X

Vezmite si na pomoc embosovaný valček a upečte tie najvoňavejšie sušienky podľa Milluji

Kým sa pustíte do pečenia tradičných vianočných cukroviniek, inšpirujte sa u nás. Máme pre vás totiž jednu vychytávku, s ktorou ohromíte kdejakú návštevu a pečenie vás bude o to viac baviť. Reč je o embosovaných valčekoch značky Goody Woody. Embosovaný valček nájdete u nás v rôznych vzoroch a veľkostiach, takže si vyberie skutočne každý. Naviac budú aj vhodným darčekom pre mamičku, babičku alebo pre akéhokoľvek nadšenca do pečenia. Dnes pre vás pripravila recept aj s postupom blogerka Katka alias Milluji, vďaka ktorej jednoducho upečiete tie najvoňavejšie vianočné vanilkové sušienky.

Drevené valčeky so vzorom povýšia vaše linecké alebo sušienky na novú úroveň.

Embosované vianočné vanilkové sušienky

Embosované sušienky sú cukrovinka, ktorá dokáže každého ohromiť hneď na prvý pohľad. Príprava nie je oveľa náročnejšia než u klasických vykrajovaných cukroviniek. Je dôležité len dodržať niekoľko princípov.

  1. Cesto sa musí vychladiť aspoň 1 hodinu v chladničke. Ideálne potom ešte cesto dať na 10-15 minút vychladiť do mrazničky. Cesto obsahuje veľa masla a má tendenciu rýchlo povoľovať, preto je potrebné ho schladiť v mrazničke. Potom ho môžete vyvaľkať na plát. Ideálne to urobte na papieri na pečenie o veľkosti, ktorá sa vám vojde do mrazničky, pretože je nutné plát cesta vychladiť na 5 minút.
  2. Po vychladení plátu cesta ho môžete prejsť embosovaným valčekom. Embosovaný valček je nutné pred prvým použitím potrieť olejom a do plátu cesta vtrieť múku, aby sa cesto na valček nelepilo. Plát cesta je potom nutné opäť vychladiť v mrazničke.
  3. Potom už môžete vykrajovať tvary, ktoré preložte na papier na pečenie opäť o rozmere, ktorý sa vejde do mrazničky. Je potrebné pred pečením opäť vychladiť 10 minút v mrazničke, aby sa cesto v rúre zbytočne neroztieklo a vzor zostal zachovaný.

Pri dodržaní týchto princípov by sa vám sušienky mali bez problému podariť. Pre inšpiráciu pridávam recept na vanilkové sušienky.

Vianočný vzor sa skvele hodí na nadchádzajúce sviatočné obdobie.

Ingrediencie na 1 dávku:

  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 100 g studeného masla nakrájaného na kocky
  • 1 vajce
  • 90 g mletého cukru
  • štipka soli
  • ½ kávovej lyžičky mletej vanilky alebo 1 kávová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Všetky ingrediencie dajte do misy robota, zvoľte nástavec typu hák a nechajte na stredný stupeň spracovať cesto po dobu 5-8 minút. Cesto môžete spracovať aj rukami – všetky ingrediencie okrem vajíčka dajte na pracovnú dosku, uprostred urobte jamku a vyklepnite vajíčko. Potom rukami spracujte na hladké cesto, bude to trvať o niečo dlhšie než spracovanie v robote, cca 10 minút.
  2. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 1 hodinu vychladiť do chladničky. Ideálne ho potom dajte ešte na 10-15 minút do mrazničky.
  3. Potom cesto môžete rozvaľkať na papieri na pečenie o rozmeroch, aby sa vám vliezlo do mrazničky, na hrúbku cca 3 mm. Plát cesta dajte do mrazničky vychladiť na 5 minút.
  4. Teraz môžete plát cesta prejsť embosovaným valčekom. Predtým ale ľahko poprášte cesto múkou a múku ešte do cesta dlaňou votrite, nech sa na valček nelepí. Opäť dajte plát cesta so vzorom vychladiť na 5 minút do mrazničky.
  5. Teraz už môžete vykrajovať tvary, ktoré preložte na arch papiera na pečenie, ktorý sa vám opäť vojde do mrazničky. Ja si papier na pečenie nastrihám na menšie kúsky, aby sa mi tam vliezlo 4-6 kúskov, a potom tieto menšie kúsky papiera na pečenie naskladám na plech. Tvary vychlaďte v mrazničke 10 minút.
  6. Vychladené tvary dajte s papierom na pečenie na plech, a potom už môžete piecť v predhriatej rúre na 180 stupňov 10-12 minút.
  7. Takto postupujte s cestom a vykrájanými tvarmi, pokiaľ nebude všetko upečené.
  8. Po upečení nechajte sušienky vychladnúť.

Krásny predvianočný čas praje

Michaela, KatkaBella Rose

 

Títo pomocníci sa vám budú hodiť

Michaela Urbánková:
Mohlo by se vám líbít