Už ste počuli o Ris ala mande? Že nie? Tak to musíte rýchlo napraviť, pretože by ste inak prišli o jeden z najlepších vianočných dezertov. Ris ala mande – niekedy uvádzané aj vcelku ako risalamande – je tradičný dánsky vianočný dezert z ryže, mlieka, mandlí a šľahačky, preliaty čerešňovou omáčkou. Že to znie presne ako maškrta podľa vášho gusta? Tak to počkajte, keď zistíte, ako sa z obyčajného dezertu dá vykúzliť zábavná vianočná tradícia pre celú rodinu.

Takhle vypadá Ris ala mande. Už se vám sbíhají sliny?
Takto vyzerá Ris ala mande. Už sa vám zbiehajú sliny?

Nájdite celú mandľu!

S Ris ala mande sa v Dánsku spája krásna vianočná tradícia. Okrem sekaných mandlí sa do dezertu pridá aj jedna celá mandľa. A kto ju vo svojej porcii nájde, vyhrá nejakú malú cenu.
Bližšie vám tradíciu popíše zakladateľka Bella Rose Martina Svadbíková, ktorá si aj so svojou rodinou tento dezert obľúbila: „Ris ala mande je môj najobľúbenejší vianočný dezert. Doma ho podávame po štedrovečernej večeri. Ryžová kaša nadýchaná šľahanou smotanou, s kúskami mandlí a teplou čerešňovou omáčkou… to je výborná dobrota, ale najlepšia časť prichádza až s hľadaním mandličky! Zakaždým sa medzi sekané mandle totiž pridá aj jedna celá a kto ju vo svojej porcii nájde, vyhrá nejakú dopredu pripravenú odmenu. Napríklad sladkosť, stierací los alebo čokoľvek, čo vás napadne. Kto mandľu nájde, najskôr si ju ale tajne schová v puse a nenápadne čaká, kým všetci dojedia. Ostatní medzitým dúfajú, že sa na nich ešte usmeje šťastie a mandličku nájdu oni. Až keď všetci dojedia, s napätím sa čaká, kto sa stal tohtoročným víťazom. My doma túto hru pri štedrovečernom milujeme!“
Kdo najde celou mandli, vyhrává speciální cenu
Kto nájde celú mandľu, vyhráva špeciálnu cenu

Vyskúšajte náš osvedčený recept

Ingredience, které budete k přípravě Ris ala mande potřebovat
Ingrediencie, ktoré budete k príprave Ris ala mande potrebovať

Čo budete potrebovať?

  • 1 liter plnotučného mlieka
  • 1 struk vanilky
  • vanilkový cukor
  • 150 g nasekaných lúpaných mandlí
  • jednu celú mandličku
  • smotanu
  • 125 g guľatozrnnej ryže
  • štipku soli
  • múčkový cukor
  • čerešňovú omáčku (čerešňový rozvar)
  • 1 kelímok plnotučnej smotany na šľahanie

Ako na to?

V mlieku so štipkou soli a rozkrojeným vanilkovým strukom uvarte ryžu do hustej kaše. Zhruba po hodine varenia na najnižšom stupni a za občasného miešania stiahnite kašu z platne a vyberte vanilkový struk. Z neho nožom vyškrabte zvyšné semienka a pridajte ich do kaše. Doslaďte dezert vanilkovým a múčkovým cukrom podľa chuti a okrem malej hrste na zdobenie, vmiešajte nasekané mandle. Takto nachystanú kašu nechajte vychladnúť a medzitým si vyšľahajte smotanu, ktorá by nemala byť celkom tuhá. Smotanu opatrne vmiešajte do vychladenej kaše a pridajte aj jednu celú mandličku. Dezert servírujte vychladený, posypaný sekanými mandľami a preliaty ohriatou čerešňovou omáčkou.

Prajeme dobrú chuť!

PS: Ak vás baví dánske vianočné recepty, vyskúšajte aj vyprážané guličky Æbleskiver – nebudete ľutovať!

Vyzkoušejte taky recept na Ris ala mande - nebudete litovat!
Vyskúšajte tiež recept na Ris ala mande – nebudete ľutovať!

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi!