Čo si budeme hovoriť, jeseň a zima sú takým tmavým uťahaným obdobím, kedy sme často bez energie a niekedy aj bez nálady. Viete, čo nám v Bella Rose v týchto situáciách zaručene dobije baterky? Keď si pekne naplníme brušká, urobíme si pohodlie na sedačke, zapálime si voňavú sviečku, zabalíme sa do deky a chvíľu len tak relaxujeme. Ako si vytvoriť krásnu atmosféru vás učíme už nejaký ten piatok. Dnes sme sa ale rozhodli vás inšpirovať skôr k tomu plnému brušku. A čo že sme si pre vás pripravili?

Skúste to tento rok na dánsky spôsob!

Za chvíľu je tu sv. Martin a ako určite všetci viete, pri Svätomartinských oslavách je tradíciou pochutnať si na dobrej pečenej husi. My si ale dnes nepovieme, ako na tradičnú českú hus. Milujeme totiž Škandináviu a preto sme si pre vás pripravili návod na výbornú dánsku pečenú kačicu čiže Andesteg.

Kvôli cene a veľkosti si Dáni v predvečer sv. Martina miesto husi doprajú práve pečenú kačicu plnenú jablkami a slivkami. Pečená kačica sa v Dánsku navyše podáva tiež ako štedrovečerná večera. Tejto variante dáva prednosť aj majiteľka Bella Rose, Martina Svadbíková, ktorú sme poprosili o jej osvedčený recept. Martina má recept od svojej kamarátky Markéty Vester a jej manžela, ktorí už niekoľko rokov žijú v Dánsku, a my zaň týmto obom veľmi pekne ďakujeme. Tak čo, ideme sa pustiť do varenia?

Majiteľka Bella Rose Martina varí dánsku kačicu pre svoju rodinu každý rok 23. decembra
Majiteľka Bella Rose Martina varí dánsku kačicu pre svoju rodinu každý rok 23. decembra

Dánska pečená kačica s červenou kapustou a karamelovými zemiakmi

Tradičná pečená kačica sa v Dánsku podáva s červenou kapustou, hnedou omáčkou a karamelovými zemiakmi zvanými brunede kartofler. Príprava je kvôli pečeniu kačice dlhšia, ale výsledok rozhodne stojí za to, to vám zaručujeme!

Pečená kačica – Andesteg med æbler og svesker

  • 1 celá kačica (bez vnútorností a hlavy)
  • soľ, korenie
  • sušené slivky (cca 150 g)
  • jablká (3-4 kusy)
  • plátky pomarančov na ozdobu

Začnite tým, že kačicu umyjete, osolíte a okoreníte. Vnútri ju nasolíte a naplníte sušenými slivkami a jablkami nakrájanými na mesiačiky. Otvor v kačici uzavrite a potom už je pripravená na pečenie. Pečie sa iba na roštu, pod ktorý dáte plech (s trochou vody, aby sa výpek nepripaľoval) na odkvapkávanie omastku. Kačica sa pečie cca 3,5 hodiny (záleží ale na jej veľkosti) približne na 150°C. Dajte ju najprv prsiami nadol, v polovici pečenia ju otočte.

Po upečení si schovajte výpek z kačice – bude sa hodiť na prípravu omáčky. Slivky a jablká vyberte a trochu si nechajte na ozdobu, zvyšok môžete vyhodiť – ku kačici sa v Dánsku nejedia. Kačica sa podáva v pekáči, servírovaná na plátkoch pomarančov (môžete ju aj trochu pokvapkať šťavou z pomarančov) a ozdobená slivkami a jablkami.

Upečenú kačicu naservírujte na plátkoch pomarančov
Upečenú kačicu naservírujte na plátkoch pomarančov

Karamelové zemiaky – Brunede kartofler

  • malé zemiaky (odroda Grenaille)
  • soľ
  • svetlý trstinový cukor
  • maslo

Zemiaky očistite a uvarte v šupke v osolenej vode. Potom ich nechajte chvíľu vychladnúť a ošúpte ich. Medzitým si na panvici pripravte karamel – na celú plochu panvice nasypete vrstvu cukru a tú pomaly na miernom plameni rozpúšťajte. Celú dobu ale musíte odolať pokušeniu karamel zamiešať – tu platí jedno veľké NIE! Musíte len počkať, kým sa cukor rozpustí a krásne zhnedne.

Karamelové zemiaky nie sú žiadna veda!
Karamelové zemiaky nie sú žiadna veda!

Potom ku karamelu pridajte väčší kúsok masla, zhruba ¼ kocky, nechajte ho rozpustiť a nakoniec pridajte uvarené a ošúpané zemiaky. Tie v karamelovej zmesi omočte, ľahko opečte a môžete ich rovno podávať. Pre inšpiráciu sa môžete pozrieť aj na video s prípravou zemiakov.

Červená kapusta

Červenú kapustu pripravte podľa chuti, ako ste zvyknutí. Martina a jej rodina ale odporúčajú červenú kapustu podliať vínom a pridať do nej trochu medu a škorice alebo perníkového korenia. Takáto „vianočná“ kapusta sa s kačicou skvele dopĺňa!

Hnedá omáčka

  • výpek z kačice
  • maslo
  • múka (2-3 lyžice)
  • soľ, korenie
  • troška vody z varenia zemiakov
  • hnedé farbivo do omáčok

Výpek z kačice prelejte spoločne s troškou vody zo zemiakov do hrnca alebo panvice (časť prebytočného tuku môžete odobrať). Výpek pomaly ohrievajte a pridajte kúsok masla, občas miešajte. Potom pridajte múku, aby sa omáčka zahustila. Za stáleho miešania omáčku povarte približne 5 minút. Nakoniec podľa chuti osoľte a okoreňte. Pre dosiahnutie typickej hnedej farby môžete pridať pár kvapiek hnedého farbiva do omáčok.

Keď máte všetko hotové, už zostáva len kačicu naporcovať a naservírovať ju na tanier, pekne spolu s kapustou, karamelovými zemiaky, a preliať ju hnedou omáčkou. Nezabudnite si ku kačici dať tiež pohárik niečoho dobrého – podľa Dánov sa najlepšie dopĺňa s pohárom červeného vína alebo s tradičným vianočným pivom z Ribe.

Už stačí len naservírovať a môžete sa pustiť do jedla!
Už stačí len naservírovať a môžete sa pustiť do jedla!

Dúfame, že sa vám tradičný dánsky recept zapáčil minimálne tak, ako nám. A ak ho vyskúšate, nezabudnite sa nám pochváliť v komentároch pod článkom alebo zdieľať fotku na Instagrame pod hashtagom #bellarosesk.

Dobrú chuť a krásne jesenné dni vám prajú Aneta, Martina a tím Bella Rose

 

Čo by sa vám mohlo hodiť na servírovanie?

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi!