Začala jeseň, všetko sa krásne sfarbuje do červených a oranžových tónov, ráno na vás za oknami čaká hmla a vy sa nemôžete dočkať voľných víkendov. Po prechádzke určite vyhladnete, čo takto si teda upiecť jesennú mňamku, ktorou ohromíte celú rodinu? Jeden taký jesenný recept tu pre vás máme od šikovnej blogerky Katky z blogu Na vidličku. Dnes si upečieme čokoládovo-tekvicový cheesecake!
Čokoládovo-tekvicový cheesecake
Ingrediencie
(okrúhla forma s priemerom 25 cm)
Korpus
300 g kakaových maslových sušienok
150 g masla, rozpusteného
Náplň
400 g čerstvého smotanového syra
250 g mascarpone
200 g kyslej smotany
250 g tekvicového pyré*
80 g kryštáľového cukru
3 vajcia
3 lyžice hladkej múky
štipka soli
100 g kvalitnej čokolády
*Príprava tekvicového pyré je jednoduchá. Tekvicu Hokkaidó rozpolíme, vydlabeme a nakrájame na kúsky. Tie ľahko potrieme olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 200°C domäkka, cca 15-20 minút. Necháme vychladnúť a rozmixujeme.
Postup
Okrúhlu otváraciu formu vyložíme papierom na pečenie (len dno). Sušienky rozdrvíme najemno a zmiešame s rozpusteným maslom. Potom ich prstami alebo lyžicou natlačíme na dno formy a rovnomerne utlačíme. Dáme na 10 minút do chladničky vychladiť.
Medzitým si pripravíme krémovú náplň. V mixéri na nízke otáčky dohladka vyšľaháme syr, mascarpone, kyslú smotanu, tekvicové pyré a cukor, po jednom zašľaháme vajíčka, múku a soľ. Zhruba 1/3 krému zmiešame s rozpustenou čokoládou, oba krémy striedavo nalejeme na vychladený korpus a špajdľou vytvoríme mramorovanie.
Rúru predhrejeme na 150°C. Formu dáme na prostrednú mriežku a pod ňu hlbší pekáčik, kam sme naliali vriacu vodu. Cheesecake pečieme 65 minút. Potom ho necháme hodinu odpočívať vo vypnutej rúre, tým dôjde k postupnému vyrovnaniu teplôt a cheesecake nepopraská. Nakoniec ho vychladíme v chladničke, najlepšie cez noc. Na vychladený cheesecake nalejeme polevu zo slaného karamelu (pozri nižšie).
Slaný karamel
140 g kryštáľového cukru
50 ml vody
80 ml smotany na šľahanie
1 lyžica masla
1/2 lyžičky soli
Do hlbšieho hrnca nasypeme cukor, zalejeme vodou a dáme variť na mierny plameň. Voda sa bude postupne odparovať a cukor karamelizovať. Akonáhle začne zlatnúť, ohrejeme si smotanu takmer k bodu varu. Hotový karamel odstavíme zo sporáka a ihneď do neho za stáleho miešania metličkou vlejeme horúcu smotanu. Zmes najskôr veľami vzkypí a bude bublať, opatrnosť a chňapky sú na mieste, ale po chvíľke miešania budeme mať krásne hladký krém. Vmiešame maslo a soľ, karamel prelejeme do pohára a necháme zľahka vychladnúť.
Držíme palce, nech sa vám recept podarí a nech vám chutí!
Krásne jesenné dni
praje Katka, Michaela a Bella Rose.