Tento rok 2019 je pre Bella Rose špeciálny, pretože je to presne 10 rokov, čo sa jednej mamičke na materskej dovolenke splnil sen. Už 3650 dní spoločne meníme svoje domovy! Začalo to pozvoľna, niekedy stačilo zmeniť prehoz na pohovke, vymeniť starý hrnček za nový alebo si len tak zapáliť vonnú sviečku, ktorej vôňa nám jednoducho učarovala. Bella Rose vyrástla a my by sme chceli poďakovať predovšetkým vám, že spoločne vytvárame krásnu atmosféru kdekoľvek!

Tento článok prináša rozhovor so zakladateľkou Bella Rose, mamičkou 3 detí a milovníčkou krásnych okamihov Martinou Svadbíkovou. Keď sme premýšľali, o čom by tento článok mal byť, napadlo nám, že skôr ako zložité grafy by vás skôr mohlo zaujímať, aká je? Aké má sny, čo napríklad pre ňu osobne znamená ono povestné hygge alebo ako celý tento príbeh začal.

zakladatelka Bella Rose Martina Svadbíková
zakladateľka Bella Rose Martina Svadbíková

Čo si robila, než si začala odpovedať na otázky?

Práve som priletela z Kodane, kde som bola načerpať novú inšpiráciu so svojou dcérkou Anetkou. Prvýkrát po desiatich rokoch som tam nemala žiadnu pracovnú schôdzku alebo povinnosť a len som si užívala tú atmosféru. Nádhera! S podnikaním a tromi deťmi nie je žiadny deň rovnaký 🙂 Raz sa sústredím viac na prácu a mám práve flow, inokedy sa snažím doháňať rodinné povinnosti. Niektorý deň potrebujem byť úplne off a načerpať sily alebo inšpiráciu. Často tiež cestujem alebo mám rôzne stretnutia. Niekedy si už už myslím, že mám plán na „bežný deň“ a ono je to potom ešte úplne inak 🙂

Keby si sa mala popísať jednou vetou, ako by znela?

Milovníčka krásnych okamihov?

Ako najradšej relaxuješ?

Asi nebude prekvapením, že zo všetkého najradšej mám útulnú atmosféru. Či už úplný pokoj s kávou v krásnom hrnčeku, so zapálenými sviečkami, pod dekou a s našou mačičkou na kolenách. Tiež milujem varenie – so sviečkami a svetelným drôtikom na kuchynskej linke, s obľúbeným playlistom a naliatym pohárom bieleho vína. Napríklad také krájanie zeleniny alebo zemiakov, považujem za skoro meditatívnu činnosť, keď má na to človek pokojné a pekné prostredie okolo.

Čím si chcela byť ako malá? Mala si nejaké vysnívané povolanie?

Chcela som byť maliarkou, ale tiež ma veľmi bavilo zariaďovať barbinám dom so všetkými izbami a detailmi. Takže sa mi to skoro splnilo 🙂

Tento rozhovor vzniká k oslave 10. rokov výročia Bella Rose, to už je úctyhodné číslo, ako to všetko začalo?

Vtedy som si sama organizovala svoje prvé bývanie a stále niečo menila, prestavovala, nosila skrinky tam a zase späť (a manžel mi trpezlivo pomáhal, aj keď z toho asi v duchu šalel). Samozrejme som hľadala tie najkrajšie dekorácie, pre ktoré som mala slabosť vždycky (prvé svoje vreckové som už ako malá utratila za vázičku). Na internete sa mi páčili fotky zo škandinávskych interiérov, ale u nás sa nič také nedalo zohnať. Tak mi napadlo, že by som ich mohla rovno predávať a tým všetko vyriešiť.

Mala som 24 rokov a bola som doma s dvomi malými deťmi na materskej dovolenke. Mala som čerstvo doštudované gymnázium a anglicky som vedela len pár viet. Nevedela som nič o podnikaní, nieto ešte o online podnikaní. Vtedy sme žili zo skromnej manželovej prvej výplaty, môjho rodičovského príspevku a bez úspor. No doteraz mi vlastne nie je úplne jasné, ako sa to celé stalo 🙂

Bloomingville

Kedy si prvýkrát navštívila Škandináviu? Čo ťa na nej zaujalo? Je niečo, čo si pamätáš do dnes?

