X

Recept na bábovku, ktorá sa podarí vždy!

Ku kuchyni som smerovala už od malička, moja prvá spomienka je, ako potajomky vyrábam ulepené karamelové lízatká. Nasledovalo trochu podarenejšie obdobie pečenia a varenia podľa detských obrázkových kuchárok (sušienky Dulíka, Bubíka a Kulíka sme nosili na každý výlet), neskôr som vášnivo študovala recepty v prvorepublikových kuchárskych knihách a prešla si aj „instantným“ obdobím vo fakultnej kuchynke na vysokej škole. Nakoniec som zakotvila vo vlastnom bývaní, kúpila si vysnívaný červený Kitchen Aid a vrhla sa na ozajstné pečenie.

Pamätám sa, ako som vtedy prvýkrát nazrela do sveta foodblogov a zostala úplne paf. Tie úžasné fotky a lákavé recepty ma úplne očarili. Najskôr som sa len kochala výtvormi ostatných, postupne prevážila túžba niečo také sama skúsiť. Založila som si blog www.navidlicku.com a pustila sa do toho. Zistila som, že je to drina, že sa nedá len postaviť tanier na stôl a cvaknúť fotku mobilom, že písanie receptu vyžaduje veľa úsilia, aby bol recept zrozumiteľný pre ostatných. Vlastne sa to všetko stále učím a to ma na tom baví, že sa neustále môžem zlepšovať a posúvať ďalej. Na mojom blogu nájdete rôzne druhy sladkého, od makroniek cez cupcakes až po kysnuté buchty, avšak mojou najväčšou vášňou sú torty. Teší ma, keď mojim blízkym chutí a keď môj blog inšpiruje ďalších a ďalších ľudí k pečeniu.

V poslednej dobe rada a často pečiem bábovku. Klasický nedeľný múčnik, ktorý som nikdy veľmi nemusela, pretože bol pre mňa synonymom suchého a drobivého pečiva. Moja bábovka je ale nadýchaná a vláčna. Taká, ktorá sa vždy podarí. Taká, akú si zamilujete. A nielen v nedeľu.

Ingrediencie

(veľká forma na bábovku*)

250 g masla, mäkkého
300 g kryštálového cukru
6 vajec, žĺtky a bielka zvlášť
400 g bieleho jogurtu (ideálne gréckeho typu)
400 g hladkej múky
1 sáčok kypriaceho prášku do pečiva
štipka soli
2 lyžice kakaa na varenie

*na menšiu formu Nordic Ware ako je na fotke bude stačiť ½ cesta

Postup

V mise vyšľaháme maslo s cukrom, keď zbledne a naberie na objeme, trvá to minimálne 5 minút. Potom po jednom zašľaháme žĺtky a všľaháme aj jogurt. Nakoniec pomaly zapracujeme múku, kypriaci prášok a soľ, vymiešame hladké cesto. Bielky ušľaháme na tuhý sneh a na trikrát ich stierkou opatrne vmiešame do cesta. To si potom rozdelíme na dve polovice a jednu zafarbíme kakaom (opäť ho opatrne vmiešame stierkou).

Rúru predhrejeme na 180°C. Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Nalejeme do nej najskôr svetlé a potom aj tmavé cesto a niekoľkokrát ho prejdeme špajdľou, aby sa obe farby ľahko premiešali. Pečieme dozlatista, zhruba 50-60 minút. Doba pečenia záleží na veľkosti a druhu formy, ak do stredu bábovky zapichneme špajdľu a vytiahneme ju suchú, bez vlhkých odrobiniek, je upečená. Počas pečenia môžeme bábovku prikryť alobalom, aby sa navrchu nepripálila. Necháme ju vo forme ľahko vychladnúť, potom vyklopíme na drôtenú mriežku.

Tip: Bábovka musí nielen dobre chutiť, ale tiež krásne vyzerať. Len tak sa bude vynímať na vašom sviatočnom stole. S formou Nordic Ware iste zožnete obdiv všetkých stravníkov. Naviac sa bábovka ľahko vyklápa, stačí formu dôkladne vymazať maslom a vysypať hrubou múkou. Aj netradičný tvar bábovky zostane dokonalý a pritom rovnomerne upečený, a to aj v najmenšom detaile.

Dobrú chuť praje

Katka alias navidlicku.comBella Rose

Pustite sa do pečenia!

Michaela Urbánková:
Mohlo by se vám líbít