Keď už slniečka ubúda a noci sú dlhšie, naša dobrá nálada sa môže na chvíľu vytratiť. Nám väčšinou pomáha uvariť si čaj, vziať si teplé vlnené ponožky a domáci sveter a uvariť si niečo dobré, pretože keď je dobre v bruchu, je dobre aj na duši. Tento rok čerpáme inšpiráciu z našej knižnej novinky, na ktorú si už naša kolegyňa Miša brúsi zuby!

Reč je o najkrajšej kuchárskej knihe, aká sa nám dostala za dlhú dobu do ruky. Knihu napísala Bronte Aurell a volá sa Scandikitchen Christmas. Je to presne tá kniha, po ktorej prelistovaní pobežíte s taškou do obchodu a celý víkend budete vyrábať samé lahôdky. Pretože vám garantujeme, že akonáhle ju otvoríte, pri jednom recepte nezostanete. Kniha v pevnom prebale je priamo nabitá inšpiráciou a nájdete v nej tipy na jesenné menu od nátierok po skvelé sladkosti. Pokiaľ máte malú záhradu a pár ovocných stromčekov, určite máte niečo zavarené, nasušené, alebo mrazené, ale čo s jablkami, ktoré až teraz spadli zo stromu? Máme pre vás jedinečný jesenný recept z tejto knižky, ktorý musíte vyskúšať!

Jablkový trifle

Toto je vylepšená verzia veľmi tradičného nórskeho a dánskeho receptu, známeho ako Tilslørte bondepiker alebo Æblekage – vrstvy chrumkavých sušienok alebo strúhanky na masle, jablkový kompót a hustá šľahačka. Úplne dokonalé a čo je najlepšie? Môžete si ho dať každý deň. V tomto recepte sme nahradili sušienky tortovým korpusom a radosť z chrumkania si užijete vďaka lieskovým orieškom a ovseným vločkám. Mňam!

Čo budete potrebovať?

Jablkový kompot

1 kg jabĺk – odporúčame kyslejšie, napríklad odrodu Granny Smith
1 vanilkový lusk, rozrezaný s vyškrabanými semienkami (používame oboje)
3 polievkové lyžice cukru

Tortový korpus

125 g hladkej múky
½ čajovej lyžičky jedlej sódy
štipku soli
1 čajovú lyžičku škorice
1 čajovú lyžičku perníkového korenia
75 g mäkkého masla
100 g kryštáľového cukru
1 vajce

Chrumkavé oriešky a vločky

50 g masla
40 g práškového cukru
25 g ovsených vločiek
50 g na malé kúsky rozdrvených maslových sušienok
50 g lieskových orieškov

Krémový preklad

150 ml kvalitného uvareného pudingu
200 ml smotany na šľahanie 30 % – vyšľahanej dotuha

Ako pripraviť kompót?

Jablká ošúpte, nakrájajte na ľubovoľné kusy, ale nezabudnite, že čím väčšie kusy, tým dlhšie budete čakať na úplné zmäknutie. Dajte do hrnca alebo veľkej panvice s vanilkovým strukom, cukrom, 100 ml vody a priveďte do varu. Zľahka varte 20 minút, kým jablká nie sú mäkké, potom odstavte z platne a nechajte úplne vychladnúť. Vyberte vanilkový struk, ak ste ho použili. Jablká musia byť veľmi jemné, aby nepôsobili tvrdo v kombinácii so šľahačkou a tortovým korpusom.

Ako pripraviť korpus?

Budete potrebovať formu na tortu s priemerom 20 cm alebo akýkoľvek iný plech, kde vznikne relatívne tenký korpus. Predhrejte rúru na 170°C. Najskôr dajte dohromady suché ingrediencie, tzn. múku, jedlú sódu, soľ, škoricu, koreniny a dajte bokom. Uhneťte maslo s cukrom do peny, pridajte vajcia a miešajte kým sa všetko nespojí. Pridajte 150 g jablkového kompótu a pomaly primiešavajte suché ingrediencie. Akonáhle sa všetko spojí, nalejte hladké cesto do formy, dajte do predhriatej rúry a pečte 10 min. Po 10 minútach zapichnite doprostred korpusu špáradlo – ak zostane suché, máte hotovo.

Ako na chrumkavé oriešky?

Na panvici nechajte rozpustiť maslo, pridajte cukor a zahrievajte, kým sa všetko nespojí. Pridajte vločky a drvené sušienky a pár minút opekajte. Pridajte lieskové oriešky, opäť chvíľu opekajte a dajte pozor, aby sa nespálili. Oriešky by potom mohli zhorknúť. Keď je všetko hotové, odstavte panvicu, nechajte vychladnúť a rozdrvte na menšie kúsky.

Ako na trifle?

Opatrne zmiešajte puding a šľahačku. Vezmite si veľkú sklenenú misu alebo 6 menších pohárikov a začnite plniť. Do spodnej časti nádoby dajte náš domáci jablkový kompót, potom pridajte vrstvu korpusu, ktorý ste rozlámali na menšie kusy. Pridajte trochu kompótu a potom chrumkavé oriešky a zakryte vrstvou kompótu. Tento postup opakujte, kým budú nádoby plné. Ako záverečnú vrstvu pridajte šľahačku s pudingom a posypte zvyškom chrumkavých orieškov. Alebo si vytvorte vlastnú kombináciu vrstiev a vrstvite, ako sa vám zapáči!

Už sa vám zbiehajú sliny? Dúfame, že ste si tento recept z knižky Scandikitchen Christmas užili a ak ho vyskúšate, nezabudnite ho s nami zdieľať na Instagrame pod hastagom #bellarosesk. Alebo nám napíšte priamo do komentárov, ako vám recept chutil alebo čím ste si ho vylepšili.

Prajeme dobrú chuť, veľa šťastia a krásne jesenné hygge dni,

Nikola & Bella Rose

 

Hor sa do sveta chutí! Pomocníci na varenie a knižné novinky už na vás čakajú

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi!