Vianočné sviatky sa nám pomaly vkrádajú na myseľ a snáď každý z nás už začal dávať dohromady zoznamy vianočných darčekov. Ponožky oteckovi, mamičke kozmetiku a niečo na čítanie a sestre posledné módne výstrelky, čo ale pre tých, ktorých chcete potešiť a nemáte ani najmenšie poňatie čím? Kolegovi z práce, sesternici alebo babičke, ktorá prisahá, že tohto roku “vážne nič nechce!” Jednoduchý darček pre všetkých, ktorým sa darčeky kupujú ťažko alebo pre tých, ktorým aj napriek tesnému budgetu chcete vyjadriť náklonnosť.
Jedlé darčeky potešia vždycky!
Či už hľadáte nápady na drobné darčeky alebo si len prajete obmeniť vaše každoročné stálice, jedlé darčeky potešia vašu peňaženku aj chuťové poháriky a vykúzlia úsmev na každej tvári. Vytvorte na tohtoročné vianočné sviatky niečo špeciálneho a nechajte sa inšpirovať škandinávskymi receptami. Vyskúšajte neokukané dobroty, vďaka ktorým si aj vaša svokra tentokrát príde pre recept.
Nórske maslové sušienky
Tieto tradičné sušienky nájdete snáď na každom sviatočnom stole po celom Nórsku. Ich príprava je rýchla a sú jednoducho skvelé! Dozdobte ich perlovým cukrom alebo plátkami mandlí.
Ingrediencie:
300 g hladkej múky
1 č. lyžička prášku do pečiva
štipka soli
200 g studeného masla nakrájaného na kocky + 2 polievkové lyžice naviac
125 g práškového cukru + 2 polievkové lyžice naviac
1 sáčok vanilkového cukru alebo 2 polievkové lyžice vanilkového extraktu
1 vajce
1 vaječný bielok na potretie
perlový cukor na zdobenie alebo plátky mandlí
Z tejto dávky vytvoríte asi 40 sušienok.
Postup:
Zmiešajte múku, soľ, prášok do pečiva a dobre premiešajte. Potom pridajte maslo na kocky a pomocou prstov spracujte na hrudkovitú zmes. Pridajte cukor a vanilkový cukor alebo extrakt a vajce, spracujte a potom zabalené cesto umiestnite na 1 hodinu do chladničky.
Predhrejte rúru na 180 stupňov a plech vyložte papierom na pečenie.
Cesto vyberte z chladničky a tvarujte malé guličky o hmotnosti cca 15 g, ktoré potom umiestníte s dostatočnými rozostupmi na plech na pečenie a ľahko stlačíte. Potom jednotlivé sušienky potriete vaječným bielkom a dozdobíte cukrom alebo plátkami mandlí.
Pečte dozlata, cca 10 minút a pred podávaním ich nechajte úplne vychladnúť.
Mini koláčiky so syrom
Tieto koláčiky sú natoľko dobré, že jeden nikdy nestačí! V pôvodnom recepte nájdete klasický švédsky syr s názvom Västerbotten ten je však možné spoľahlivo nahradiť syrom Pecorino alebo Parmezánom. Malé koláčiky podávajte s kyslou smotanou s trochou cesnaku a pažítky, kúskami lososa alebo červeným kaviárom.
Ingrediencie:
250 g polohrubej múky
štipka sladkej papriky
1 č. lyžička přášku do pečiva
čerstvo mletý čierny peper podľa chuti
75 g masla nakrájaného na kocky
150 g strúhaného tvrdého aromatického syra (rozdeľte na 100g a 50g)
125 ml studeného plnotučného mlieka
50 g jemne nakrájaných vlašských orechov
1 vajce alebo mlieko na potretie
Z tejto dávky vyrobíte približne 40 mini koláčikov
Postup:
Predhrejte rúru na 200 stupňov.
