Tiež s chuťou sledujete food blogy, pri ktorých sa vám zbiehajú sliny? Jeden taký si dnes vezmeme na paškál aj my. Vyspovedali sme úspešnú food blogerku Karolínu Fourovú, ktorá píše blog KarolinaFour. Okrem lahodných receptov a lákavých fotografií vás ale aj vzdelá v informáciách o potravinách, ktoré získala pri svojom štúdiu a to sa len tak nevidí! Nahliadnite pod pokrievku tejto sympatickej blogerky.
Píšete úspešný blog Nejez blbě. Ako ste sa k tomu vlastne dostali?
Prvé foodblogy som objavila asi pred desiatimi rokmi a neskutočne sa mi tá myšlienka páčila. Odvahu založiť si ten vlastný som získala až pred štyrmi rokmi na jednom zo svojich pobytov v Nórsku. Tam som pomáhala jednej nórskej výtvarníčke viesť umeleckú kaviareň. Bolo to také hipsterské bistro v tom pravom slova zmysle. Mali sme tam pár domácich tort a piekli sme svoj kváskový chlieb a všetky tie veci chutili tak dokonale, že k nám ľudia cestovali aj hodinu. Hovorila som si, že by bola škoda nenaučit taký skvelý cheesecake aj ľudí u nás. Dnes patrí medzi najobľúbenejšie recepty u mňa na blogu.
Veľmi ma zaujali postrehy aj praktické rady o potravinách. To sa len tak vo food blogoch nevidí.
To je pravda. Mám pocit, že sa nachádzame pod tlakom výživových trendov, ktoré nemusia byť vždy úplne správne a že občas zabúdame na to, ako zachovať zdravý rozum a z jedla sa nezblázniť. 🙂
Ste vyštudovaná inžinierka v odbore výživy a kvality potravín. Zmenil sa váš pohľad na stravovanie po vyštudovaní?
Rozhodne. Počas štúdia som pochopila, že každá zložka stravy má svoj význam a že nemôžem niektorú z nich vyradiť len tak z rozmaru, čo vďakabohu zastavilo mojej nezdravé diétne pokusy. Prestala som sa tiež zaoberať len tým, koľko má ktorá potravina kalórií, ale začala som sledovať aj zloženie a premýšľať o ňom. Rozumieť zloženiu potravín a tomu, ako sa vyrába, je ale z časti aj trochu nevýhoda, niektoré veci si vďaka tomu už proste nikdy nedáte. Znie to vtipne, ale nikdy si už trebárs nedám na raňajky croissant s nutellou (smiech).
Akú pochúťku si v poslednej dobe robíte najčastejšie?
Milujem avokádové toasty s vajcom. Celý život som jedla len sladké raňajky, ale pred rokom som objavila čaro tých slaných a najradšej by som ich jedla každý deň. Naozaj. A tiež zbožňujem pečené batátové hranolky s bylinkovým dipom.
Dávate si do nového roku nejaké predsavzatia, napríklad čo sa týka jedla?
Čo sa týka skladby jedla, tak nie, ale rada by som jedla viac teplých obedov. Občas sa pristihnem, že mi neskutočne chýba trebárs zemiaková kaša, pretože som dlho žiadne také jedlo nemala. Predovšetkým by som však v budúcom roku chcela tráviť viac času s rodinou a s tým súvisí aj naučiť sa viac odpočívať. To aktuálne vnímam ako svoje slabé stránky.
Čo by ste poradili ostatným, ktorí by po Vianociach chceli „ísť do seba“ a zlepšiť svoje stravovanie?
Neprepáliť začiatok. 🙂 Ak ste nikdy nešportovali, taky začnete najprv chodiť viac pešo a nerozhodnete sa rovno bežať maratón. S jedlom je to rovnaké. Ak ste sa až doteraz stravovali nezdravo, nemôžete zo dňa na deň obrátiť jedálniček o 360° a jesť iba zeleninu a raňajkovať ovsenú kašu, aj keď vlastne sladké raňajky ani nemáte radi. Takáto zmena by vám dlho nevydržala. Chce to postupné drobné zmeny, ktoré sú vám príjemné. Človek by nemal meniť stravovanie s tým, že keď schudne, tá hrôza s obmedzovaním skončí. Naopak by si mal uvedomiť, že to, ako sa stravoval ho priviedlo niekam, kde byť vlastne nechce.
Okrem kuchárskeho umenia ovládate aj food styling, ktorý môžeme vidieť nielen na Vašom blogu, ale predovšetkým na Instagrame. Inšpirujete sa niekde, alebo to máte, ako sa hovorí, „v oku“?
Samozrejme, že si prezeráte kuchársku knihu, časopis alebo vidíte nejakú fotku na Instagrame a hovoríte si „Hej, to je dobré, niečo podobné by som mohla niekedy skúsiť.“ Inšpirácia je nesmierne dôležitá, nech už robíte čokoľvek a veľa vecí sa určite dá odpozorovať, ale bez toho, aby ste ich videli a mali pre ne cit, by vám to časom prestalo fungovať. Priznám sa ale, že posledný rok som vo fáze, kedy už nemám príliš čas sledovať prácu ostatných, čo ma trochu mrzí.
Vzhľadom k tomu, že v kuchyni trávite, predpokladám, denne veľa času, potrebujete sa obklopovať praktickými a zároveň peknými doplnkami. Bez ktorého pomocníka si to v kuchyni neviete predstaviť?
Budete sa diviť. Hoci na svoj vanilkový šľahač Kitchenaid nedám dopustiť, je to predovšetkým krásny riad. Vďaka nemu môžete jedlo servírovať s gráciou a je úplne jedno, či sú to špagety s paradajkovou omáčkou, ktoré ste pripravili za desať minút.
Je nejaký štýl, ktorý u Vás doma prevláda?
V Nórsku som si zamilovala škandinávsky minimalizmus a byt, ktorý som si v tej dobe zariaďovala, som prispôsobila tomuto štýlu. Cestovala som vždy s ruksakom, takže som si doplnky, ako sú svetielka v tvare bavlnených guličiek, ktoré som tam videla vôbec prvýkrát, vozila po kúskoch medzi oblečením a občas sa mi aj stalo, že sa mi v lietadle pri prevoze niečo rozbilo. Keď som potom objavila Bella Rose, bola som úplne uchvátená tým, že všetky tie veci môžem kúpiť aj u nás.
A otázka na záver: Ako si predstavujete svoju dokonalú chvíľku? Nájdete si na ňu čas?
Mám rada taký ten moment, kedy už mám večer všetko hotové a môžem si sadnúť s horúcim čajom na zem na kožušinu, oprieť sa chrbtom o hrejivý radiátor a len ticho pozorovať všetky tie zákutia nášho domova s rozsvietenými svetielkami a sviečkami. Stačí mi mať takých päť alebo desať minút raz za týždeň a neuveriteľne ma to nabije vnútorným pokojom a novou energiou.
Viac neodolateľných fotiek nájdete aj na Instagrame Karolíny, ale upozorňujeme, že po jeho prezretí rozhodne dostanete na niečo dobré chuť! Karolína je tiež tvárou našej januárovej kolekcie mesiaca, na jej výber sa môžete pozrieť tu.
Krásny štart do nového roka
praje Bella Rose.