X

Ako zužitkovať bylinky zo záhradky? Máme pár tipov!

Jar a začínajúce leto má nespočetne výhod. Jednou z nich je to, že nám začína všetko na záhradke rásť a voňať široko-ďaleko. Záhony plné byliniek, ktoré po nedávnych výdatných dažďoch rastú doslova ako z vody, nás navnadili k malému prieskumu, ako tieto zelené rastlinky maximálne využiť. Pokiaľ ste až dodnes bylinky používali buď čerstvé alebo ste ich dali usušiť, potom čítajte ďalej, pretože pre vás máme množstvo tipov!

Bazalka, rozmarín alebo petržlen? Vykúzlite z nich to najlepšie!

Naložte bylinky do octu

Čo si takto vyrobiť bylinkový ocot, ktorý perfektne ochutí domáce šaláty? Ligurček, bobkový list, kôpor alebo oregano dodá octu výraznú chuť a váš pokrm sa vyšvihne o gastronomickú úroveň vyššie. Na výrobu ochuteného octu používajte zdravé a čerstvo natrhané bylinky, ktoré omyte a nechajte poriadne oschnúť. Nakrájajte ich potom na väčšie kúsky a dajte zhruba do polovice pohára. Takto pokrájané bylinky zalejte najlepšie vínnym alebo jablčným octom.

Pohár nechajte v chlade a temne asi tri až štyri týždne a sem tam pohár pretrepte. Hotový ocot potom cez jemné sitko preceďte do čistej fľaše a využívajte kľudne pol roka. Pokiaľ by ste radšej ocot trošku výraznejší, môžete k bylinkám pridať aj cesnak alebo feferónku.

Bylinkové oleje

Okrem octu sa bylinky hodí naložiť aj do oleja. Voľte najlepšie za studena lisovaný olivový, slnečnicový alebo sezamový olej. Hrsť byliniek, ktoré zvolíte, omyte a nechajte oschnúť. Zalejte asi 2 dcl oleja a na tmavom mieste nechajte lúhovať zhruba dva týždne. Potom preceďte do čistej fľaše a ochutnajte. Pokiaľ sa vám bude zdať olej málo výrazný, opakujte postup s čerstvou várkou byliniek.

Dajte bylinky zamraziť

Nie je nič lepšie, než si v zime uvariť horúcu polievku a dať do nej domáce bylinky, ktoré sme si v lete dali zamraziť. Na tento spôsob uchovania sa perfektne hodí petržlen, pažítka, ligurček alebo napríklad mäta. Do nádobky na ľad vložte omyté a nasekané bylinky a zalejte po okraj vodou. Bylinky môžete zamraziť aj bez vody, stačí ich dať do vrecúška a zamraziť.

Bylinky na pitie: Pripravte si letné drinky!

Úrodu využijete aj do drinkov, či už alkoholických, alebo tých, ktoré sú vhodné pre deti. Do pitia bude skvelá vetvička mäty, medovky, levandule, ale aj rozmarínu alebo šalvie. Mätu kombinujte so sladkými a kyslými ingredienciami, rozmarín sa naopak skvele hodí k ginom alebo broskyňovým koktailom. A keď pripravený drink navyše naservírujete do štýlového pohára, máte o letnú pohodu s priateľmi postarané, rovnako ako o úrodu byliniek!

Viac tipov na letné drinky nájdete v tomto článku.

Letné drinky budú vyzerať skvele napríklad v pohároch z našej autorskej kolekcie!

Vyrobte si bylinkovou soľ

Vyrobte si vlastnú domácu ochutenú soľ, do ktorej sa perfektne hodí napríklad ligurček alebo petržlen. Listy a stonky omyte a nakrájajte. Do keramickej nebo nepriehľadnej širokej nádoby dajte soľ a bylinky v pomere 1:5 a poriadne natlačte. Takto pripravenú bylinkovú soľ potom skladujte na suchom a chladnom mieste.

bridlicovými zápichmi už si bylinky nespletiete.

Urobte si bylinkový sirup

Domáci bylinkový sirup si vyrobíte raz-dva a potrebujete k tomu len obľúbenú bylinku, citrón alebo kyselinu citrónovú a cukor. Namiesto klasického cukru môžete použiť napríklad trstinový cukor alebo med.

Naše najobľúbenejšie bylinky sú medovka a mäta. Medovka má skvelé ukľudňujúce účinky a budete po nej spať ako bábätko. Sirup môžete pridávať po lyžičkách alebo do čaju aj malým deťom, uvidíte, že sa im bude spať hneď lepšie. Mäta zase podporuje trávenie, pomáha uvoľňovať kŕče, pôsobí protizápalovo a proti nadúvaniu. Naviac vám tiež poslúži ako skvelý základ na letné drinky!

Medovkový sirup

Listy medovky omyte a nechajte uschnúť. Asi 250 g medovkovej pokrájanej vňate a kolieska z troch citrónov zalejte 3,5 litrami vriacej vody. Pridať môžete aj kyselinu citrónovú, ale citrón sám o sebe je dobrý konzervant, záleží teda na vás. Nechajte lúhovať do druhého dňa. Druhý deň precedíme do kastrólika, pridáme 1 kg cukru alebo iného sladidla a necháme rozpustiť. Prelejeme do uzatvárateľných pohárov a uskladníme na tmavom a chladnom mieste.

Mätový sirup

Do 2 litrov studenej prevarenej vody vhoďte množstvo pokrájanej omytej mäty tak, aby bola pod hladinou. Pridajte dva olúpané citróny a nechajte v chlade macerovať 24 hodín. Ďalší deň opatrne ohrejte na 30 stupňov, sceďte, pridajte 2 kg trstinového cukru a miešajte do rozpustenia. Sirup nalejte do fliaš a uchovajte v chlade.

Fľaše značky Kilner sú na zaváranie a spracovanie úrody ako robené!

Dúfame, že sme vás aspoň trošku inšpirovali k zužitkovaniu byliniek zo záhradky. Máte iný tip, ako s nimi naložiť? Napíšte nám do komentárov, radi sa priučíme. 🙂

Krásne preslnené leto praje

Michaela a Bella Rose

Na zaváranie a uskladnenie úrody zo záhradky sa vám bude hodiť pár pomocníkov ♥

Michaela Urbánková:
Mohlo by se vám líbít