X

Dánsky vianočný dezert Ris ala mande. Vyskúšajte náš recept!

Ris ala mande

Už ste počuli o Ris ala mande? Že nie? Tak to musíte rýchlo napraviť, pretože by ste inak prišli o jeden z najlepších vianočných dezertov. Ris ala mande – niekedy uvádzané aj vcelku ako risalamande – je tradičný dánsky vianočný dezert z ryže, mlieka, mandlí a šľahačky, preliaty čerešňovou omáčkou. Že to znie presne ako maškrta podľa vášho gusta? Tak to počkajte, keď zistíte, ako sa z obyčajného dezertu dá vykúzliť zábavná vianočná tradícia pre celú rodinu.

Takto vyzerá Ris ala mande. Už sa vám zbiehajú sliny?

Nájdite celú mandľu!

S Ris ala mande sa v Dánsku spája krásna vianočná tradícia. Okrem sekaných mandlí sa do dezertu pridá aj jedna celá mandľa. A kto ju vo svojej porcii nájde, vyhrá nejakú malú cenu.
Bližšie vám tradíciu popíše zakladateľka Bella Rose Martina Svadbíková, ktorá si aj so svojou rodinou tento dezert obľúbila: „Ris ala mande je môj najobľúbenejší vianočný dezert. Doma ho podávame po štedrovečernej večeri. Ryžová kaša nadýchaná šľahanou smotanou, s kúskami mandlí a teplou čerešňovou omáčkou… to je výborná dobrota, ale najlepšia časť prichádza až s hľadaním mandličky! Zakaždým sa medzi sekané mandle totiž pridá aj jedna celá a kto ju vo svojej porcii nájde, vyhrá nejakú dopredu pripravenú odmenu. Napríklad sladkosť, stierací los alebo čokoľvek, čo vás napadne. Kto mandľu nájde, najskôr si ju ale tajne schová v puse a nenápadne čaká, kým všetci dojedia. Ostatní medzitým dúfajú, že sa na nich ešte usmeje šťastie a mandličku nájdu oni. Až keď všetci dojedia, s napätím sa čaká, kto sa stal tohtoročným víťazom. My doma túto hru pri štedrovečernom milujeme!“
Kto nájde celú mandľu, vyhráva špeciálnu cenu

Vyskúšajte náš osvedčený recept

Ingrediencie, ktoré budete k príprave Ris ala mande potrebovať

Čo budete potrebovať?

  • 1 liter plnotučného mlieka
  • 1 struk vanilky
  • vanilkový cukor
  • 150 g nasekaných lúpaných mandlí
  • jednu celú mandličku
  • smotanu
  • 125 g guľatozrnnej ryže
  • štipku soli
  • múčkový cukor
  • čerešňovú omáčku (čerešňový rozvar)
  • 1 kelímok plnotučnej smotany na šľahanie

Ako na to?

V mlieku so štipkou soli a rozkrojeným vanilkovým strukom uvarte ryžu do hustej kaše. Zhruba po hodine varenia na najnižšom stupni a za občasného miešania stiahnite kašu z platne a vyberte vanilkový struk. Z neho nožom vyškrabte zvyšné semienka a pridajte ich do kaše. Doslaďte dezert vanilkovým a múčkovým cukrom podľa chuti a okrem malej hrste na zdobenie, vmiešajte nasekané mandle. Takto nachystanú kašu nechajte vychladnúť a medzitým si vyšľahajte smotanu, ktorá by nemala byť celkom tuhá. Smotanu opatrne vmiešajte do vychladenej kaše a pridajte aj jednu celú mandličku. Dezert servírujte vychladený, posypaný sekanými mandľami a preliaty ohriatou čerešňovou omáčkou.

Prajeme dobrú chuť!

PS: Ak vás baví dánske vianočné recepty, vyskúšajte aj vyprážané guličky Æbleskiver – nebudete ľutovať!

Vyskúšajte tiež recept na Ris ala mande – nebudete ľutovať!
Aneta Chytková:
Mohlo by se vám líbít