Veľkonočné hodovanie sa nezadržatelne blíži a my už sa nemôžeme dočkať voňavého mazanca, barančeka a sladkých perníčkov. Mhmm! Už teraz sa nám zbiehajú sliny. A keď hovoríme o perníčkoch, skúste ich tento rok trošku inak! My sme svoju inšpiráciu našli u pani Aleny, ktorá v Havířove vedie Tvorivé večery a venuje sa aj pečeniu perníkov. Musíme povedať, že tie veľkonočné sa jej obzvlášť podarili! O Alene a jej kreatívnom živote si môžete prečítať v rozhovore, kde sme ju máličko vyspovedali. Tentokrát sa s nami podelila o recept a návod na dokonalé jarné perníčky inšpirované úchvatnými motívmi Cath Kidston. Dúfame, že vás nadchnú rovnako, ako nás! Tak ideme na to!
VEĽKONOČNÉ PERNÍČKY INŠPIROVANÉ MOTÍVMI CATH KIDSTON
Pred časom som prvýkrát na zdobenie perníkov použila kúsky fondánovej fólie. Fondánová fólia je lisovaná cukrová hmota. Je silnejšia ako jedlý papier a takmer nepresvitá. Je sladká, žiarivo biela, pri teplote nad 25 ° C je ohybná. List možno ľahko strihať. Motív na fóliu som si nechala natlačiť na želanie. Tentokrát som perníčky pokryla celoplošne a polevou len dozdobila okraje. Fondánovú fóliu možno položiť na suchý povrch torty, krém aj čokoládu. Na jej prilepenie sa používa voda alebo jedlé lepidlo.
Je výborným riešením pre všetkých, ktorí si netrúfajú na zložitejšie zdobenie alebo na zdobenie nemajú čas. Pre moje jarné perníčky som sa tentoraz inšpirovala romantickými motívmi Cath Kidston. Na docielenie správneho tvaru fondánovej fólie som si obrys vykrajovátka prekreslila na papier. Potom som celý motív zmenšila o pol centimetra a vystrihla. Takto vytvorenú papierovú šablónku som priložila na fondánovú fóliu a tvar som obtiahla (vytlačila) pomocou špáradla. Motív som vystrihla, perníček potrela štetčekom zľahka vodou a fóliu som prilepila. Nakoniec som perníček dozdobila bielkovou polevou. Stačí pár bodiek a je hotovo!
RECEPT NA PERNÍČKY
Potrebujeme:
- 50 g Hery
- 100 g medu
- 3 vajcia
- 250 g práškového cukru
- 1 lyžičku jedlej sódy
- perníkové korenie
- 650 g hladkej múky
- 1-2 lyžice kakaa
Postup
Heru a med spoločne rozpustím a nechám vychladnúť. Vajíčka, práškový cukor, lyžičku jedlej sódy a perníkové korenie zmiešam a ušľahám, potom pridám vychladnuté maslo s medom. Následne zmiešam hladkú múku s 1-2 lyžicami kakaa a pridám ku zvyšku ingrediencií. Potom už len na doske spracujeme cesto, aby bolo dobre zmiešané.
Na všetky tvary perníčkov som tentoraz použila vykrajovátka dostupné na našom trhu. (Dlhý zajačik patrí medzi moje vlastné návrhy formičiek).
Perníčky pečiem 3-5 minút na 225 stupňov (v elektrickej rúre). Po vytiahnutí ich ihneď potieram rozšľahaným vajcom s troškou práškového cukru.
Zdobím bielkovou polevou z 1 bielka, 150 g práškového cukru a 1 čajovej lyžičky šťavy z citróna. Polevu šľahám približne 3 minúty elektrickým šľahačom.
Prajeme veľa šťastia s perníčkami a dobrú chuť!
Míša & Alena & Bella Rose
www.tvorivevecery.cz
www.facebook.com/TvoriveVeceryVhavirove
Zobrazit komentáře (2)
Tie medovníky sú úplne super. Jedinou nevýhodou je to´, že je ich škoda zjesť:-)
Dali by sa spraviť aj vianočné na tento štýl. Ďakujem za tipy a hlavne pekné fotografie!
Dobrý den, jsme rádi, že se Vám recept líbí :-) Za tým Bella Rose přeji krásný zbytek pondělí, Michaela.