Naše české Vianoce dobre poznáme a rok čo rok sa na nich tešíme. Nemôžeme sa dočkať zdobenia stromčeka, vône ryby, miešania zemiakového šalátu a pozerania Troch orieškov pre Popolušku. Ako ale Vianoce prebiehajú v neďalekom Dánsku? Vydajte sa s nami na sever, kde síce tma preberá vládu nad väčšinou dňa, kde ale vzniká o to hrejivejšia vianočná atmosféra.
Hviezdy za oknom, pepparkakor v rúre. Dánske Vianoce začínajú!
Vianočné tradície sú, až na drobné detaily, podobné v celej Škandinávii. Niektoré dánske vianočné zvyky sa však môžu stať obľúbenými aj v našich končinách. Napríklad omnoho intenzívnejší je v Dánsku už samotný advent, ktorý začína prvú adventnú nedeľu. V tej dobe sú ulice, záhrady aj domy sviatočne vyzdobené a hlavne osvetlené množstvom vianočných svetielok. V oknách visia papierové hviezdy a domácnosti zdobia svetelné reťaze, bez ktorých by to neboli tie pravé Vianoce v Dánsku.
Dáni však pridávajú svetelné elementy nielen z estetického, ale tiež z praktického dôvodu. V decembri sa v Škandinávii stmieva už po tretej hodine popoludní, ľudia tak prinášajú svetlo do svojich domovov týmto spôsobom.
Tradične sa pripravuje tiež cukrovinka pepparkakor či klejner, čo sú sušienky zo zázvorového cesta na spôsob českých perníčkov, len máličko ostrejších. Skvelé sú tiež vanilkové venčeky vanillekrans. Advent patrí tiež ďalšej vynikajúcej sladkej hriešnosti, a tou sú æbleskiver, roztomilé guľaté šišky plnené džemom a posypané cukrom. Na Slovensku ich môžeme poznať napríklad z obdobia fašiangov.
Tradíciou sú tiež malí vianoční škriatkovia Nisser, ktorých spoznáte podľa vysokej červenej čiapky. Nájdete ich vo všetkých dánskych domovoch, a či už budú sedieť na okne, polici alebo postávať pri krbe, ich úlohou je predovšetkým dozerať na vianočné prípravy. Presne takými pomocníkmi sú aj škriatkovia Pixy od dánskej značky Maileg, ktorí zdobia nielen domácnosti, ale tiež dánske kaviarne a reštaurácie.
Glög, julesnaps, julebryg: Vianočný alkohol, ktorý Dáni milujú
Nechýba ani tradičný vynikajúci vianočný punč alebo glögg, víno zvarené s prídavkom korenia, hrozienok, mandlí a tvrdého alkoholu. Dáni si počas adventu radi vychutnajú pohárik niečoho ostrejšieho, napríklad vianočnej kmínky julesnaps, ktorú si radi vypijú s priateľmi a rodinou.
Zaujímavou dánskou tradíciou je tiež špeciálne vianočné pivo, alebo julebryg, ktoré pivovary vydávajú vždy prvý piatok v novembri. Každý z nich má svoju verziu a obohacuje ich vyšším obsahom alkoholu. Príprava na Štedrý deň tak býva v Dánsku nielen dôkladná, ale mnohokrát tiež nadmieru veselá.
Tancovanie okolo vianočného stromčeka
Aj v dánskych domácnostiach by ste našli vianočný stromček, najskôr by vás však zaujalo niekoľko odlišností od toho, na ktorý sme u nás zvyknutí. Dáni svoj juletræ, ako nazývajú vianočné stromčeky, zdobia tradičnými skladanými srdiečkami z papiera, papierovými hviezdami a kornútmi s drobnými sladkosťami namiesto čokoládových kolekcií. Veľkou odlišnosťou sú aj rozvesené štátne vlajočky nielen na stromčeku, ale tiež pred domom či v domácnosti. Dáni sú povestní svojou národnou hrdosťou a svoju vlajku často majú aj na stožiari pred domom.
Rozdiel je tiež v umiestnení stromčeka. Len zriedka by ste ho našli v rohu miestnosti, Dáni totiž stromček stavajú do priestoru tak, aby okolo neho mohli na Štedrý večer tancovať. Pred tým, než zasadnú k rozdávaniu darčekov, chytia sa za ruky a voľným krokom krúžia okolo stromčeka. Spievajú tiež dánske koledy, a to buď naspamäť alebo z vianočných spevníkov.
Čo jedia Dáni na Štedrý večer?
Rovnako ako u nás, aj v Dánsku sa celá rodina zíde 24. decembra pri sviatočne prestretom štedrovečernom stole plnom dobrôt. Ako hlavný chod sa obvykle podáva kačka s plnkou, k nej lahodná červená kapusta a zemiaky, nezriedka opečené v karameli. Obľúbený je tiež sviatočný porcelán, ktorý nesmie chýbať žiadnemu vianočnému prestieraniu. Štedrovečerná večera podávaná napríklad na maľovaných tanieroch od dánskej značky Kahler je skutočným potešením nielen pre chuťové bunky, ale tiež pre oko.
Večera končí tradičným dezertom „ris a la mande“, čo je vychladená ryžová kaša so smotanou a nasekanými mandľami, zaliata horúcou čerešňovou omáčkou. Dôležitý bod tohto dezertu spočíva v tom, že jednu jedinú mandličku necháte v kaši celú. Kto ju potom nájde, dostane malý darček.
Ako určite tušíte, dánske Vianoce sú plné hygge atmosféry, toho krásneho hrejivého útulna, ktoré pohladí na duši a dokáže uložiť spomienky hlboko do našej mysle. Nemusíte však tráviť Vianoce v Dánsku, aby ste si vychutnali jeho atmosféru. Stačí si doma urobiť útulno, uvariť si obľúbený punč s mandľami a napríklad si do okna zavesiť veľkú papierovú hviezdu. Alebo na Prvý sviatok vianočný upiecť kačku s karamelizovanými zemiakmi!
Či už sa rozhodnete dánskymi zvyklosťami inšpirovať alebo nie, dúfame, že sme vás aspoň na chvíľu preniesli do milovanej Škandinávie a možno vám aj nadelili tú správnu hyggelig atmosféru.
Krásne české Vianoce v útulnom dánskom duchu vám praje
Michaela a Bella Rose.