X

Blíži sa víkend, upečte si tradičné talianske tiramisu podľa Nicolasa Vahé!

Nadýchaný, elegantný, kávou voňajúci dezert. Áno, reč je o tiramisu. Hodí sa len tak ku káve, rovnako ako na slávnostné príležitosti. História tiramisu je nejasná. Niektorí hovoria, že bolo prvé tiramisu pripravené na oslavu návštevy vojvodu Toskánska okolo 18. storočia v meste Siena. Iné dôkazy o pôvode tohto lahodného dezertu sú aj z roku 1971. Ďalšie dôkazy, že bolo tiramisu vymyslené počas prvej svetovej vojny spočíva v obsahu kofeínu a cukru. Dezert pripravovali ženy svojim mužom, aby viac vydržali vo vojne. Tiramisu, ktoré poznáme, bolo vytvorené v severotalianskom meste Treviso a recept naň sa v tlači objavil až roku 1983. Bez ohľadu na jeho históriu, by ste sa mali snažiť dodržať tradičné ingrediencie.

K dobrej káve je čas na dobrý dezert.

Tradičné talianske tiramisu

Potrebujete

Tip Bella Rose

Ak si chcete pripraviť pravé tiramisu, kúpte si cukrárske piškóty Savoiardi. Tieto piškóty boli vytvorené počas     15. storočia pri privítaní návštevy kráľa Francúzska. Ich chuť je výnimočná, vie výborne podčiarknuť ostatné suroviny a majú veľký vplyv na taliansku kuchyňu. Ak chcete pripraviť tradičné tiramisu, potrebujete tradičné piškóty.

Koncentrát na ľadovú kávu značky Nicolas Vahé pripraví osviežujúci nápoj a tiramisu dodá nový taliansky rozmer!

Postup

Oddeľte žĺtky od bielkov. Vaječné žĺtky šľahajte s cukrom, až kým nie sú svetlé. Bielky vyšlahajte na tuhý sneh. Zmiešajte žĺtky s mascarpone, aby vznikol hladký krém. Ku krému opatrne primiešajte sneh z bielkov.

Tradičný taliansky dezert pre maškrtné jazýčky. Zdroj: Pinterest

Piškóty ponorte do koncentrátu na ľadovú kávu a vyložte nimi nádobu do ktorej budete tiramisu vrstviť. Dno piškótami úplne zakryte (ak sa tvar piškót na niektorých miestach nehodí, roztrhnite ich). Na piškóty dajte vrstvu mascarpone krému, nasledovanú ďalšou vrstvou piškót, namočených vo zvyšku koncentrátu. Dokončite finálnu vrstvu krému mascarpone a dajte tiramisu do chladničky cez noc, alebo po dobu najmenej 4-5 hodín.

Pred podávaním posypte tiramisu kakaom.

 

Dobrú chuť praje Martina a Bella Rose.

Dobroty podľa Nicolasa Vahé, ktoré dodajú štýl vašej kuchyni a chuť vášmu vareniu!

Martina Kopecká:
Mohlo by se vám líbít