Možno ste si dali počas silvestrovskej noci predsavzatie, upraviť si jedálniček a začať sa zdravšie stravovať. Držíme vám palce! Radi vás v tejto výzve podporíme, preto sme sa obrátili na food blogerku Katku z blogu navidlicku.com, ktorá pre vás vymyslela tento úžasný recept na malinový cheesecake. V odľahčenej verzii! Takže si pripravte kuchynské doplnky, vezmite papier a ceruzku do ruky a napíšte si ingrediencie, je tak dokonalý, že ho skrátka musíte vyskúšať!
Odľahčený malinový cheesecake
Ingrediencie
(forma o priemere 20 cm)
Korpus
- 150 g jemných ovsených vločiek
- 50 g mandľovej múky / jemne mletých mandlí
- štipka soli
- 3 lyžice kokosového oleja
- 3 lyžice medu / čakankového sirupu
- 1 bielko
Náplň
- 400 g čerstvého smotanového syra (typu Philadelphia, Goldessa…)
- 300 g bieleho jogurtu gréckeho typu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 120 g cukru kryštál / 7 lyžíc čakankového sirupu*
- 2 vajcia
- 2 lyžice kukuričného škrobu
*pokiaľ obvykle používate klasický cukor, pridávajte čakankový sirup po lyžiciach a ochutnávajte, každému vyhovuje inak sladká chuť
Malinové pyré
- 200 g mrazených malín
- 2 lyžice cukru kryštál / čakankového sirupu
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
Krém na ozdobenie (nemusí byť)
- 200 g čerstvého smotanového syra
- 100 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice cukru múčka / čakankového sirupu
- (prášok z lyofilizovaných malín)
Postup
Rúru predhrejeme na 180 °C. V mise zmiešame všetky sypké ingrediencie (pre jemnejší korpus môžete vločky ešte namlieť v mixéri so sekacími nožmi). Kokosový olej rozpustíme s medom/čakankovým sirupom, opatrne v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli. Bielok prešľaháme. Oboje prilejeme k sypkej zmesi a dôkladne premiešame, aby sa celá zmes navlhčila.
Okrúhlu otváraciu formu vymažeme olejom, dno aj boky vyložíme papierom na pečenie. Zmes rovnomerne natlačíme na dno formy. Pečieme 10 minút, necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme malinové pyré. Do kastrólika dáme maliny, cukor/sirup a 2 lyžice vody. Na miernom plameni varíme asi 5 minút, potom pridáme škrob dohladka rozmiešaný v troške vody a ešte krátko povaríme, pyré zhustne na konzistenciu sirupu. Prepasírujeme ho cez sitko, aby sme sa zbavili zrniečok, a dáme vychladiť.
Na krémovú náplň v mixéri na nízke otáčky prešľaháme syr s jogurtom a vanilkovým extraktom dohladka, podľa chuti osladíme. Nakoniec po jednom zašľaháme vajíčka a kukuričný škrob. Necelú polovicu krému dáme zvlášť do misky a vmiešame do nej malinové pyré. Oba krémy striedavo nalejeme na korpus, potom formou niekoľkokrát opatrne klepneme o stôl, aby sa náplň rozliala dohladka.
Rúru zoslabíme na 150 °C, formu dáme na prostrednú mriežku a pod ňu hlbší pekáčik, kam sme naliali vriacu vodu. Cheesecake pečieme asi 55 minút, kým okraje spevnejú a stred sa mierne chveje. Potom rúru vypneme a cheesecake v nej necháme hodinu dôjsť. Keď vychladne, dáme ho minimálne na 4 hodiny stuhnúť do chladničky. Až potom ho opatrne vyberieme z formy.
Všetky ingrediencie na krém vyšľaháme dotuha, časť môžeme ofarbiť práškom z lyofilizovaných malín, a sáčkom so zdobiacou špičkou ho nastriekame na cheesecake.
Na záver pre vás máme ešte pár benefitov tohto dezertu:
ovsené vločky – ľahko stráviteľné, pomáhajú znižovať cholesterol a udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, sú plné bielkovín a antioxidantov
čakankový sirup – vysoký obsah vlákniny a nízky obsah cukru
jogurt – zdroj bielkovín, vápnika a zdraviu prospešných probiotík
mandle – bohaté na zdravé tuky, vlákninu, antioxidanty, vitamín E, horčík a ďalšie
maliny – mimo iné vysoký obsah antioxidačných látok, ktoré spomaľujú starnutie organizmu
Viac receptov od Katky nájdete na blogu Na vidličku.
Prajeme vám dobrú chuť!
Michaela a Bella Rose