Prvýkrát som sa rozhodla ísť do Dánska hneď v lete 2009, chvíľku po založení Bella Rose. Prvé asi tri mesiace som sa snažila spolupracovať z českými dovozcami, aby som sa vôbec niečo naučila o e-shope a predaji. Veľmi rýchlo mi ale došlo, že takto sa nedá odlíšiť a ponuka bola tak obmedzená. Nakoniec sa to nedalo urobiť inak, než sa vydať na veľtrh do dánskeho Herningu a tak skúsiť osloviť zahraničné značky. Manžel išiel so mnou, aby mi pomohol so šoférovaním auta na dvanásťhodinovej ceste aj s angličtinou. A hlavne ako psychická podpora.

Nikdy som neviedla obchodné rokovania ani v ČR a zrazu ísť až do Dánska a tam niekoho presvedčiť? Mala som obrovský strach, ale zároveň som cítila, že jednoducho musím. Na cestu sme samozrejme nemali peniaze, v Dánsku bolo strašne draho, takže sme spali v hoteli len jednu noc a ďalšie už v aute, jedlo sme si viezli v kufri so sebou. Pamätám si, akonáhle sme prešli hranice Dánska, úplne som sa zamilovala do všetkého – do trávy okolo, do domov, do vzduchu, do každej uličky. Tá láska mi vydržala dodnes. Myslím, že to bola celá tá atmosféra, „hygge,“ ktorá na mňa už vtedy dýchala a ktorú som si tak veľmi priala ukázať aj ostatným v Česku.

Pozoruješ na sebe, či sa tvoj osobný štýl za tých 10 rokov nejako zmenil?

Na začiatku bolo Bella Rose viac romantické, pretože takýto prevažoval štýl aj u dánskych značiek. Aj takéto dizajnové značky ako Bloomingville alebo Hübsch boli vtedy úplne iné, s prevahou patiny, háčkovaných diek a romantických kolekcií. Preto myslím, že aj ja som úplne na začiatku mala sklon mať doma viac romantických vecí, ale už niekedy o rok, o dva, som začala mať sklon všetko zjednodušovať.

Postupne sme rozširovali minimalistický dizajn ako doma, tak aj na e-shope. Odvtedy mám štýl zhruba podobný a to je mix romantiky aj minimalista. Napríklad v jednoduchej bielej kuchyni mám ako minimalistický riad tak aj kvetinové Green Gate hrnčeky alebo patinované svietniky a myslím, že to všetko pekne funguje dokopy. Verím, že je pekné, keď má každý trošku osobitý štýl a nebojí sa obklopovať tým, čo má rád, hoci aj naprieč rôznymi štýlmi.

Green Gate SS 2014

Vieme o tebe, že máš 3 deti, ako sa ti podarilo skĺbiť prácu a rodinný život? Veľa žien je nútených si vybrať, máš pre nich nejakú radu?

Toto je vždy zapeklitá téma. Myslím, že je niekoľko základných predpokladov, ktoré nie vždy každý má alebo chvíľu trvá, než si ich vybuduje. Pre zosúladenie práce a rodiny je potrebná určite správna voľba partnera, s ktorým máte podobné životné hodnoty a podporujete sa navzájom. Neviem si predstaviť, ako by som to robila, keby som ho nemala. Potom tiež podporu okolia, napríklad starých rodičov, ktorí ochotne postrážia deti, keď je pracovná cesta alebo náročné obdobie. Ak nemáte prarodičov, tak napríklad aj niekoho externe.

Ja som prvé zarobené peniaze v začiatkoch podnikania platila za pani, ktorá nám strážila deti. Tá mi dvakrát týždenne vzala menšieho syna na dopoludnie von a ja som tak mohla vkladať tovar na e-shop alebo baliť balíčky zákazníkom. Síce som všetko, čo som zarobila, zaplatila za pestúnku a človek by mohol povedať, že to nemá zmysel, ale je dobré v tom vidieť aj ten budúci prínos. Je to taká osobná investícia. Potom je to dosť aj o vybalansovaní času, na ktoré asi nikto nemá úplne jednoduchý recept. Zažila som počas tých 10-tich rokov mnoho dní, kedy som mala výčitky, že nemám na niečo alebo niekoho čas. Či už to boli deti, manžel, upratovanie doma, ja a moje zdravie alebo naopak kolegovia so skvelými nápadmi, noví dodávatelia, vzdelanie a ďalšie a ďalšie.

