X

Januárové maškrtenie bez cukru

Máte maškrtný jazýček, ale po všetkých vianočných cukrovinkách ste si povedali, že by bolo predsa len lepšie dať si od cukru na chvíľu pauzu? Alebo že by novoročné predsavzatie zdravšieho stravovania? Nech je to ako chce, o vynikajúce dobroty sa ochudobňovať nemusíte. Naopak! Nakukli sme do Cukrfree kuchárskej knihy Janiny Černej a zatiaľčo nám oči prechádzali nad tou nádherou, chuťové poháriky jasali…

Nechajte sa inšpirovať a urobte radosť sebe aj svojmu telu.

Ubrať na cukre je naviac so všetkými dnešnými alternatívami celkom brnkačka – skúsiť to môžete so stéviou, s agávovým, datľovým, javorovým alebo iným sirupom alebo so starým dobrým medom. Pripravení? Tak hurá na to…

1/Fluffíci

Toto budú raňajky ako zo sna…

Budete potrebovať

  • 1 hrnček mandľovej múky
  • 2 vajíčka od šťastných sliepočiek
  • ¼ hrnčeka vody
  • 1 lyžicu kokosového oleja
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku z vínneho kameňa
  • 1 lyžičku psyllia
  • štipku himalájskej soli
  • vanilkovú esenciu
  • stéviu podľa chuti (já som použila lyžičku tekutého medu)
  • ghí alebo kokosový olej na vyprážanie

Ako na to

V stredne veľkej mise zmiešajte mandľovú múku, psyllium, kypriaci prášok a soľ. Potom pridajte zvyšné ingrediencie, cesto dôkladne premiešajte a nechajte asi 10 minút odstáť. Na panvicu s rozohriatym tukom pridajte vždy 2-3 lyžice cesta na jeden lievanec. Lievance smažte na strednom plameni dozlata z oboch strán.

Ta vôňa! Fluffíky servírujte podľa svojej fantázie – potrite ich napríklad mandľovým maslom, kyslou smotanou alebo iným vašim obľúbeným krémom. Na vršku to obzvlášť pristane lesnému ovociu, ale nebojte sa to skúsiť napríklad s granátovým jablkom alebo s kúskami čerstvého manga a lístkami marockej mäty.

2/Jogurtový koláč s ríbezľami

Ľahké lúčne raňajky.

Čo si pripraviť

  • ½ hrnčeka gréckeho jogurtu
  • 3 vajíčka od šťastných sliepočiek
  • stéviu podľa chuti
  • ½ hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
  • 1 hrnček kokosovej múky
  • ½ hrnčeka mandľovej múky
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku z vínneho kameňa
  • štipku himalájskej soli
  • vanilkovú esenciu
  • 1 lyžičku citrónovej kôry
  • 1 hrnček ríbezlí

Tip! Ak sa rovnako ako ja vyhýbate mlieku a nechcete sa o tento božský ♥ koláč ochudobniť, stačí vymeniť grécky jogurt za sójový.

Postup

Predhrejte rúru na 175 °C, menšiu nádobu na pečenie vymažte kokosovým olejom alebo vyložte papierom na pečenie. Vo väčšej mise zmiešajte jogurt, vajcia, kokosový olej a vanilkovú esenciu. V ďalšej mise zmiešajte kokosovú a mandľovú múku, soľ, citrónovú kôru, kypriaci prášok a stéviu a túto zmes postupne vsypte do zmesi z jogurtu a nakoniec všetko dobre premiešajte. Vzniknutú zmes vylejte do formy na pečenie, posypte ríbezľami a vložte do rúry. Pečte zhruba 25-30 min, dokiaľ okraje koláča nezozlatnú.

Vychladnutý koláč servírujte s domácou šľahačkou bez cukru alebo s našľahaným kokosovým krémom. Červené ríbezle krásne doplnia tiež jedlé kvety, ktoré sa v bielom kréme budú vznášať ako farebný lúčny poprašok…

3/Avokádové lanýže

Rozplynú sa vám na jazyku a vy sa rozplyniete s nimi…

Nachystajte si 

  • 2 zrelé avokáda
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • ½ hrnčeka raw kakaového prášku
  • 2 lyžice kokosového krému alebo smotany na šľahanie
  • 1 lyžicu rumu (ide to aj bez neho)
  • ½ hrnčeka sekaných orechov
  • vanilkovú esenciu
  • stéviu podľa chuti

Čo a ako

Všetky ingrediencie okrem sekaných orechov vložte do nádoby mixéru a mixujte, dokiaľ sa vám nevytvorí hladká hmota. Vzniknutú hmotu dajte do misky, prekryte ju fóliou a vložte aspoň na 1 hodinu do chladničky. Zo stuhnutej hmoty tvarujte lanýže o priemere 2-3 cm a následne ich obaľujte v nasekaných orieškoch. Hotové lanýže potom pred podávaním vložte na 15 minút do chladničky (v chladničke je vhodné ich aj skladovať).

Pokiaľ vás gúľanie guličiek chytí, pustite sa do experimentovania a vyrobte si viac variant s obalením do rôznych druhov orechov alebo do kakaa. Pozor! Lanýže až závratne rýchlo miznú… Možno je to tým, že sú “malé” a teda “sa nepočíta” si sem tam jeden alebo dva vziať. Alebo to bude proste tým, že sú tak ohromne dobré!

Do čoho sa pustíte nabudúce?

Mmmh… Aj bez cukru je život sladká rozprávka! ♥ A že je to vlastne úplne jednoduché? Veď uvidíte, po prvých pár výtvoroch už vás budú bezcukrové recepty napadať prirodzene a po sladkých bielych kryštálikoch už nezaplačete. Len pozor, ledva sa jeden zbaví závislosti na cukru, hneď sa môže dostať do závislosti na vymýšľaní a skúšaní nových sugarfree receptov! Niečo o tom viem…

Za celý tým Bella Rose vám prajem ten najsladší rok plný splnených prianí a udržaných predsavzatí,

Anna

 

 

Na pečenie a servírovanie by sa vám mohlo hodiť pár elegantných kúskov:

Michaela Urbánková:
Mohlo by se vám líbít