Všimla som si, že každý rok, keď jazdíme do adventného Dánska, narazíme tam na skutočne plno tradičných vianočných dobrôt, ktoré sa pripravujú špeciálne pre tento čas. Nielen výborné jedlá a dezerty, ale nájdete tu aj tradičné vianočné nápoje. V Dánsku som sa naučila, že aj tieto vianočné pitia je pekné zahrnúť do rodinných tradícií a celý rok sa na nich tešiť. Nemusia to byť nutne alkoholické nápoje, stačí si špeciálne vianočne nazdobiť aj obyčajné kakao so šľahačkou, najlepšie do obľúbeného vianočného hrnčeka. Uvidíte, že adventná nálada sa dostaví takmer okamžite. Alebo máte chuť vyskúšať niečo úplne nové?
Objavte vianočný koktail Ris ala mande
Tohto roku som pre vás ako novú inšpiráciu vymyslela taký náš „signature vianočný koktail Bella Rose“, ktorý je inšpirovaný mojim obľúbeným vianočným dezertom Ris ala Mande. Dá sa pripraviť aj v nealkoholickej verzii a je to napoly koktail a napoly aj taký dezert. Pokiaľ ho pripravujete pre viac ľudí, dajte na dno jedného pohára celú mandľu, a kto ju nájde, môže vyhrať malú cenu – rovnako, ako sa to robí u dezertu Ris ala mande.
Čo budete potrebovať:
- 2-3 cl bieleho rumu
- 2 cl amaretta (u nealkoholickej verzie je možné nahradiť mandľovým sirupom Monin alebo mandľovou arómou)
- 2-3 cl vanilkového sirupu (napr. Monin alebo náš obľúbený je od Nicolas Vahé)
- 2 cl smotany
- 3 cl ryžového mlieka
- semienka z jedného vanilkového struku
- kocky ľadu (do šejkra odporúčame drvený ľad)
Na ozdobu:
- plátky mandlí (poprípade jedna celá)
- čerešňový sirup (je možné nahradiť napr. šťavou z čerešňovej alebo višňovej marmelády)
- rozmrazené čerešne alebo višne
Postup:
V šejkri (alebo mixéri) zmiešajte všetky ingrediencie a pretrepte dôkladne na hladký kompaktný koktail. Nalejte do pohárov a ozdobte kvapkami čerešňového alebo višňového sirupu a plátkami mandlí. Do jedného z pohárov môžete dať na dno celú mandľu a zahrať si súťaž, kto ju nájde. Podávajte s obľúbeným vianočným playlistom.
Vyskúšajte nefalšovaný dánsky gløgg
Na trhoch alebo v reštauráciách v Dánsku všade nájdete tiež tradičný vianočný gløgg alebo horúcu čokoládu so škoricou. Skúšali ste ale niekedy pravý škandinávsky gløgg s kardamómom robiť aj doma? Ak nie, tak som pre vás pripravila jednoduchý návod.
Čo budete potrebovať:
- 1 fľašu červeného vína (môžete použiť aj biele)
- 50-150 ml vodky
- 2-5 klinčekov
- 2-4 ks celej škorice
- 1/2 – 1 lyžičku kardamómu
- cukor podľa chuti
- 1 vanilkový cukor
- plátky mandlí
- hrsť hrozienok
- podľa chuti môžete pridať aj olúpaný zázvor alebo kôru z pomaranča
Postup:
Všetky ingrediencie spoločne zvaríte v hrnci rovnako ako tradičné české varené víno alebo punč. Gløgg potom podávate v hrnčeku alebo varnom pohári spoločne s hrozienkami a sekanými mandľami.
Prajem dobrú chuť a príjemné leňošenie s vianočným pitím v ruke 🙂
Martina Svadbíková