Už ste počuli o Ris ala mande? Že nie? Tak to musíte rýchlo napraviť, pretože by ste inak prišli o jeden z najlepších vianočných dezertov. Ris ala mande – niekedy uvádzané aj vcelku ako risalamande – je tradičný dánsky vianočný dezert z ryže, mlieka, mandlí a šľahačky, preliaty čerešňovou omáčkou. Že to znie presne ako maškrta podľa vášho gusta? Tak to počkajte, keď zistíte, ako sa z obyčajného dezertu dá vykúzliť zábavná vianočná tradícia pre celú rodinu.
Nájdite celú mandľu!
Vyskúšajte náš osvedčený recept
Čo budete potrebovať?
- 1 liter plnotučného mlieka
- 1 struk vanilky
- vanilkový cukor
- 150 g nasekaných lúpaných mandlí
- jednu celú mandličku
- smotanu
- 125 g guľatozrnnej ryže
- štipku soli
- múčkový cukor
- višňovú omáčku (višňový rozvar) – k dostaniu u nás na Bella Rose
- 1 kelímok plnotučnej smotany na šľahanie
Ako na to?
V mlieku so štipkou soli a rozkrojeným vanilkovým strukom uvarte ryžu do hustej kaše. Zhruba po hodine varenia na najnižšom stupni a za občasného miešania stiahnite kašu z platne a vyberte vanilkový struk. Z neho nožom vyškrabte zvyšné semienka a pridajte ich do kaše. Doslaďte dezert vanilkovým a múčkovým cukrom podľa chuti a okrem malej hrste na zdobenie, vmiešajte nasekané mandle. Takto nachystanú kašu nechajte vychladnúť a medzitým si vyšľahajte smotanu, ktorá by nemala byť celkom tuhá. Smotanu opatrne vmiešajte do vychladenej kaše a pridajte aj jednu celú mandličku. Dezert servírujte vychladený, posypaný sekanými mandľami a preliaty ohriatou čerešňovou omáčkou.
Prajeme dobrú chuť!
PS: Ak vás baví dánske vianočné recepty, vyskúšajte aj vyprážané guličky Æbleskiver – nebudete ľutovať!