X

Naše obľúbené dobroty, ktoré sme ochutnali v Škandinávii + recepty!

Pri našich cestách po Škandinávii (o ktorých si môžete prečítať tu) sme mali možnosť ochutnať všelijaké dobroty, na ktoré s radosťou spomíname. Napadlo nám, že by sme vám vypísali naše najobľúbenejšie, ktoré si môžete rovno skúsiť vytvoriť aj doma! Ale vopred upozorňujeme, že po prečítaní budete mať istoiste na niečo dobré chuť. Ak sme vaše chuťové poháriky snáď dostatočne neuspokojili, môžete sa inšpirovať v knihe Hygge: Fenomén útulnosti, kde nájdete ďalšiu nálož severských receptov. Pripravení? Pre istotu si urobte pohodlie a majte poruke šálku kávy, ktorá vám trošku zaženie chuť.

Gulrotkake alias mrkvový koláč

Prvý na rad prichádza mrkvový koláč Gulrotkake, ktorý neskutočne vonia a je obľúbený po celom severe. Pri jeho pečení v rúre sa vám kuchyňou bude šíriť neodolateľná vôňa pomaranča, škorice a vy budete mať čo robiť, aby ste ho nezjedli ešte teplý.

Čo budete potrebovať:

  • 4 vajíčka
  • 3 dcl práškového cukru
  • 3 dcl hladkej múky
  • kôru z 1 pomaranče
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 polievkovú lyžicu škorice
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
  • 5 polievkových lyžíc oleja alebo rozpusteného masla
  • 5 dcl strúhanej mrkvy

Rozšľahajte vajcia s cukrom, pridajte múku, škoricu, soľ, vanilkový cukor, prášok do pečiva, mrkvu, olej a pomarančovú kôru. Dôkladne premiešajte a dajte do formy. Formu môžete použiť okrúhlu alebo hranatú (najčastejšie sa stretnete s koláčom z hranatej formy, ale ak máte radšej okrúhly tvar, použite formu okrúhlu). Pečte približne 45 – 55 minút na 180°C. Vnútri zostáva koláč krásne vláčny, nemusíte sa báť, že je nedopečený. Ak by sa vám zdalo, že koláč na povrchu rýchlo hnedne, môžete ho prikryť alobalom.

Na glazúru budete potrebovať:

  • 200 g smotanového syra Philadelphia
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
  • 3 polievkové lyžice zmäknutého masla
  • 200 g práškového cukru (množstvo si môžete upraviť podľa chuti)

Všetky ingrediencie spolu vymiešajte. Koláč rozkrojte uprostred a natrite ho krémom (ak máte koláč nízky, potom ho natrite len hore). Prikryte druhou polovicou a natrite glazúrou aj vršok. Nakoniec nastrúhajte mrkvu a ozdobte. Dobrú chuť!

Kanelsnegle alias škoricové slimáky

Ďalšou našou obľúbenou mňamkou sú škoricové slimáky. Bol by hriech ich sem nezaradiť, sú považované za tradičné dánske sladké pečivo. My by sme ich mohli jesť každý deň! Upečte si ich tiež doma a možno zistíte, prečo ich tak milujeme. Pre tie najlepšie si ale samozrejme musíte zájsť kúsok ďalej. A nezabudnite si k nim dopriať aj poriadnu šálku kávy – tá totiž Dánskom tečie prúdom!

Na 12 slimákov budete potrebovať:

  • 2,5 dcl studeného mlieka
  • 25 g droždia
  • 1 malé vajce
  • 500 g hladkej múky
  • 75 g cukru
  • 8 g soli
  • 75 g masla
  • 6 g mletého kardamómu

Na náplň:

  • 150 g zmäknutého masla
  • 50 g hnedého cukru
  • 50 g bieleho cukru
  • 1 polievkovú lyžicu mletej škorice

V mlieku rozpusťte droždie. Pridajte vajce, múku, cukor, soľ a kardamóm a mieste cesto, až kým nebude krásne hladké. Odporúčame si vziať na pomoc nejakého robota na miesenie cesta. Potom pridajte na malé kocky nakrájané maslo a opäť mieste, kým cesto nebude zase hladké. Cesto prikryte a dajte na teplé miesto kysnúť. Po zhruba hodinke a pol by malo byť krásne nakysnuté.

