X

Čarujeme s valčekom

Dnes Vás zoznámime s originálnym valčekom na cesto, ktorý keď raz vyskúšate, nebudete ho chcieť dať z ruky. Je vyrobený z vysoko kvalitného bukového dreva a ak sa oň budete dobre starať, vydrží Vám naveky.

Embosované valčeky

Môžete si vybrať z troch úchvatných dizajnov – káva, hviezdičky a obláčiky. Svoje využitie v kuchyni nájde počas celého roku. Vďaka nemu všetky Vaše dobroty dostanú úplne nový rozmer.

 

Napríklad z obyčajných sušienok razom vykúzlite umelecké dielo, s ktorým budete žať úspech.

Tip na recept

Vyskúšajte jeden z mnohých receptov na rýchle maslové sušienky. Zvládne ich naozaj každý.

Na cesto budete potrebovať: 225 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1 vajce a 125 g masla.

Všetky suroviny vložte do misy a vypracujte hladké cesto, ktoré potom nechajte približne dve hodiny odpočívať.

Potom cesto rozvaľkajte pomocou valčeka s vybraným motívom a formičkami alebo len tak od oka vykrajujte rôzne tvary. Sušienky naskladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte ich pekne do ružova.

Kúzelné domáce sušienky tiež môžete použiť ako malý darček pre niekoho blízkeho. Stačí ich pekne zabaliť do priehľadného celofánového sáčku a zaviazať mašličkou alebo kúskom washi pásky.

Ako zabaviť deti so slaným cestom

Keď je vonku sychravo a deti sa Vám doma zrovna nudia, pripravte pre ne slané modelovacie cesto, zverte im do rúk valček a budete žasnúť, čo sa Vám doma objaví za skvosty!

 

Čo je to slané cesto? Dá sa povedať, že ide o najdostupnejšiu modelovaciu hmotu, ktorú ľahko vyrobíte doma z troch ingrediencií, ktoré sa nájdu v každej domácnosti.

Budete potrebovať 1 hrnček hladkej múky, pol hrnčeka soli a pol hrnčeka vlažnej vody.

Vezmite misku, nasypte do nej múku a soľ a dobre premiešajte. Potom začnite postupne prilievať vlažnú vodu a miesením vykúzlite cesto. Je dôležité miesiť cesto pomaly, približne 20 minút. Následne cesto zabaľte do igelitového sáčku a nechajte ho ešte cca 20 minút odležať na chladnom mieste.

 

A teraz už šup z cestom za deťmi a tešte sa, čím Vás prekvapia!

Zatiaľ si môžete sadnúť niekam bokom napríklad so šálkou obľúbeného čaju. Ak už máte sušienky hotové, nezabudnite si ich vziať zo sebou. Ak Vám teda nejaké zostali. 😉

 

Aby sme nezabudli. Hotové výrobky zo slaného cesta je nutné nechať niekoľko dní schnúť na teplom mieste (najlepšie niekde pri radiátore alebo priamo na ňom). Vysušené cesto spoznáte podľa toho, že je z oboch strán biele a ľahko ho dáte preč z podložky. Potom výrobky ešte potrieme žĺtkom rozmiešaným v troške mlieka a upečieme ich v rúre na 150 stupňov zhruba 15 – 20 minút (do zhnednutia). Teraz je to skutočne hotové! 🙂

 

Prajeme Vám príjemné tvorenieembosovanými valčekmi.

 

Soňa Šáliová:
Mohlo by se vám líbít