Víkendy, to je takmer synonymum pre pomaly tiahnuce sa raňajky. Ak však nemáte malé deti, pretože s nimi je realita trochu iná. Aj napriek tomu ale platí, že v sobotu aj v nedeľu vytiahnem svoje obľúbené doplnky do kuchyne a chystám prepracovanejšie raňajky, ktoré pekne naservírujem na taniere. Medzi ne patria tieto štyri, ktoré sú v našej rodine najobľúbenejšie, a pripravujem ich veľmi často.
Ricottové lievance
Priznám sa, že som milovníkom sladkých raňajok, takže 5 – 6x týždenne si dávam na raňajky niečo sladké. Cez týždeň si väčšinou nachystám ovsenú kašu cez noc alebo ma zachraňuje müsli s jogurtom, ale keby som mala čas, pripravovala by som tieto lievance takmer denne. Sú úplne dokonalé a spolu s džemom, orechovým maslom, čerstvým ovocím či jogurtom sú to pre mňa tie najlepšie raňajky.
Ingrediencie na 14 – 20 ks lievancov (podľa veľkosti):
250 g ricotty
175 g hladkej pšeničnej múky
185 g plnotučného mlieka
2 vajcia
60 g krupicového cukru
1 kávová lyžička kypriaceho prášku
1 kávová lyžička jedlej sódy
štipka soli
najemno nastrúhaná kôra z 1 citróna
trocha oleja na vymazanie panvice
Postup:
Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.
- Všetky suroviny dajte do mixéra a rozmixujte na hladké cesto, ktoré nechajte 10 minút odstáť.
- Lievancovú panvicu vymažte trochou oleja a z oboch strán pečte lievance.
- Podávajte s džemom, orechovým maslom, ovocím a jogurtom.
Ružové palacinky zafarbené červenou repou
Ak nepripravujem lievance, zaručene robím palacinky. Asi nie som jediná, kto ich miluje a lásku k nim som odovzdala aj svojej dcére. Tá ale miluje, keď sú farebné. Preto cesto zafarbujem kurkumou, špenátom alebo červenou repou. Stačí pridať kúsok červenej repy, jednu lyžičku kurkumy alebo hrsť čerstvého špenátu, dôkladne rozmixovať a deti budú z farebných raňajok nadšené. Tieto palacinky v sebe navyše ukrývajú ešte rozpustené maslo, ktoré ich robí ešte viac neodolateľnými.
Ingrediencie na cca 16 ks palaciniek:
4 vajcia z voľného chovu
500 g plnotučného mlieka
150 g hladkej pšeničnej múky
100 g hladkej celozrnnej pšeničnej múky
8 g vanilkového cukru
štipka soli
40 g rozpusteného masla
90 g uvarenej či predvarenej vákuovanej červenej repy nakrájanej na kúsky
Postup:
- Do mixovacej nádoby dajte všetky suroviny a rozmixujte na ich hladkú konzistenciu.
- Cesto nechajte cca 20 – 30 minút odstáť. Možno ho pripraviť aj večer, nechať cez noc v chladničke a ráno opiecť palacinky. 🙂
- Nepriľnavú panvicu vhodnú na palacinky zľahka vymažte olejom, stačí naozaj len trochu.
- Naberačkou nalejte cesto do panvice, zakrúžte ňou, nech sa cesto roztečie po celej panvici a opekajte.
- Keď vrchná časť palacinky stuhne, opatrne ju otočte a opečte aj z druhej strany.
- Palacinky odporúčam podávať na tanieri s tvarohom či jogurtom, ovocím a džemom podľa chuti.
