Teploty stúpajú, slniečko začína ukazovať svoju silu a my máme potrebu byť čím ďalej viac vonku – ideálny čas vytiahnuť doplnky na servírovanie, pozvať rodinu alebo priateľov a oslniť ich lahodnými tapas dobrotami! V dnešnom článku načerpáte inšpiráciu na recepty na tapas, ktorými svojim známym rozhodne urobíte chute. Tak poďme na to!

večerní posezení s tapas

Tapas

Viete, čo je to tapas? Tapas vzniklo v Španielsku, kde je táto forma pohostenia veľmi obľúbená. Jedná sa o drobné občerstvenie, ktoré sa naservíruje na stôl a každý si môže vziať, na čo má práve chuť. V Španielsku je zvykom často organizovať rodinné a priateľské oslavy a tapas, či už teplé alebo studené, je ústredným bodom. Nesmie chýbať ani lahodné víno, ktoré chuť týchto dobrôt ešte pozdvihne.

tipy na tapas

Tipy na tapas

  • nakladané a plnené olivy
  • nakrájané klobásy a salámy
  • mini opečené bagetky s paradajkami a mozzarellou
  • mini pizze
  • mini rezne
  • špízy s olivou, syrom a sušenou šunkou
  • špízy s mäsom a zeleninou
  • nakrájané syry
  • papričky plnené krémovým syrom
  • pečené malé zemiačiky s domácim dipm

3 recepty na výborné tapas

Špízy so sušenou šunkou a melónom

tapas špízy

Budete potrebovať:

Postup:

Tieto špízy budete mať hotové raz-dva! Stačí si vydlabať guľôčku z melóna, napríklad dávkovacou lyžičkou alebo klasickou lyžičkou, a potom už len vrstviť melón, šunka, bazalka, mozzarella. Všetko nakoniec na tanieriku alebo doske zakvapnete balzamikovým glazé a máte hotovo! Je to lahôdka!

Mini hamburgery s domácimi hranolkami

mini burgery tapas

Budete potrebovať:

  • žemle na mini burgery
  • ľadový šalát alebo rukola
  • mleté mäso na hamburgery
  • ochutenú majonézu
  • syr cheddar
  • zemiaky
  • ochutenú horčicu 

Postup:

Toto tapas je najlepšie pripraviť, keď dorazia hostia. Pretože domáce hranolky by mali byť krásne chrumkavé a teplé a to isté platí aj o hamburgeroch. Najskôr nakrájajte zemiaky na hranolky, umyte v studenej vode a osušte papierovou utierkou. Môžete ich na chvíľu aj predvariť, a potom postupovať v príprave. Takto osušené zemiaky môžete usmažiť vo vrstve oleja alebo ich obaľte v zmesi oleja, pretlačeného cesnaku, soli a sladkej papriky a dajte piecť do rúry na 200 °C cca na 25 minút dozlata. Pripravené hranolky potom servírujte v malých sklenených nádobách s papierom na pečenie a podávajte napríklad s ochutenou horčicou.

Mleté mäso ochuťte podľa ľubovôle alebo kúpte už predpripravené a dochutené. Stačí ho potom opiecť na grile, kam si dajte na chvíľu ľahko opiecť aj rozkrojenú žemľu. Bude potom chrumkavejšia. No a potom už len do žemle vrstvíte to, čo máte radi. Napríklad rukolu, ochutenú majonézu, mäso, naňho plátok syra a opäť majonézu. Pridajte, na čo máte chuť. 🙂 Garantujeme vám, že sa po nich len zapráši!

Obložená doštička

obložené prkénko

Budete potrebovať:

  • niekoľko druhov tvrdých syrov
  • sušenú šunku
  • mini klobásky
  • salámy
  • plnené olivy
  • slané krekry
  • mini nakladané uhorky
  • papričky plnené syrom
  • ovocie
  • oriešky
  • servírovaciu doštičku

Postup:

Pozvali ste si kamarátov len „na pohárik“? Ideálna príležitosť pripraviť ako tapas obloženú doštičku. Každý si vezme, čo má rád a bude uždibávať v priebehu večera. Na doštičku stačí nepravidelne naskladať všetko, čo máte radi. Plnené olivy, papričky plnené syrom a mini uhorky odporúčame dať do malých mištičiek a okolo nich začať skladať syry, salámy, oriešky a napríklad hrozno. Odporúčame na doštičku pridať aj slané krekry, ktoré krásne doplnia jednotlivé suroviny. Ak chcete, môžete vedľa nakrájať aj čerstvú bagetku. U tohto tapas je dôležité, aby bola doštička skutočne zaskladaná surovinami.

letní servírování tapas

Máte aj vy nejaké obľúbené dobrôtky, na ktoré nedáte v lete dopustiť? Napíšte nám ich do komentára.

Prajeme krásne leto plné nezabudnuteľných večerov s priateľmi

Michaela a Bella Rose

 

Týchto pomocníkov pri servírovaní tapas určite oceníte

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi!