X

O jedle a domove s blogerkou Milluji

Dnes sme sa porozprávali s Katarínou Jaškovou, ktorá píše úspešný blog plný neodolateľných receptov Milluji.cz V rozhovore vám táto usmievavá brnenská blogerka prezradí, ako vznikol nápad na blog, ktoré jedlo má zo všetkého najradšej alebo tiež to, ako to vyzerá u nej doma. Pohodlne sa posaďte, zababušte sa do deky a pustite sa do čítania! ♥

Prezraďte nám niečo o sebe.

Moje meno je Katarína. Som predovšetkým mamička úžasného dievčatka, a potom tiež svadobná a lifestyle fotografka a blogerka. Všetky tri odvetvia ma veľmi bavia a napĺňajú a navzájom sa vlastne aj dopĺňajú. Moja práca je mojim koníčkom a som veľmi vďačná, že sa môžem realizovať v tom, čo ma baví. Okrem materstva a práce ma baví cvičiť, čítať knihy o varení a pečení, ale tiež rôzne tituly, ktoré sa venujú sebarozvoju a zdraviu. Milujem čokoládu a sladké obecne a tiež si život nedokážem predstaviť bez šálky kávy a občasného pohára prosecca alebo červeného vína.

Zdroj: milluji.cz

Píšete úspešný blog, ako vznikol nápad si ho založiť?

Od mala vďaka mojim babičkám milujem jedlo, a tak som dosť času vždy trávila v kuchyni. Keď som začala bývať so svojim manželom, vtedy priateľom, hľadala som inšpiráciu na to, čo variť na rôznych českých aj zahraničných blogoch, ktoré sa venovali jedlu. Vtedy sa ma môj muž spýtal, prečo vlastne nepíšem tiež blog o jedle, keď to varenie tak milujem. A tak som začala a svoj prvý blog o varení, ktorý niesol názov Kate´s Cuisine (v preklade Katkina kuchyňa).

Mnoho ľudí ale malo s týmto názvom problém, pretože nevedeli správne vysloviť cuisine, čo je francúzske slovo označujúce rôzne druhy kuchýň (talianska, česká, francúzska…) a plietli si to často s anglickým slovom cousin (anglický výraz pre bratranca), takže som sa rozhodla blog premenovať. Jednu chvíľu som písala blog, ktorý sa venoval skôr môjmu celkovému životnému štýlu, a pretože ja som nikdy nebola na to vymýšľanie názvov veľmi dobrá, pomenovala som ho Milluji, ako blog o tom, čo všetko vo svojom živote milujem. 

V nedávnej dobe som ale prešla veľkou krízou a syndrómom vyhorenia a chcela som s blogovaním skončiť, vlastne som aj na sociálnych sieťach koniec oznámila. Po necelých troch mesiacoch, keď som si oddýchla, som ale pochopila, že je to niečo, čo mám fakt rada a čoho sa vlastne nedokážem vzdať. Teraz sa teda na blogu venujem hlavne receptom a jedlu a tak to beriem ako pekné spojenie s tým, že varím s láskou a tiež s porekadlom, že láska prechádza žalúdkom.

O čom si môžu čitatelia Vášho blogu prečítať?

Primárne na mojom blogu nájdete recepty. Občas ale pridám článok s tipmi aké cvičenie, ktoré je zadarmo dostupné online, doma aktuálne cvičím. A tiež sem-tam napíšem cestovateľský článok o mieste, ktoré som navštívila, s tipmi, kde sa človek môže skvele a poctivo najesť.

Aké je Vaše úplne najobľúbenejšie jedlo a aké naopak nemáte rada?

Otázku na moje najobľúbenejšie jedlo dostávam pomerne často a vlastne na ňu nepoznám odpoveď.  Ja mám rada akékoľvek jedlo, ktoré je uvarené poctivo, bez zbytočnej chémie a dochucovadiel. Ale určite tiahnem k cestovinám a stredomorskej kuchyni obecne. Mám rada rôzne kombinácie šalátov, zemiakov a cestovín a k ním ryby a krevety, biele mäso, ale aj poctivý hovädzí steak. Na druhú stranu milujem aj našu českú kuchyňu, takže si veľmi rada niekedy dám sviečkovú, rezeň so zemiakovým šalátom, guľáš, buchtičky s krémom, zemiakové šišky s makom alebo čučoriedkové knedlíky. Mám tiež rada poctivý vývar s pečeňovými knedlíčkami.

A už od detstva zbožňujem valašské frgály, pretože máme v Beskydoch chatu, moja babička ich piekla niekoľkokrát do roka a mám k tomuto druhu koláčov veľmi blízky vzťah. Rada si ale dám aj vietnamské a indické pokrmy, takže u mňa je naozaj celkom ľahké sa mi trafiť s jedlom do chuti. Občas mi ale ku šťastiu stačí aj veľmi obyčajná záležitosť – kváskový chlieb so soleným maslom.

No a čo nemám rada. Nie som veľký fanúšik vnútorností, nezjedla by som chrobáky, hady, myši a ďalšie exotické pokrmy a čokoľvek, čo je uvarené pomocou náhrad a chémie, u mňa nezožne úspech.

Zdroj: milluji.cz

Čo Vás baví v kuchyni zo všetkého najviac? Piecť sladké dobroty alebo skúšať nové recepty?

Baví ma oboje. Občas mám chuť experimentovať a púšťať sa do svojich receptov, svojich kombinácií a nechávam pracovať svoju fantáziu. A rovnako tak často beriem do ruky overené kuchárske knihy a varím a pečiem podľa nich. Úplne najčastejšie ale beriem recepty mojich babičiek a pretvorím ich na svoj obraz. Napríklad namiesto bielej múky použijem celozrnnú alebo namiesto bieleho cukru použijem med či sladím banánmi. Čo sa týka varenia a pečenia, baví ma aktuálne oboje. Bolo obdobie, keď som radšej varila, pretože sa v tejto oblasti dá viac experimentovať, ale od tej doby, čo dodržujem určité zásady a správne pomery surovín, milujem čokoľvek piecť. Domov sa tak krásne prevonia a vôňa, ktorá sa šíri z rúry je pre mňa jednou z tých najkrajších.

Máte nejakú pochúťku, ktorú si v poslednej dobe robíte často?

Vzhľadom k letnému obdobiu, ktoré prebiehalo, som teraz na večeru mala jednu obľúbenú kombináciu, a to vodný melón nakrájaný na kocky, k tomu feta, čierne olivy Kalamata a kus dobrého opečeného pečiva. Nepotrebujete k tomu nič ďalšie – olej, soľ, korenie. Pre niekoho možno nevšedné, pre mňa dokonalá kombinácia a explózia chutí. A robím často ešte jednu vec, kedykoľvek jem biely jogurt s granolou a ovocím, pridávam si doňho mučenku. Milujem jej chuť.

Zdroj: milluji.cz

Váš blog aj Instagram sú plné nádherných fotografií jedla. Kde beriete inšpiráciu na styling?

Dlho som čerpala z krásnych fotiek jedla na Pintereste, ale nikdy to v mojom podaní nebolo úplne podľa mojich predstáv. Teraz sa snažím nechať priestor len svojej fantázii a nepozerám sa na fotky iných. Pochopila som totiž, že každý fotograf a food blogger má svoj štýl, a tak to má správne byť. Každý z nás je originál a každý by mal tvoriť svoju originálnu tvorbu. Ja som napríklad dlho chcela tvoriť krásne koláže z tanierov a jedál a nakoniec som pochopila, že pokiaľ mám rada vo svojom živote minimalizmus, tak by som ho mala utvárať aj na fotke jedál, a tak to tak teraz tiež robím. A som s fotografiami a stylingom za celú svoju food blogerskú kariéru najspokojnejšia.

Aký štýl bývania sa Vám páči? Premieta sa aj u Vás doma?

Mám rada obecne minimalizmus. Myslím, že máme doma často veľké množstvo vecí, ktoré nepotrebujeme a vo finále nám ani nerobia radosť. Ja potrebujem u seba doma dýchať a mať pocit čistého priestoru. Neznamená to ale, že by som nemala doma žiadne dekorácie. Naopak. Myslím, že minimalistický štýl ide pekne spojiť s umierneným množstvom doplnkov a tie domov krásne zútulnia.

Zdroj: milluji.cz

Ktorú miestnosť alebo časť máte doma najradšej?

Snažím sa o to, aby mi bolo dobre vo všetkých miestnostiach, ale aktuálne mám určite najradšej náš jedálenský kút, pretože to už je kompletná časť v našom byte. Pre vysvetlenie – pred pol rokom sme sa sťahovali a veľmi postupne aj kvôli nešťastnému obdobiu s koronavírusom sa všetky dorábky oneskorili. Verím však, že do konca roku bude celý byt podľa mojich predstáv.

Zdroj: milluji.cz

Posledná otázka na záver: Ako podľa Vás vyzerá dokonalá chvíľka?

Dokonalá chvíľka pre mňa môže byť ráno na terase, keď vstanem skôr než ostatní, zacvičím si jógu, a potom sedím v kresle, popíjam kávu a užívam si prebúdzajúci sa deň. To mám veľmi rada. A rovnako tak je pre mňa dokonalá chvíľka situácia, keď sedíme s mojimi najbližšími pri stole, okolo nás pobiehajú deti a všetci si užívame skvelé jedlo, pitie a debatujeme o všetkom možnom.

Zdroj: milluji.cz

Preskúmajte Katkine najobľúbenejšie produkty z Bella Rose, ktoré nám zhrnula do kolekcie mesiaca, a načerpajte inšpiráciu. ♥ Prajeme vám krásne poprázdninové dni

MichaelaBella Rose

 

Týchto pomocníkov v kuchyni určite oceníte!

Michaela Urbánková:
Mohlo by se vám líbít