Vyšperkujte si svoje stolovanie a mrknite na taniere a ostatné doplnky do kuchyne
Raňajkové plnené croissanty s jahodovou náplňou
Ak to o mne ešte neviete, som veľkým milovníkom croissantov. Rovnako tak aj pain au chocolat čiže čokoládových roliek. Oboje som si zamilovala už vo svojich 12 rokoch, keď som bola na výmennom pobyte vo Francúzsku. Francúzske pekárstvo, to je niečo dokonalé, čo vám budem rozprávať. Našťastie sa poctivé croissanty pečú už aj na Slovensku, takže sa s nimi nemusíte babrať doma. Aj keď domáce croissanty sú fakt luxusná záležitosť. Ale je na to potrebný čas a ten ja teraz veľmi nemám. Do tohto receptu použite rovnako ako ja croissanty z obchodu. Aj tak do bude veľká lahôdka. 🙂
Ingrediencie na 6 plnených croissantov:
6 maslových croissantov
250 g ricotty
250 g čerstvých jahôd
70 g jahodového džemu
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
1 vanilkový cukor
2 vrchovaté polievkové lyžice hladkej múky
Postup:
- Rúru predhrejte na 190 stupňov. Jahody umyte a nakrájajte na kúsky.
- V miske zmiešajte ricottu, džem, cukor, nastrúhajte najemno citrónovú kôru, pridajte múku a nakoniec jahody. Pár kúskov jahôd nechajte na vrch croissantov.
- Croissanty narežte pozdĺžne, ale nerozrežte ich úplne. Croissanty teraz vložte do jednotlivých košíčkov muffinovej formy, spojom dole, tzn. narezanou časťou hore.
- Teraz croissanty naplňte jahodovou zmesou a hore dajte kúsky jahôd, ktoré vám ostali.
- Dajte piecť do rúry na 15 minút. Po upečení nechajte chvíľu, cca 5 – 10 minút, vychladnúť a potom servírujte.
Krémové miešané vajíčka
Aby to tu nebolo len o sladkých raňajkách, pridávam aj recept na naše obľúbené krémové miešané vajíčka. Miešané vajcia budem mať už navždy spojené s mojou babičkou Viktóriou, ktorá ich pripravovala tak, že v rajnici nechala vyškvariť malé kúsky slaniny, potom pridala vajíčka, všetko spolu premiešala a servírovala na čerstvom chlebe s maslom, posypané čerstvou pažítkou z našej záhradky. Hovorila tomu vaječina a bolo to úžasné. Niekedy to skúste. Perfektné sú ale aj tieto krémové vajíčka, ktoré robím doma svojim milým zase ja. Samozrejme pažítka na nich nesmie chýbať, rovnako ako čerstvý chlieb natretý maslom. Už sa vám zbiehajú sliny? Mne teda rozhodne!
Ingrediencie na 4 porcie:
1 kávová lyžička prepusteného masla
12 vajec z voľného chovu, domáce alebo bio
4 polievkové lyžice smotany na šľahanie
60 g masla
soľ
čerstvo namleté korenie
pažítka či rukola na ozdobu
Postup:
- Vajcia rozklepnite do misky.
- Pridajte k nim smotanu a metličkou premiešajte.
- Panvicu vytrite prepusteným maslom a na nižšom strednom stupni (ja mám na indukcii 9 stupňov a volím stupeň 4) panvicu zahrejte.
- Potom do nej vlejte vaječnú zmes a opatrne vajcia miešajte po dobu cca 3 minút.
- Medzitým si nakrájajte maslo na naozaj malé kocky. Tie do vajec teraz vmiešajte a ešte cca 1 min – 1,5 min vajcia miešajte.
- Potom je už hotovo, môžete odobrať na taniere, ozdobiť rukolou či pažítkou a servírovať najlepšie s kváskovým chlebom a zeleninou.
Dúfame, že si teraz víkendové rána budete užívať pomalšie, oveľa chutnejšie a že vás dokážu naladiť na celý deň. Ďakujeme blogerke Katke, ktorú nájdete na Instagrame _Milluji_ za nádherné recepty, po ktorých sa nám tu zbiehajú sliny.
Dobrú chuť praje Bella Rose