Tiež vám pripadá, že Vianoce prichádzajú každým rokom o niečo skôr? Vonku sa vietor stále pohráva s farebným opadaným lístím, ale ulice aj výklady obchodov už sa obliekajú do sviatočného. Či sa nám to páči alebo nie, začína nás pomaly, ale isto pohlcovať vianočná atmosféra. A asi je to tak správne – máme totiž viac času na vianočné prípravy a tým pádom možnosť si ich pekne v pokoji užiť. Prečo trebárs tento rok nezačať s pečením vianočného pečiva trochu v predstihu?

Ako si užiť vianočné pečenie

Pečenie vianočného pečiva väčšinou patrí k obľúbeným predvianočným rituálom. Už ako malí ste iste radi pomáhali mamičke alebo babičke vaľkať cesto na linecké, vykrajovať všetky možné aj nemožné tvary vianočných medovníčkov a zdobiť ich cukrovou polevou. A k tomu zobkali sladké cesto a dúfali, že sa nesplní mamičkino varovanie, že vás bude bolieť brucho! A možno teraz rovnako s úsmevom karháte svoje deti. Vianočné pečenie si skrátka každý užíva po svojom.

Nerezové vykrajovátka dinosauri Kitchen Craft
originálnymi vykrajovátkami je spoločné pečenie ešte väčšia zábava.

Aby boli tieto okamihy pre všetkých čo najpríjemnejšie, prinášame zopár tipov, ako si pečenie vianočného pečiva čo najviac užiť:

1. Urobte si čas!

Venujte pečeniu trebárs jeden predvianočný víkend, prizvite si malých pomocníkov alebo sa k vianočnému pečeniu stretnite s kamarátkami, nech na to nie ste samy. Oprášte tradičné rodinné recepty a nebojte sa skúsiť aj niečo nové. Skontrolujte zásoby a doplňte, čo chýba, nech sa v deň D nemusíte stresovať, že máte málo vajíčok alebo že práve došlo mlieko.

Mechanická kuchynská váha Kitchen Craft
Prísady do vianočného pečiva je potrebné starostlivo odvážiť na presnej kuchynskej váhe.

2. Vytvorte si k pečeniu príjemnú atmosféru!

Deťom uvarte horúcu čokoládu alebo voňavý čaj, pre seba a kamarátky si uvarte víno alebo punč. Než sa kuchyňou rozvonia vanilka a škorica, zapáľte si vonnú sviečku – tá vás spoľahlivo pozitívne naladí, aj keby tvarovanie vanilkových rožtekov nebola práve vaša najobľúbenejšia aktivita. A pustite si obľúbenú hudbu – vianočné koledy alebo čokoľvek, čo vás príjemne povzbudí!

Vonná sviečka Jul
Vonná sviečka Jul vám vianočne prevonia kuchyňu ešte než zapnete rúru.

3. Majte po ruke všetko potrebné!

Určite sa vám bude hodiť štýlová zástera, rovnako tak vaše deti bude treba aspoň trochu ochrániť pred premenou na múčne červy zásterkou pre nich presne na mieru. Deti vďaka nej navyše získajú pocit, že sú pri pečení skutočne nepostrádateľným pomocníkom.

Pre spracovanie vláčneho cesta príde vhod kvalitný valček. Buď tradičný drevený, alebo keramický. Tiež určite odporúčame vyskúšať drevené embosované valčeky, s ktorých pomocou jednoducho a rýchlo vytvoríte na vianočnom pečive originálne vzory. Asi netreba zdôrazňovať, kto bude z kreatívneho tvorenia nadšený najviac!

 

Embosovaný valček Merry Christmas
S týmto valčekom pôjde vianočné zdobenie samo!

A potom tu máme formičkyvykrajovátka. Možno máte v zásobe plechovú kavalériu po babičke, a ak nie, skúste naše nerezové vykrajovátka všetkých možných tvarov. A vôbec nevadí, že tento rok budú vaše vianočné perníčky mať tvar dinosaura alebo dokonca bagra. A ak vlejete cesto na cukrovinky do špeciálne tvarovaných formičiek, môžete na vianočný stôl servírovať trebárs sladké snehové vločky.

Forma na pečenie Frozen Snowflakes
Bábovky alebo snehové vločky? V každom prípade ideálny tvar vianočného pečiva!

Na hotové upečené koláčiky si nezabudnite pripraviť úložné dózy a krabice. Vzhľadom k tomu, že pečiete v predstihu, cukrovinky potom dobre uschovajte na iba vám známe miesto. Inak hrozí, že na Štedrý deň v nájdete v krabiciach len omrvinky!

Keramická dóza Merry Christmas
Než príde jeho čas, nechajte pečivo odpočívať v štýlových uzavretých dózach.

Čo budete tento rok piecť?

Ešte predtým, než vypukne vaša predvianočná pečiaca seansa, je potreba naplánovať, do akého pečiva sa tento rok pustíte. Každý má inú stratégiu. Niekto pečie tvrdohlavo každý rok svojich päť rokmi preverených druhov, inde radi skúšajú stále niečo nové. Asi najlepšia je zlatá stredná cesta – osvedčené hitovky (vanilkové rožky, linecké koláčiky, osie hniezda … .doplňte sami ten váš naj recept!) Plus jedna alebo dve novinky.

Hlavne majte na pamäti, že pečenie nie sú preteky! Nejde predsa vôbec o to, koľko druhov a kilogramov pečiva pripravíte! Stačí pokojne jeden plech vanilkových rožtekov upečený s chuťou a láskou!

Vánoční pečení
Nezabudnite všetky sladké dobroty aj krásne naservírovať. Trebárs na servírovací lopárik.

Tradičné i nezvyčajné recepty na vianočné pečivo

Tradičným vianočným pečivom, pri ktorého príprave sa zabaví celá rodina, sú medovníčky. Existuje na ne veľa receptov, rovnako ako tvarov, ktoré im pomocou formičiek vtlačíme. Pokiaľ už vás omrzeli hviezdičky, srdiečka alebo zvončeky, skúste to tento rok s perníčkami inšpirovanými postavičkami od Maileg. Podrobný návod nájdete v našom minulom článku tu.

Perníčky
Perníčky sa budú skvele hodiť do plechové dózičky od Maileg.

Pre viac inšpirácie vám prinášame ešte ďalšie dva recepty na vianočné pečivo. Prvá je práve na toľko obľúbené vanilkové rožteky. Recept jednoduchý, ale napriek tomu môže mať v rôznych rodinách svoje drobné odlišnosti. Ja som napríklad dlho piekla rožteky z mandlí – podľa babičkinho osvedčeného receptu. Museli sa ale nechať pomerne dlho uležať, aby boli ako sa patrí vláčne. Potom jeden rok nastala krízová situácia – bolo nutné rožteky napiecť tesne pred Štedrým dňom – a tak som siahla po recepte s vlašskými orechmi. Rohlíčky boli krehké a vláčne presne na čas!

Krehké vanilkové rožteky podľa Bjukitchen

Zdroj: Bjukitchen

Ingrediencie (na 3 plechy):

300 g preosiatej hladkej múky

300g vychladeného masla

300 g najemno namletých vlašských orechov

100 g preosiateho práškového cukru

1 žĺtok

domáci vanilkový cukor na obalenie

Postup:

Múku, orechy a cukor zmiešame v mise s nakrájaným maslom a žĺtkom a vypracujeme pevné cesto. Zabalíme do fólie a necháme cez noc odležať v chladničke. Rúru predhrejeme na 170 ° C, plech ľahko vymažeme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme do tenkého valčeka, z ktorého odkrajujeme malé kúsky a tvarujeme rožteky. Pečieme 7-10 min, po vybratí z rúry ešte teplé rožteky obalíme vo vanilkovom cukre. Domáci vanilkový cukor si pripravíme premiešaním 0,5 kg preosiateho cukru s pokrájaným vanilkovým strukom (je potrebné ho nechať cca 10 hodín odležať v uzavretej nádobe).

Druhý recept pochádza z dielne nám všetkým známeho a obľúbeného michelinského kuchára Nicolasa Vahé. Pod jeho taktovkou a s jeho ingredienciami sú aj obyčajné muffiny povýšené na dokonalú vianočnú sladkú pochúťku.

Vianočné muffiny podľa Nicolasa Vahé

Vianočné muffiny Nicolas Vahé
Zdroj: Nicolas Vahé

Ingrediencie pre 6 osôb:

250 g hladkej múky

250 g masla

250 g hnedého cukru

3 vajíčka

3 jablká

sypká čokoládová zmes Fondant Dark Chocolate

štipka soli

Postup:

Zmäknuté maslo spracujte s preosiatou múkou, cukrom a sypkou čokoládovou zmesou. Dôkladne vmiešajte žĺtka z 3 vajec. Vyšľahajte sneh z 3 bielkov a zľahka primiešajte do cestovej zmesi. Olúpané jablká nahrubo nastrúhajte do zvláštnej misky a pridajte štipku soli. Papierové košíčky na muffiny naplňte do polovice cestovou zmesou, prekryte jablčným mixom a navrch opäť nalejte základné cesto. Pečte cca 30 min v rúre vyhriatej na 180 ° C.

Originálneho pečiva sa nemusíte vzdávať ani v prípade, že pred Vianocami tak trochu bojujete s časom. Sypkú čokoládovú zmes od Nicolasa Vahé proste len zmiešajte s 2 vajciami a 90 g masla, nalejte do papierových košíčkov a vynikajúce čokoládové guličky sú behom 20 minút na svete!

Pokoj a pohodu pri pečení voňavého vianočného pečiva praje

Ivana & Bella Rose

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi!