Nadýchaný, elegantný, kávou voňajúci dezert. Áno, reč je o tiramisu. Hodí sa len tak ku káve, rovnako ako na slávnostné príležitosti. História tiramisu je nejasná. Niektorí hovoria, že bolo prvé tiramisu pripravené na oslavu návštevy vojvodu Toskánska okolo 18. storočia v meste Siena. Iné dôkazy o pôvode tohto lahodného dezertu sú aj z roku 1971. Ďalšie dôkazy, že bolo tiramisu vymyslené počas prvej svetovej vojny spočíva v obsahu kofeínu a cukru. Dezert pripravovali ženy svojim mužom, aby viac vydržali vo vojne. Tiramisu, ktoré poznáme, bolo vytvorené v severotalianskom meste Treviso a recept naň sa v tlači objavil až roku 1983. Bez ohľadu na jeho históriu, by ste sa mali snažiť dodržať tradičné ingrediencie.
Tradičné talianske tiramisu
Potrebujete
- 4 vajcia
- 100 g cukru
- 500 g mascarpone
- 400 ml koncentrátu na ľadovú kávu Nicolas Vahé
- 200 g Savoiardi piškót
- 2-3 lyžice kakaa
Tip Bella Rose
Ak si chcete pripraviť pravé tiramisu, kúpte si cukrárske piškóty Savoiardi. Tieto piškóty boli vytvorené počas 15. storočia pri privítaní návštevy kráľa Francúzska. Ich chuť je výnimočná, vie výborne podčiarknuť ostatné suroviny a majú veľký vplyv na taliansku kuchyňu. Ak chcete pripraviť tradičné tiramisu, potrebujete tradičné piškóty.
Postup
Oddeľte žĺtky od bielkov. Vaječné žĺtky šľahajte s cukrom, až kým nie sú svetlé. Bielky vyšlahajte na tuhý sneh. Zmiešajte žĺtky s mascarpone, aby vznikol hladký krém. Ku krému opatrne primiešajte sneh z bielkov.
Piškóty ponorte do koncentrátu na ľadovú kávu a vyložte nimi nádobu do ktorej budete tiramisu vrstviť. Dno piškótami úplne zakryte (ak sa tvar piškót na niektorých miestach nehodí, roztrhnite ich). Na piškóty dajte vrstvu mascarpone krému, nasledovanú ďalšou vrstvou piškót, namočených vo zvyšku koncentrátu. Dokončite finálnu vrstvu krému mascarpone a dajte tiramisu do chladničky cez noc, alebo po dobu najmenej 4-5 hodín.
Pred podávaním posypte tiramisu kakaom.
Dobrú chuť praje Martina a Bella Rose.