Už čoskoro začne vianočné pečenie! U nás doma máme najradšej linecké, vanilkové rožky a medovníčky. A práve medovníčky sú pre mňa každý rok novou výzvou. Snažím sa nezostávať len pri zabehnutých vzoroch, ale skúšam nové techniky, kombinácie a zdobenie. Niektoré perníčky si zdobia naše deti, s niektorými sa hrám sama a zdobia potom napríklad náš vianočný stromček. Zaujímalo ma, či by pri pečení perníkov bolo možné využiť embosované valčeky Goody Woody. Na sušienky alebo linecké sú úplne skvelé. Ale je možné použiť ich aj na perníčky? Nezanikne vytlačený vzor pri pečení, keď sa medovníček zväčší?

Po otestovaní môžem povedať, že aj medovníčky môžu byť vďaka valčekom originálne a krásne. Jediné, čo som musela vo svojom recepte zmeniť, je množstvo jedlej sódy, ktorá plní funkciu kypriaceho prášku. Musela som jej dať do cesta naozaj len štipku.

RECEPT NA MEDOVNÍČKY

Potrebujeme:
50 g Hery
100 g medu
3 vajcia
250 g práškového cukru
štipka jedlej sódy
perníkové korenie
630 g hladkej múky
1-2 lyžice kakaa

Postup
Heru a med spoločne rozpustíme a nechám vychladnúť. Vajíčka, práškový cukor, štipku jedlej sódy a perníkové korenie zmiešame a vyšľaháme, potom pridáme vychladnuté maslo s medom. Následne zamiešame hladkú múku s 1-2 lyžicami kakaa a pridáme ku zvyšku ingrediencií. Potom už len na doske spracujeme cesto, aby bolo dobre zmiešané.

Cesto vyvaľkáme najprv hladkým valčekom na silnejšiu placku. Potom placku prejdeme valčekom embosovaným. Ten je vhodné najprv zľahka posypať múkou, aby sa naň cesto nelepilo a nezostávalo vo vzore. Postupujeme pomaly a tlačíme.
Aby vynikol vyrezávaný vzor, zvolila som pre perníčky väčšiu veľkosť formičiek.

Perníčky pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie približne 3-4 minúty pri teplote 170 stupňov.

Po vytiahnutí ich zvyčajne potierame vajíčkom. V prípade embosovaných perníčkov som vajíčko nepoužila, zalepilo by totiž vytlačený vzor a ten by už tak pekne nevynikal. Ak chceme perníčky použiť na zavesenie na stromček, urobíme si do nich ihneď po vytiahnutí z rúry pomocou špajdle dierky.

Embosované perníčky vyzerajú ozdobne už samy o sebe. Sú preto výborným riešením pre tých, ktorí si netrúfajú na zdobenie polevou. Môžu zostať čisté.
Ak ich chceme mať dekorované aj polevou, vymiešame si ju z 1 bielka, 1 lyžičky citrónovej šťavy a 150 g práškového cukru (preosiateho na jemnom sitku). Zdobičkou alebo sáčkom potom doplníme perníček jemným zdobením.

Nech sa pečenie darí a vôňa Vianoc prinesie do vašich domovov príjemnú atmosféru.

Alena ChovancováBella Rose
www.tvorive-vecery.cz
www.facebook.com/tvoriveveceryvhavirove

 

Ktorý valček si vyberiete vy? ♥

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi!