Premýšľali ste niekedy, čo najviac milujete na lete? Nekonečne dlhé dni zaliate slnkom a prevoňaný vzduch po letnej búrke, svetlo a teplo až do neskorého večera, kúpanie a prechádzky a v neposlednom rade čerstvé dozrievajúce ovocie a zelenina pokojne aj každý deň… Kto by si neprial, aby toto obdobie trvalo večne? Počasiu, bohužiaľ, rozkázať nemôžeme, letné chute a vône si napriek tomu môžeme uchovať nielen v spomienkach.
Áno, asi už tušíte, prišiel čas zavárania! Predstavte si, ako v zime otvárate k nedeľnému obedu vlastnoručne vyrobený marhuľový kompót alebo na Vianoce natierate na linecké koláčiky vami zavarený ríbezľový džem. Leto bude hneď zase o niečo bližšie!
Domáci sirup v nádobách Kilner |
|
Možno je pre vás zaváranie každoročným letným rituálom, možno naopak patríte k tým, ktorí síce zavárané pochúťky s radosťou konzumujú, ale zatiaľ sa k činu neodhodlali. Tej druhej skupine radíme – choďte do toho, nie je to žiadna veľká veda! Až sa zima prihlási, odpoviete radom pohárov s voňavým obsahom, pekne vyrovnaným na polici v špajze 🙂
My sme sa na tip na obľúbenú zaváranú pochúťku opýtali blogerky Evy z blogu Moje barevná kuchyně.
„Džemy sa dajú robiť aj zdravo, bez cukru“, hovorí Eva a rozptyľuje tak obavy všetkých, ktoré doteraz od prípravy domácich džemov a marmelád odrádzal práve vysoký obsah cukru. Jej recept na rýchly malinový džem navyše zvládne aj úplný zaváraninový začiatočník.
Rýchly malinový džem podľa blogerky Evy
|
Foto: Eva Ehrenbergerová |
Ingrediencie:
250 g malín
4 lyžice medu
2,5 lyžice chia semienok
2 lyžice vlažnej vody
½ lyžičky vanilky
Postup:
Do mixéra vložíme maliny, ak sú mrazené, necháme ich chvíľu povoliť. Pridáme ostatné ingrediencie a rozmixujeme. Všetko vložíme do pohára a v chladničke necháme odležať aspoň na jednu hodinu. Servírujeme na chlieb, môžeme pridávať aj do jogurtu, alebo len tak ujedať z pohára 🙂 Určite džem uchovávajte v chladničke a spotrebujte najlepšie do jedného týždňa.
Tip: Skúste maliny nahradiť napríklad čučoriedkami alebo černicami, výsledok nemusí byť vôbec zlý!
|
Zdroj: Kilner |
Zavariť môžete aj samostatné druhy ovocia – nastrúhané jablká, vykôstkované marhule, slivky… V zime akoby ste našli na prípravu koláčov alebo ako prílohu do sladkých kaší.
Pre mierne pokročilých v zaváraní pridávame ešte inšpiráciu na dve menej obvyklé zavárané pochúťky z letnej úrody.
Cuketová čalamáda
|
Zdroj: Kilner |
Ingrediencie:
1 kg cukety nakrájanej na plátky
2 veľké, na jemno nasekané cibule
1 veľká červená paprika bez jadrovníka, jemne nakrájaná
1 veľká zelená paprika bez jadrovníka, jemne nakrájaná
3 polievkové lyžice soli
550 ml jablčného octu
1 polievková lyžica kremžskej horčice
3/4 čajové lyžičky kurkumy
3/4 čajové lyžičky mletého muškátového orieška
1/2 čajové lyžičky čierneho korenia
900 g cukor
Postup:
Vo veľkej mise zmiešajte nakrájanú cuketu, cibuľu, papriky a soľ, prelejte studenou vodou tak, aby všetko bolo ponorené a znovu premiešajte, aby sa soľ dobre rozpustila. Vložte na niekoľko hodín do chladničky, potom vodu sceďte a ingrediencie nechajte dobre odkvapkať. V hrnci priveďte za stáleho miešania do varu ocot, cukor, horčicu a korenie a pridajte zeleninovú zmes. Na miernom plameni povarte asi 30 minút. Hotovú čalamádu prelejte do vysterilizovaného pohára, pod viečkom nechajte priestor asi 1 cm. Z povrchu odstráňte prípadnú penu, pevne zaviečkujte. Po vychladnutí vložte do chladničky.
Servírujte ako nátierku na sendvič, skvele sa táto čalamáda bude hodiť ku grilovanému mäsu. Ak ju previažete peknou stužkou s ceduľkou, máte krásny DIY darček.
Čerešne v portskom
Zdroj: Kilner |
Ingrediencie:
300 g krupicového cukru
150 ml portského vína
150 ml vody
1 čajová lyžička škorice
1 pozdĺžne rozkrojený vanilkový struk
1 pomaranč (šťava aj kôra)
350 g čerešní
Postup:
Portské nalejte do hrnca, pridajte cukor, škoricu, vanilku a najemno nastrúhanú pomarančovú kôru. Prilejte vodu spoločne s vytlačenou pomarančovou šťavou. Zmes za občasného miešania priveďte pomaly do varu a varte kým nezíska sirupovú konzistenciu. Zmiernite plameň a pridajte čerešne, povarte ďalšie cca 3 minúty kým čerešne zľahka nezmäknú. Odstavte a nechajte ľahko vychladnúť. Nakoniec zmes vlejte do vysterilizovaného, ešte teplého pohára a starostlivo zaviečkujte. Vychladnuté vložte do chladničky.
„Opité čerešne“, ako sme pracovne túto pochúťku nazvali, si budú výborne rozumieť s najrôznejšími čokoládovými dezertmi. Alebo maškrťte len tak – ale pozor, všetko s mierou! 🙂
Prajeme, aby vám leto chutilo po celý rok!
Ivana, Eva a Bella Rose