Teploty stúpajú, slniečko začína ukazovať svoju silu a my máme potrebu byť čím ďalej viac vonku – ideálny čas vytiahnuť doplnky na servírovanie, pozvať rodinu alebo priateľov a oslniť ich lahodnými tapas dobrotami! V dnešnom článku načerpáte inšpiráciu na recepty na tapas, ktorými svojim známym rozhodne urobíte chute. Tak poďme na to!
Tapas
Viete, čo je to tapas? Tapas vzniklo v Španielsku, kde je táto forma pohostenia veľmi obľúbená. Jedná sa o drobné občerstvenie, ktoré sa naservíruje na stôl a každý si môže vziať, na čo má práve chuť. V Španielsku je zvykom často organizovať rodinné a priateľské oslavy a tapas, či už teplé alebo studené, je ústredným bodom. Nesmie chýbať ani lahodné víno, ktoré chuť týchto dobrôt ešte pozdvihne.
Tipy na tapas
- nakladané a plnené olivy
- nakrájané klobásy a salámy
- mini opečené bagetky s paradajkami a mozzarellou
- mini pizze
- mini rezne
- špízy s olivou, syrom a sušenou šunkou
- špízy s mäsom a zeleninou
- nakrájané syry
- papričky plnené krémovým syrom
- pečené malé zemiačiky s domácim dipm
3 recepty na výborné tapas
Špízy so sušenou šunkou a melónom
Budete potrebovať:
- mini mozzarelly
- čerstvú bazalku
- sušenú šunku
- žltý melón Cantaloupe
- balzamikové glazé
- napichovadlá
Postup:
Tieto špízy budete mať hotové raz-dva! Stačí si vydlabať guľôčku z melóna, napríklad dávkovacou lyžičkou alebo klasickou lyžičkou, a potom už len vrstviť melón, šunka, bazalka, mozzarella. Všetko nakoniec na tanieriku alebo doske zakvapnete balzamikovým glazé a máte hotovo! Je to lahôdka!
Mini hamburgery s domácimi hranolkami
Budete potrebovať:
- žemle na mini burgery
- ľadový šalát alebo rukola
- mleté mäso na hamburgery
- ochutenú majonézu
- syr cheddar
- zemiaky
- ochutenú horčicu
Postup:
Toto tapas je najlepšie pripraviť, keď dorazia hostia. Pretože domáce hranolky by mali byť krásne chrumkavé a teplé a to isté platí aj o hamburgeroch. Najskôr nakrájajte zemiaky na hranolky, umyte v studenej vode a osušte papierovou utierkou. Môžete ich na chvíľu aj predvariť, a potom postupovať v príprave. Takto osušené zemiaky môžete usmažiť vo vrstve oleja alebo ich obaľte v zmesi oleja, pretlačeného cesnaku, soli a sladkej papriky a dajte piecť do rúry na 200 °C cca na 25 minút dozlata. Pripravené hranolky potom servírujte v malých sklenených nádobách s papierom na pečenie a podávajte napríklad s ochutenou horčicou.
Mleté mäso ochuťte podľa ľubovôle alebo kúpte už predpripravené a dochutené. Stačí ho potom opiecť na grile, kam si dajte na chvíľu ľahko opiecť aj rozkrojenú žemľu. Bude potom chrumkavejšia. No a potom už len do žemle vrstvíte to, čo máte radi. Napríklad rukolu, ochutenú majonézu, mäso, naňho plátok syra a opäť majonézu. Pridajte, na čo máte chuť. 🙂 Garantujeme vám, že sa po nich len zapráši!
Obložená doštička
Budete potrebovať:
- niekoľko druhov tvrdých syrov
- sušenú šunku
- mini klobásky
- salámy
- plnené olivy
- slané krekry
- mini nakladané uhorky
- papričky plnené syrom
- ovocie
- oriešky
- servírovaciu doštičku
Postup:
Pozvali ste si kamarátov len „na pohárik“? Ideálna príležitosť pripraviť ako tapas obloženú doštičku. Každý si vezme, čo má rád a bude uždibávať v priebehu večera. Na doštičku stačí nepravidelne naskladať všetko, čo máte radi. Plnené olivy, papričky plnené syrom a mini uhorky odporúčame dať do malých mištičiek a okolo nich začať skladať syry, salámy, oriešky a napríklad hrozno. Odporúčame na doštičku pridať aj slané krekry, ktoré krásne doplnia jednotlivé suroviny. Ak chcete, môžete vedľa nakrájať aj čerstvú bagetku. U tohto tapas je dôležité, aby bola doštička skutočne zaskladaná surovinami.
Máte aj vy nejaké obľúbené dobrôtky, na ktoré nedáte v lete dopustiť? Napíšte nám ich do komentára.
Prajeme krásne leto plné nezabudnuteľných večerov s priateľmi
Michaela a Bella Rose