Neubránite sa spomaleniu kroku, keď prechádzate okolo pekárne? Pokiaľ vás vôňa teplého, chrumkavého pečiva vždy spoľahlivo dostane, je na čase, aby ste ju priviedli aj k sebe domov. Upečte si vlastný kváskový chlieb, ktorý nielen, že vám bude náramne voňať po celej kuchyni, ale predovšetkým vás nadchne svojou vynikajúcou chuťou a chrumkavučkou kôrkou.
Ako na ten nejlepší domáci bochník kváskového chleba vám tentokrát ukáže sama majiteľka Bella Rose Martina.
Kvások a kde ho zohnať
Pečenie kváskového chleba nie je záležitosťou na pár minút, je potrebné všetko naplánovať s miernym predstihom, najlepšie s dvojdennou časovou rezervou. Výsledok vašej práce však bude rozhodne stáť za to, uvidíte! Pred tým, než sa pustíte do prípravy, obstarajte si kvások. Ten si môžete pripraviť sami doma, pre začiatok však bude jednoduchšie ho kúpiť v pekárni, prípadne od iného domáceho pekára. Toho vyhľadáte pomocí kváskovej mapy, ktorá vám ukáže najbližšieho nadšenca do pečenia, ktorý sa o kvások rád podelí.
Kvások pripravený? Potom sa môžeme pustiť do samotného pečenia. Pri príprave surovín buďte presní, chlieb vyžaduje dôkladnosť a poctivú prácu. Všetky suroviny však ľahko odvážite napríklad na štýlovej retro kuchynskej váhe, pomôcť vám môžu tiež šikovné odmerky.
SUROVINY:
Na rozkvas
1 lyžica kvásku
140 g žitnej múky
160 ml vlažnej vody
Na cesto:
600 g pšeničnej chlebovej múky
310 ml vlažnej vody
2 lyžičky soli
1 lyžička drvenej rasce
1 lyžička mletého koriandru
semienka a orechy podľa chuti
POSTUP:
- Najprv pripravte rozkvas. Zmiešajte kvások, žitnú múku a menší diel vody. Zmes prikryte a nechajte odpočinúť cca 12-14 hodín, najlepšie cez noc.
- Keď si rozkvas poriadne odpočinie, pridajte k nemu pšeničnú múku a zvyšok vody. Všetko premiešajte, prikryte a opäť nechajte odpočívať na ďalších 45 minút.
- Po uplynutom čase pridajte k cestu soľ, rascu a koriander, prípadne ďalšie semienka alebo oriešky, a pustite sa do hnietenia. Či cesto spracujete ručne alebo ho dáte do robota, necháme na vás, výsledkom by však malo byť kompaktné cesto.
- Hotové cesto vložte do misy a nechajte ho odpočinúť ďalšie 2,5 hodiny. Počas tejto doby ho dvakrát preložte zo všetkých štyroch strán.
- Následne cesto vyklopte z misy a ručne ho skladajte a preťahujte z krajov do stredu. Akonáhle ste s bochníkom spokojní, dajte ho do ošatky na kysnutie vysypanej škrobom – tou „krajšou“ stranou dole. A opäť ho nechajte aspoň cez 2 hodiny kysnúť. Dávajte však pozor, aby vám chlieb nenakysol príliš.
- Pol hodiny pred pečením rozpáľte rúru aj s plechom na 250°C. Bochník vyklopte na papier na pečenie a pomocou žiletky doňho vyrežte rôzne vzory, ktoré dodajú chlebu po upečení jedinečný vzhľad. Vyskúšať môžete hviezdu, špirálu alebo jednoduché lístky.
- Chlieb s papierom na pečenie vložte na nahriaty plech a do rúry. Pod plech s chlebom môžete pridať pekáč s 200 ml studenej vody, aby sa rúra zaparila, a chlieb tak zostal krásne vláčny. Pečte asi 20 minút a rúru počas pečenia neotvárajte. Po uplynutí doby znížte teplotu na 190°C a pečte ďalších 30 minút.
- Akonáhle je váš domáci kváskový chlieb upečený, položte ho na mriežku a nechajte aspoň 2 hodiny chladnúť. A pamätajte, že najlepšie potom bude chutiť servírovaný na krásnych tanieroch s poctivou vrstvou masla.
A je hotovo!
Akonáhle si postup osvojíte, prípravy svojho vlastného chleba už sa nikdy nevzdáte. Mäkké vnútro a chrumkavá kôrka si vás skrátka získajú, rovnako ako omnoho dlhšia čerstvosť, než na ktorú ste u kupovaného chleba zvyknutí. Pri každom ďalšom pečení môžete skúšať nové tvary, druhy surovín a predovšetkým korenia. Do kváskového chleba sa skvele hodí také černuška alebo fenikel.
Či už ste kváskový chlieb piekli prvýkrát alebo ste v tomto umení ako doma, dajte nám vedieť, ako sa vám chlieb podľa Martiny podaril. Určite bol preč skôr, než stačil poriadne vychladnúť!
Vôňu chleba po celom dome a hlavne dobrú chuť vám praje
Michaela a Bella Rose