Vianočné guľôčky menom Æbleskiver. Skúste ich doma aj vy!
Keď pôjdete počas adventu do Dánska, najskôr na trhoch stretnete stánky, kde v panvičkách s okrúhlymi jamkami opekajú guľôčky podobné lievancom. Predajú vám ich na tácke spolu s hromádkou cukru a jahodovej marmelády. Voňajú po kardamóme a vanilke a sú jedny z najobľúbenejších tradičných dobrôt spojených s adventným časom. Reč je o æbleskiver – sladkých smažených guľôčkach, ktoré sú nedielnou súčasťou severských Vianoc.
Æbleskiver, tradičná vianočná pochúťka
Pre nás je maškrtenie týchto guľôčok obľúbená tradícia na trhoch v Kodani – kúpime si teplé æbleskiver, prechádzame sa medzi nazdobenými stánkami a vianočnými stromčekmi a dúfame, že stretneme Julemanda. Skôr sa do receptu pridávali aj kúsky jabĺk, preto názov „æbleskiver“ – ten totiž v preklade znamená “plátky jabĺk“. V dnešnej dobe už sa ale v recepte jablká takmer nevyskytujú.
Skúste si guľôčky æbleskiver urobiť počas adventu doma aj vy – je to skutočne jednoduché, je len potrebné vybaviť sa špeciálnou panvičkou s jamkami (nájdete ju tiež u nás na Bella Rose), aby ste dosiahli tradičný guľatý tvar. Uvidíte, že deti budú lievancové guľôčky milovať. Je možné guľôčky aj zamraziť do zásoby, a potom ich niekedy rozmraziť na raňajky alebo pre nečakanú návštevu. V Dánsku takto bežne kupujú mrazené æbleskiver aj v supermarkete.
Ako teda na domáce vianočné guľôčky æbleskiver?
Budete potrebovať:
250 g hladkej múky
1 a 1/2 čajovej lyžičky kardamómu
1 čajovú lyžičku jedlej sódy
1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
1/2 čajovej lyžičky soli
1 polievkovú lyžicu cukru
3 vajcia
450 ml cmaru
50 g rozpusteného masla (je možné nahradiť 3 lyžicami oleja)
semienka z vanilkového struku
citrónovú kôru (z jedného citrónu alebo 2 lyžičky sušenej)
plátok masla na smaženie (cca 10 g)
Ako na to?
V mise zmiešajte suché suroviny a korenie. V ďalšej mise zmiešajte žĺtky, cmar, rozpustené maslo a premiešajte opatrne so sypkou zmesou. Z 3 bielkov vyšľahajte sneh a opatrne vmiešajte do cesta. Cesto miešajte vždy len po nevyhnutne nutnú dobu tak, aby sa všetky suroviny spojili. Dlhšie miešanie by len uškodilo nadýchanosti guľôčok.
Potom si pripravte špeciálnu panvičku na æbleskiver a nechajte ju poriadne rozohriať. Potom každú jamku vymažte kúsočkom masla. Nie je nutná veľká vrstva, maslo stačí aj rozotrieť mašľovačkou v slabšej vrstve.
Nalejte do každej jamky cesto asi do troch štvrtín a chvíľku počkajte, kým sa cesto odspodu opečie a zozlatne. Vezmite si špilku a akonáhle to samo pôjde, pootočte pomocou špilky opečenú spodnú časť o 180 stupňov tak, aby sa zvyšok cesta zlial zase na dno jamky. Takto cesto pomaly osmažte dozlata a otáčajte, až kým budete mať celú krásnu zlatistú guľôčku.
Podávajte s mletým cukrom a jahodovou marmeládou. Pokiaľ sa nájde aj hrnček gloggu alebo kakaa, postaráte sa o dokonalú adventnú atmosféru ako z dánskych vianočných trhov.
Prajem dobrú chuť!
Martina Svadbíková
PS: Ak vás baví dánske vianočné recepty, vyskúšajte tiež štedrovečernú ryžovú kašu Ris ala mande – náš osvedčený recept nájdete tu.