Štedrý deň sa nezadržateľne blíži a vy už pomaly začínate piecť prvé cukrovinky? Ak by ste tohto roku radi vyskúšali nový recept, alebo naopak skúsili obmenu vianočky, potom pre vás máme jeden lahodný od blogerky Katky z blogu Na vidličku! Výbornú tvarohovú vianočnú štólu tohto roku jednoducho musíte vyskúšať a ak vy nie, tak my teda určite.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 150 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 2 vajcia
- 250 g mäkkého tvarohu, vo vaničke
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- kôra z 1/2 citróna, jemne nastrúhaná
- 150 g masla, zmäknutého
- 100 g mandľových plátkov
- 50 g kandizovaného ovocia
- 50 g hrozienok, dopredu namočených v rume
- 50 g masla, rozpusteného
- práškový cukor s vanilkou
Postup
V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, cukor a soľ. Vajíčka prešľaháme s tvarohom, vanilkou a citrónovou kôrou. Spolu s maslom nakrájaným na tenké plátky ich pridáme k sypkým surovinám a v mixéri s hnetacím hákom alebo ručne na doske uhnetieme hladké cesto. Potom doňho zapracujeme mandle, kandizované ovocie a hrozienka a necháme ho asi 20 minút odpočinúť, prikryté utierkou.
Rúru predhrejeme na 170 °C. Na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme plát asi 2-3 centimetre vysoký. Po dlhšej strane ho prehneme a vzniknutú štólu prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme zhruba 50 minút. Pokiaľ zlatne príliš rýchlo, prikryjeme ju alobalom.
Tip: Štóla má tvarom pripomínať malého Ježiška zabaleného v zavinovačke, preto sa niekedy dovnútra dáva valček z marcipánu a cesto sa cez neho prehne z oboch strán.
Ešte teplú štólu zo všetkých strán potrieme rozpusteným maslom a husto posypeme práškovým cukrom.
Štólu môžeme ihneď podávať alebo ju vychladenú dôkladne zabalíme do alobalu a necháme uležať v chlade a suchu (v komore alebo v pivnici), kľudne aj niekoľko týždňov.
A čo si pečiete na Vianoce vy? Štólu nebo vianočku? Dajte nám vedieť do komentárov a pre ďalšie lahodné recepty mrknite ku Katke na blog.
Krásne predvianočné dni praje
Katka, Michaela a Bella Rose