Zmiešajte všetky suché ingrediencie, dobre premiešajte a pridajte syr a maslo. Začnite jemne hniesť až do momentu, kedy cesto začne hrudkovatieť. Potom po malých častiach prilievajte mlieko. Majte na pamäti, že čím viac svedomite budete cesto hniesť, koláčiky budú o to tuhšie. Preto iba vytvorte kompaktné cesto a dajte sa do tvarovania malých koláčikov.
Ak je cesto príliš mäkké, dajte ho na chvíľku do chladničky.
Mini koláčiky tvarujte o veľkosti 1,5 cm guličky, ktorú na plechu ľahko stlačíte, jemne ju potriete vajíčkom alebo mliekom a kladiete na plech s dostatočným rozostupom. Pečte 8 – 9 minút.
Neobyčajné maslové sušienky s vanilkou a pomarančom
Žiadne Dánske vianoce nemôžu začať bez týchto maslových koliečok s jemnou vôňou vanilky a sviežimi tónmi pomaranča, ktoré sú známe skoro po celom svete. Tieto sú oproti tradičnému receptu doladené pomarančovou šťavou, ktorá im dodáva svieži ráz. Tradičné koliečka často vplyvom pečenia menia tvar, ale je možné ich skrotiť tým, že ich pred pečením necháte schladiť v chladničke alebo v treskúcej zime na balkóne.
Ingrediencie:
170 g kryštálového cukru
200 g masla + 2 polievkové lyžice masla v izbovej teplote
275 g pšeničnej chlebovej múky (kvôli väčšiemu obsahu lepku)
100 g jemne mletých mandlí
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1 vajce
štipka soli
1 vanilkový lusk, len vnútorná časť zoškrabnutá nožom (zvyšok umiestnite napríklad do dózy s klasickým cukrom alebo naložte do 100% alkoholu, pre vytvorenie vanilkového macerátu za cca 2 mesiace)
3 lyžice čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
Na tvarovanie pevný zdobiaci sáčok s koncovkou v tvare strednej hviezdičky.
Z týchto ingrediencií vytvoríte okolo 30 koliečok.
Postup:
Spracujte maslo a cukor, jemne, len aby sa ingrediencie premiešali, potom pridajte všetko ostatné a spracujte. Môžete použiť kuchynského robota alebo cesto spracovať ručne. Cesto nehneťte zbytočne dlho, len po dobu nevyhnutne nutnú. Vaše cesto musí byť dostatočne jemné, aby sa dalo pretlačiť zdobiacim sáčkom.
V Dánsku sa na pretlačenie cesta používajú špeciálne kovové zdobičky. Plátené sáčky sú tiež dobré, ale musíte nájsť dostatočne pevný, prípadne cestu pomôcť prstami cez cukrársku špičku. Vytvorené prúžky o dĺžke 8 – 10 cm jemne zviňte do tvaru koliečka.
Cesto v požadovaných koliečkach s rozostupmi na plechu schlaďte za oknom alebo v chladničke a dajte do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečte dozlata 8 – 10 min, pred podávaním nechajte úplne vychladnúť a upečené koliečka skladujte vo vzduchotesnom obale.
Všetky hotové dobroty zabaľte do pekných papierových krabičiek alebo sáčkov, plechových boxov alebo krásnych sklenených dóz, previažte ich stužkou a dajte ich komukoľvek na Vianoce alebo len tak pre radosť.
Recepty pochádzajú z knihy Scandikitchen Christmas od Bronte Aurel.
Dúfame, že sa vám naše recepty páčili a nejeden vyskúšate doma. Budeme radi, keď sa nám s vašim kulinárskym snažením pochválite tu do komentárov alebo na instagrame pod #bellarose. My vám z celého srdca prajeme tie najpohodovejšie vianočné prípravy, málo zhonu a množstvo chvíľok sa len tak na moment zastaviť a vychutnať si sviatočnú náladu!
Za celú Bella Rose,
Nikola