Vám vznikne kaše, odstavte z platne a nechajte celkom vychladnúť. Tang zhong zaistí pečivu väčšiu nadýchanosť, vláčnosť a elasticitu, pretože v ceste viaže viac vody.
  2. Všetky suroviny z chladničky by mali mať izbovú teplotu.
  3. Droždie rozdrobte do misky a zasypte ho trochou cukru. Droždie sa krásne rozpustí, vznikne kaša. Je to taká aktivácia droždia. Potom môžete založiť kvások s pomocou trochy mlieka a múky alebo dať drožďovú kašu priamo do cesta na zamiešanie.
  4. Múku preosejte cez jemné sito.
  5. V originálnom recepte sa uvádza len hladká múka, mne sa ale osvedčilo zmiešať hladkú, polohrubú a hrubú. Vznikne cesto podobné našej vianočke a to ma baví omnoho viac. Môžete teda vyskúšať obe varianty a samy sa rozhodnúť, ktorá Vám bude chutiť viac.
  6. Doprajte cestu čas na nakysnutie. Dôležité je dvojité nakysnutie – po zamiešaní cesta aj po zamotaní.
  7. Na ozdobu použite granulovaný cukor. V klasickom supermarkete ho asi nikde nezoženiete, ale dá sa objednať na e-shopoch s cukrárskymi potrebami. Stojí to fakt za to. Vytvorí nádherný efekt a určite ho použijete aj v iných sladkých receptoch.
  8. Po upečení nechajte vychladnúť aspoň hodinu, aby sa Vám striedka vnútri nezrazila.

Kardamómový chlieb sa tradične servíruje s kávou či obľúbeným čajom. Úžasný je namazaný maslom a marmeládou. Pokiaľ Vám vianočná Pulla zvýši na ďalšie dni, môžete z nej pripraviť úžasný francúzsky toust či zapiecť ako bread pudding. Oba recepty nájdete u mňa na blogu milluji.cz

Vianočný kardamómový chlieb

Ingrediencie:

Tang zhong:

  • 20 g hladkej pšeničnej múky
  • 60 g plnotučného mlieka
  • 25 g vody

Cesto:

  • 300 g hladkej pšeničnej múky
  • 100 g polohrubej pšeničnej múky
  • 100 g hrubej pšeničnej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 250 g vlažného plnotučného mlieka
  • 60 g masla
  • 1/2 vajíčka izbovej teploty
  • 1 kávová lyžička mletej vanilky
  • 1 kávová lyžička mletého kardamómu
  • 1 kávová lyžička mletej škorice
  • 1 kávová lyžička pomarančovej sušenej kôry
  • 125 g krupicového cukru
  • štipka soli
  • 1/2 vajíčka a 1 polievková lyžica smotany alebo plnotučného mlieka na potretie
  • granulovaný (perlový) cukor na posypanie

Postup:

Najprv pripravte tang zhong. Múku rozmiešajte s mliekom a vodou, na platni na nižšom stupni zahrejte – pozor nesmie sa variť! Musí vzniknúť taká kaša. Vďaka nej je vždy pečivo vláčnejšie a úplne úžasné.

Tang zhong nechajte vychladnúť a pripravte cesto.

Droždie rozdrobte s trochou cukru a nechajte ho rozpustiť. V priebehu ho trochu premiešajte. Droždie by sa malo rozpustiť až na kašičku.

Maslo s mliekom zahrejte, mlieko by malo byť len vlažné a maslo by sa malo celkom rozpustiť.

Do misy od robotu preosejte múku, pridajte soľ, cukor, mlieko s maslom, vychladnutý tang zhong, rozpustené droždie, 1/2 vajíčka, vanilku, kardamóm, škoricu a pomarančovú kôru.

Použite nástavec typu hák a 10 minút na nižší stupeň nechajte spracovať hladké elastické cesto.

Cesto preložte do uzatvárateľnej plastovej misy, uzavrite ju a nechajte hodinu kysnúť.

Nakysnuté cesto teraz rozdeľte na 5 rovnakých kúskov, ktoré rukami spracujte na dlhé copy.

Copy preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a zapleťte ich, ako by ste plietli vianočku.

Vianočku teraz potrite rozšľahaným vajíčkom so smotanou či mliekom, posypte granulovaným cukrom a nechajte teraz kysnúť 30-40 minút.

Rúru predhrejte na 180 stupňov.

Chlieb pečte 40 – 45 minút. Pokiaľ sa bude piecť zhora rýchlo, prikryte ho alobalom.

Po upečení nechajte vychladnúť aspoň 1 hodinu a potom môžete krájať a podávať s maslom a dobrou marmeládou.

Ďakujeme blogerke Kataríne z blogu milluji.cz, ktorá pre nás recept pripravila a vy nám dajte vedieť, pokiaľ ho vyskúšate.

Dobrú chuť praje

MichaelaBella Rose

 

Na vaše vianočné pečenie sa bude hodiť pár drobností ♥

Michaela Urbánková:
Mohlo by se vám líbít