Je tu nový rok, január, mesiac predsavzatí, napríklad aj čo sa týka zdravej stravy. Preto sme sa rozhodli, že o výber kolekcie mesiaca a januárový rozhovor poprosíme odborníka na slovo vzatého. Janina z blogu Cukrfree je blogerka, autorka úžasnej kuchárky receptov bez cukru a nesmierne zaujímavý a inšpiratívny človek.
Otázok a odpovedí ohľadom cukrfree stravy, Janinho jedálnička aj životných skúseností nájdeme veľa na jej blogu. Recepty na jej pochúťky bez cukru v jej kuchárke. Preto sme sa rozhodli, že by sme s touto sympatickou blondínkou mohli prebrať aj iné témy jej života.
Okrem cukrfree receptov sa na svojom blogu venujete veľa aj cestovaniu. Žili ste v Austrálii aj na Islande, trávili veľa času v Ázii či na Havaji. Ktorá krajina sa vám najviac dostala pod kožu a prečo?
Najbližšie je môjmu srdcu Západná Austrália, kde som dva roky žila a študovala. Zamilovala som si austrálsky životný štýl, kde fráza „no worries mate!“ je tou, ktorá austrálsky lifestyle najviac vystihuje. Všetko sa dá vyriešiť, nič nie je problém, čo bol úplne opačný prístup k životu, než na ktorý som bola zvyknutá. Každý deň som chodila po práci na pláž pozorovať západy slnka a užívať si okamih. Island, kde som študovala medzinárodné právo životného prostredia, je však pre mňa tiež srdcová záležitosť. Aj keď je (najmä počasím) úplne odlišný od horúcej Austrálie, atmosféra a ľudia mi moju milovanú Austrálii veľa pripomínali.
Do akých typov krajín sa v najbližšej dobe chystáte?
Pred niekoľkými týždňami som sa vrátila z Havaja, kde som dva mesiace pracovala na novej kuchárke. Priznám sa, že návrat do ČR bol natoľko hektický, že sme zatiaľ nemali čas naplánovať ďalšie cesty. Avšak, akonáhle vo februári dokončíme novú kuchárku, určite niekam vyrazíme. Do úvahy prichádzajú Seychelly, kam chodíme veľmi radi, prípadne Jamajka alebo Maledivy, ktoré sme zatiaľ ešte nemali šancu navštíviť.
Je evidentné, že cestovanie je vaším veľkým koníčkom. Tušíte, kde by ste sa chceli s manželom usadiť natrvalo? Láka vás život v ČR alebo skôr v cudzine?
Ja osobne si dokážem predstaviť žiť ako v Austrálii alebo na Novom Zélande, tak i na Islande. Každá z tých krajín má niečo do seba a som si istá, že by sa nám v týchto krajinách žilo dobre… Avšak môj manžel je spokojný tu v ČR, preto sa aj ja musím naučiť byť spokojná všade, nehľadiac na miesto. Zatiaľ v tom teda nemáme úplne jasno, ale vyzerá to, že zostaneme v Čechách a budeme naďalej cestovať po celom svete.
Dostali ste sa aj do severnej Európy. Inšpiroval vás severský spôsob života? Poznáte pojem „hygge“?
Aj keď je pojem „hygge“ severským alebo konkrétne dánskym pojmom, ja sama som „hygge“ pociťovala najviac už v Austrálii. Pre slovo „hygge“ nie je presný slovný ekvivalent v slovenčine, avšak pre mňa hygge znamená pohodu. Tú som si začala najviac užívať práve v Austrálii – pri posedení s priateľmi, pri rozprávaní s mojou austrálskou „mamou“, pri pozorovaní západu Slnka. Predtým som si prežívanie „hygge“ zakazovala. V období, kedy som trpela poruchami príjmu potravy pre mňa boli relaxácia a „ničnerobenie“ známkou slabosti a lenivosti, sama sebe som si nedovolila užívať si bežné okamihy, ani odpočívať. O to viac si teraz užívam to, že sama sebe dovolím nechať všetkého plávať a proste len „byť“. 🙂
Keď Janina s manželom nie sú práve na cestách, tak obývajú svoj byt v Prahe. Zaujíma vás, ako to vyzerá u nich doma?
Vzhľadom k tomu, že v kuchyni trávite, predpokladám, denne veľa času, potrebujete sa obklopovať praktickými a zároveň peknými doplnkami. Dávate v kuchyni prednosť nejakému konkrétnemu štýlu?
