X

Dva neodolateľné recepty z jahôd od blogerky Lžička cukru

Jahodová sezóna je v plnom prúde a dobrých receptov nie je nikdy dosť! Obzvlášť, keď máte kopu jahôd a neviete, čo s nimi. Poznáte to, keď nečakane príde návšteva alebo máte chuť na niečo sladké, doma nič nie je a vy nemáte čas alebo chuť stáť dlho v kuchyni? Tak si skúste pripraviť tieto jednoduché jahodové recepty plné ovocia a uvidíte, že budú všetkým chutiť a máte ich hotové za pár minút! Kuchynské doplnky pripraviť a ideme na to!

Tieto dezerty sú takmer bez práce, urobia ale veľkú parádu a všetci milovníci jahôd sa budú olizovať až za ušami! Prvým jednoduchým receptom, ktorý som pripravila, je crumble. Je to rýchly ale vynikajúci dezert plný jahôd a chrumkavej drobenky, dá sa doňho však schovať akékoľvek ovocie, čo máte doma, takže pokiaľ nemáte dostatok jahôd, nezúfajte, môžete ich namiešať napríklad s marhuľami. ?

Jahodový crumble

Na jahodový crumble budeme potrebovať:

  • 600 g jahôd

  • 75 g trstinového cukru

  • Šťava z polky limetky

  • 30 g škrobu

Na drobenku:

  • 100 g masla

  • 60 g ovsených vločiek

  • 130 trstinového cukru

  • 20 g mandľovej múky

  • 125 g hladkej múky

Rúru predhrejeme na 180°C a formu na koláč vymažeme maslom. Jahody umyjeme, očistíme, pokrájame na polovičky a zmiešame s cukrom, limetkovou šťavou a škrobom, potom ich presunieme do koláčovej formy. Teraz si pripravíme drobenku. Maslo rozpustíme, potom k nemu pridáme všetky zvyšné suroviny. Teraz by sme mali mať drobivú zmes, tú rovnomerne rozdrobíme na jahody, vložíme do rúry a pečieme 20-25 minút. Drobenka by mala byť krásne hnedá a vypečená. Podávame ešte teplé, môžeme pridať aj zmrzlinu.

Druhým receptom je jahodová pena. Pri jej ochutnaní si určite mnoho z nás zaspomína na detstvo, kedy sme milovali jahody so šľahačkou. Táto pena je tak trochu vylepšená verzia a chutí ešte lepši než originál! Je hotová šup-šup, môžete ju uchovávať v chladničke a vytiahnuť, až keď bude potrebné ? Na letné grilovanie sa hodí perfektne!

Jahodová pena

Na 4 porcie jahodovej peny budete potrebovať:

  • 200 g smotany na šľahanie

  • 2 lyžice práškového cukru

  • 350 g jahôd

Jahody spolu s lyžicou vody v kastróliku ľahko zahrejeme, jahody pustia šťavu a zmäknú. Potom odstavíme zo sporáka a rozmixujeme ich do polohladka. Približne ¾ tejto zmesi potom nalejeme na dno pripravených pohárikov. Zvyšnú jahodovou zmes dáme zatiaľ stranou. Šľahačku v robote či ručným šľahačom vyšľaháme do tuha, potom do nej zašľaháme lyžicu práškového cukru. Zvyšnú jahodovú zmes prepasírujeme cez sitko do vyšľahanej šľahačky a opatrne ju stierkou zapracujeme. Vznikne nám tak šľahačka s jahodovou príchuťou. Poháriky naplníme šľahačkou, ozdobíme čerstvými jahodami a môžeme podávať.

Lákavé jahodové recepty, že áno? Viac dobrôt od Markéty nájdete na jej blogu lzickacukru.cz.

Praje vám krásne leto prevoňané domácimi ovocnými dobrotami.

Markéta, Michaela a Bella Rose

Na pečenie a varenie vám určite príde vhod pár drobností ♥

Michaela Urbánková:
Mohlo by se vám líbít