Vedeli ste, že sa v máji okrem všetkých možných májových sviatkov a významných výročí oslavuje tiež jeden špeciálny a obzvlášť sympatický deň? Teraz by mali spozornieť hlavne všetky večné dietárky aj ich okolie! 6. mája totiž môžete s čistým svedomím zabudnúť na počítanie kalórií a zeleninové šaláty.
Deň bez diét treba osláviť a aspoň raz v roku si náležite osladiť život.
Pre inšpiráciu vám prinášame recept na úžasne lahodný a hriešne sladký dezert od francúzskeho šéfkuchára Nicolasa Vahé. Možno už jeho delikatesy poznáte z nášho sesterského e-shopu Nordic Day. Nicolas si pred siedmimi rokmi splnil svoj veľký sen a priviedol na svet vlastnú značku kulinárskych špecialít. Krásne dizajnové obaly ukrývajú množstvo lahodných pochúťok a mnohokrát neobvyklých chuťových kombinácií a vôní. Nicolasove delikatesy aj kuchynské doplnky môžete teraz objavovať aj na e-shope Bella Rose. Tak s chuťou do toho!
A teraz už sľúbený recept na lahodný Nicolasov dezert:
Snehový koláč s orieškami a lesným ovocím
Doba prípravy: cca 120 min
Množstvo: pre 8 osob
Ingrediencie:
- 5 vaječných bielkov
- 225 g práškového cukru
- 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
- 2 poháre zmesi (cca 4 dl) pražených lieskových orieškov, mandlí a ďatlí (môžete nahradiť posýpkou na šalát s figami, orieškami a hrozienkami alebo použiť mix orieškov s exotickým ovocím od Nicolasa Vahé)
- 2 skleničky směsi (cca 4 dl) opražených lískových oříšků, mandlí a datlí (můžete nahradit posypkou na salát s fíky, oříšky a rozinkami nebo použít mix oříšků s exotickým ovocem od Nicolase Vahé)
- ½ l plnotučnej smotany
- 1 vanička jahôd
- 1 vanička červených ríbezlí
- 1 vanička černíc
- 1 vanička malín
- ½ pohára (cca 150 g) citrónového džemu (alebo skúste rebarborový džem so zázvorom)
Postup:
1. Z vaječných bielkov a oboch cukrov vyšľahajte tuhý sneh. Do snehu opatrne vmiešajte orechovú zmes.
2. Dva plechy vyložte papierom na pečenie a podľa taniera obkreslite na jeden plech dva a na druhý plech jeden pravidelný kruh. Do každého kruhu rovnomerne naneste snehovú zmes a nechajte v rúre piecť asi 1 až 1 ½ hodiny na miernu teplotu (asi 120 ° C). Sneh je potrebné strážiť, aby príliš nezhnedol. Hotové snehové korpusy nechajte vychladnúť.
3. Medzitým si zo smotany pripravte tuhú šľahačku.
4. Vychladnutý snehový korpus preneste na servírovací tanier, potrite 1/3 ušľahanej smotany a navrch pridajte tretinu ovocnej zmesi a citrónového džemu. Postup opakujte ešte dvakrát, kým nebudete mať poschodový snehový koláč so zmesou lahodného lesného ovocia.
Prajeme vám dobrú chuť a (ne) diétam zdar!