Mám rada jednoduchosť a praktickosť. Nie som človek, ktorý by sledoval trendy, a preto radšej vyberám nadčasové vybavenie, ktoré sa mi bude páčiť aj o niekoľko rokov. Mám rada krémové odtiene a kvalitné prírodné materiály, preto je naša kuchyňa biela s masívnou drevenou doskou.
A ako ste si s manželom zariadili zvyšok svojej domácnosti?
Tým, že sme posledných niekoľko rokov žili prevažne v zahraničí, pre nás bol náš bubenečský byt skôr také prechodné útočisko, než sa naozaj usadíme. Aj napriek tomu, že sme často preč, chceli sme sa v byte cítiť útulne. Preto máme v byte množstvo doplnkov a vybavenia, ktoré sme si priviezli z našich ciest. Najobľúbenejšou časťou nášho bytu je samozrejme kuchyňa, kde trávim najviac času, ale aj presvetlená kúpeľňa obložená bielym mramorom.
Ktorá „dizajnovka“ vám doma robí v súčasnej chvíli najväčšiu radosť?
Mne osobne nerobia radosť jednotlivé veci. Keď sa mi nejaká vec páči, kúpim si ju a mám z nej pár dní radosť. Potom zapadne do nášho bytu tak, že si ju vlastne už ani nevšimnem. Radosť mi ale robí byt ako celok, to že prídem domov a cítim sa byť „doma“. 🙂
Je nejaký dizajnový kúsok, ktorý máte teraz vyhliadnutý?
Aj keď môžeme čas sledovať na mobiloch, laptope alebo na kuchynských spotrebičoch, rada by som mala na stene aj štýlové hodiny. Mám preto vyhliadnuté mramorové hodiny Hexagon White, len pre nich vybrať to správne miestečko. 🙂
Na Bella Rose je práve teraz na predaj vaša kuchárka. Môžete nám prezradiť, kde beriete inšpiráciu pre nové recepty? Inšpirujú vás cudzie krajiny a ich kuchyne?
Inšpiráciu beriem hlavne v jedlách, ktoré som predtým rada jedla, ale pretože nie sú cukrfree, nemôžem si ich dopriať teraz. Preto sa snažím vymýšľať rôzne alternatívy a inšpirujem sa klasickými necukrfree receptami.
Ako ste vôbec spájala cestovanie s cukrfree prístupom ku stravovaniu? Predsa len pri cestovaní nemá človek čas si pripraviť jedlo na celý deň podľa svojich predstáv a nájsť reštauráciu, kde ponúkajú cukfree jedlá, tiež nemusí byť úplne jednoduché…
Samozrejme je to trochu zložitejšie, na druhú stranu človek sa v tom naučí „chodiť“ a tak nejako vie, kam zájsť, aby sa najedol. V niektorých krajinách, ako je napríklad Austrália alebo Nový Zéland, je to jednoduchšie. V krajinách, kde neovládajú tak dobre angličtinu (a najmä v Ázii, kde je veľmi ťažké nájsť jedlo bez cukru), to môže byť zložitejšie a tak sa vám často stane, že dostanete krásny kus ryby, zaliaty sladkou omáčkou. Riešime to tak, že namiesto hotelov bývame v prenajatých domoch a varíme si tak z miestnych surovín sami.
Akú cukrfree pochúťku si vo svojej kuchyni v poslednej dobe najčastejšie pripravujete?
V poslednej dobe si pripravujem pochúťku jedinú – poctivé domáce mäsové a kostné vývary. Od začiatku januára som na tzv. GAPS terapeutickej diéte, ktorá je liečivá pre črevo. Jej základom sú mäsové vývary, ktoré sú prvých niekoľko dní jediným povoleným jedlom. Neskôr sa pridávajú ďalšie potraviny ako žĺtok, celé vajce, avokádo atď. Úprimne sa teším na to, až zase začnem pripravovať cukrfree dobroty, avšak dovtedy sa musím uspokojiť s domácimi vývarmi. 🙂
A na záver ešte posledná otázka – vybavíte si okamih z poslednej doby, ktorý bol pre Vás proste dokonalý?
Jednoznačne naša havajská svadba! 🙂
Inšpirovala vás Janina? Chcete sa skúsiť zamerať na cukrfree stravu? Nadchla vás jej vášeň pre cestovanie alebo sa chcete inšpirovať jej výberom doplnkov do ich krásneho útulného domova? Ak posledný variant je správny, nezabudnite sa pozrieť na jej kolekciu.
Krásne zimné dni vám praje
Petra & Bella Rose