V miske zmiešajte zmäknuté maslo, cukry a škoricu dohromady. Ak sa vám zdá cukru veľa, pokojne uberte množstvo. Cesto si dajte na dosku a vyvaľkajte do obdĺžnika. Malo by byť asi 0,5 cm hrubé. Natrite naň zmes so škoricou, zrolujte a nakrájajte na 12 rovnakých dielikov. Jednotlivé slimáky naskladajte na vymastený plech a nechajte zhruba hodinku odpočívať. Potom už len dať do vyhriatej rúry na 170°C a piecť dozlata.

Smørrebrød na tisíc spôsobov

Zakaždým, keď vycestujeme do nášho obľúbeného Dánska, zastavíme sa na typicky dánsku mňamku – smørrebrød. Ten tam nájdete na všetky možné spôsoby. Jedná sa o obložený ražný chlieb, ktorý je výborný a Dánovia ho vedia vyzdobiť tak, že sa vám pri pohľade naň zbiehajú sliny! Ak máte v blízkej dobe v pláne cestu do Dánska, rozhodne aspoň jeden ochutnajte, nebudete ľutovať.

„Rozhodne odporúčam dať si smørrebrød – dánske ražné „chlebíčky“ sú naozaj legendárne! Často ich uvidíte obložené lososom, roastbeefom alebo krevetami. Ja som si najviac pochutnala na smørrebrøde, ktorý bol obložený nakrájaným vareným zemiakom v šupke, reďkovkami, uhorkou, posypaný pažítkou a preliaty nesmierne dobrou holandskou omáčkou.“ Hovorí naša nákupkyňa Anka.

Kolegynky Evča s Ankou si dopriali smørrebrød na presklenom trhovisku Torvehallerne v Kodani.

Jednoduchá obloha

  • chlieb natrite maslom, naň dajte plátok listového šalátu, potrite ľahko majonézou, naň dajte na plátky nakrájané varené vajíčko, soľ, korenie, malé krevetky, pokvapkajte citrónom a posypte pažítkou.

Pre fajnšmekrov

Smørrebrød s údeným lososom

Na pomazánku budete potrebovať:

  • pol hrnčeka roztlačených varených zemiakov
  • pol hrnčeka kyslej smotany
  • 1 lyžicu jemne strúhaného chrenu
  • 1 čajovú lyžičku posekaného kôpru
  • 1 čajovú lyžičku nasekaného petržlenu
  • 1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy
  • soľ, korenie

Plátok ražného chleba natrite nátierkou, naskladajte plátky údeného lososa, nakrájané reďkovky, posypte petržlenovou vňaťou a dochuťte korením.

Smørrebrød s roastbeefom a remuládou

Na remuládu budete potrebovať:

  • 1/4 hrnčeka majonézy
  • 1 polievkovú lyžicu dijonskej horčice
  • 3 polievkové lyžice nakrájaných zavarených uhoriek
  • 1 polievkovú lyžicu nakrájaných kapár
  • 1/4 čajovej lyžičky kurkumy
  • soľ a korenie podľa chuti

Plátok ražného chleba natrite zľahka maslom, naskladajte na seba tenké plátky roastbeefu, porciu remulády a veľkú porciu chrumkavej smaženej cibuľky. Môžete dozdobiť pažítkou, nastrúhaným chrenom či jarnou cibuľkou.

Dalšie naše gastronomické postrehy

Čo sme ešte stihli na našich cestách na sever postrehnúť je to, že napríklad vo Švédsku sa skutočne konzumujú mäsové guľky vo veľkom. V Dánsku majú okrem vyššie uvedených dobrôt tiež obľúbeného platýza a všade sa stretnete s údeným lososom v mnohých prevedeniach a na všetkých možných jedlách. V spracovaní rýb sú odborníci, takže ak budete mať možnosť, určite ochutnajte Fish & Chips a ostatné rybie pochúťky.

Budeme radi, keď niektorú z našich obľúbených dobrôt skúsite a dáte nám vedieť, ako to dopadlo 🙂

Veľa upečených pochúťok a lahodnej kávy

praje Míša Bella Rose

Michaela Urbánková:
Mohlo by se vám líbít