Je to hlavne o prioritách a zmierení sa, že sa nedá stihnúť všetko a byť dokonalý. Podnikať s deťmi sa určite dá, ale je potreba tomu veľa dať. Nebezpečné je neustráži hranice svojich síl. Často som išla na dlh, vo väčšine prípadov na ten svoj osobný, pretože oklamať seba o pozornosť, jedlo, spánok alebo sily, je ľahké, zvlášť, keď vás podnikanie tak baví. Nechcete ubrať iným, tak uberiete sebe. Teraz, po 10-tich rokoch, sa to snažím dohnať. Aj keď som stále plná nadšenia a nápadov, čo všetko by sa dalo robiť a tvoriť. Stále sa učím pevne si strážiť priority a svoje hranice. Venujem viac času svojmu zdraviu, rodine, „hygge“ chvíľkam a podnikanie beriem viac s nadhľadom. Toto verím, že je tá jediná rada, ktorú sa oplatí na túto tému odovzdať.

A potom možno ešte jedna vec – niekedy sa mi zdá, že sa úspech až príliš často definuje peniazmi, vysokou pozíciou alebo vlastnou firmou a podobne. Možno nemusí každý, koho niečo baví, mať hneď svoju veľkú firmu ako symbol úspechu, zvlášť, keď sa na to trebárs necíti. Nie je snáď úspech byť spokojný trebárs s polovičným úväzkom a mať viac času na blízkych a iné radosti? Byť mamička v domácnosti, ktorá vychovala troch synov, v záhrade má nádherné ruže a pečie podľa jej rodiny ten najlepší koláč na svete? Ja ten úspech často vidím v ľuďoch a činnostiach, ktoré sa nedajú merať peniazmi.

Majú tvoje deti nejaké obľúbené škandinávske značky alebo hračky?

Každé Vianoce nám zdobia domov Maileg vianoční škriatkovia, na jar ich vystriedajú zajačikovia od rovnakej značky a deti ich majú veľmi rady. Radovan miluje lampu od Miffy, ktorá mu každú noc svieti pri zaspávaní. Anetku teraz veľmi baví móda, takže jej nedávno urobili radosť knižky o móde, postavička Karla Lagerfelda a hodinky Cluse z vlaňajších narodenín.

Je niekto, bez koho by si sa nezaobišla?

Je to určite môj láskyplne podporujúci manžel a moja mamička, ktorá vo mňa vždy verila.

Bloomingville

Čo ti zaručene vždy zdvihne náladu?

Určite obľúbené pesničky (som schopná si pustiť napríklad aj vianočné koledy v lete), spoločné pomalé raňajky pri sviečkach alebo srandovné hlášky mojich detí. Cesta do Dánska, vôňa sviečok od Skandinavisk, dobrá voňavá káva a masáž nôh od manžela. Pradenie našej mačky Hermiony, listovanie v dizajnových knižkách, horúci kúpeľ s množstvom peny, prechádzka pri rieke za domom a čerstvé kvety vo váze

Máš nejaké motto, ktorým sa riadiš alebo ktoré ti vždy pomôže?

Požičala by som si vetu môjho manžela „Nikdy neprestávaj veriť na zázraky“ 🙂

Je niečo, čo si si vždy chcela vyskúšať / zažiť?

Práve teraz som si jedno také želanie splnila. Vždy som si priala v Kodani vyskúšať ručné maľovanie dánskeho porcelánu Royal Copenhagen pod vedením ich skúseného maliara. Bol to úžasný zážitok a obdivujem ich prácu, neskutočnú trpezlivosť a nádherné tradičné výtvory. Pár kúskov máme doma a sú to pre mňa srdcovky.

Čo pre teba znamená hygge?

Pre mňa znamená hlavne schopnosť vidieť krásne okamihy okolo seba! Vedieť si ich skutočne vychutnať, užiť si ich, ale tiež ich vedieť aktívne tvoriť. V Dánsku tomu hovoria „hygge“ a skutočne to majú veľa zažité, ale verím, že to je všade na svete. U nás tomu hovoríme napríklad atmosféra alebo pohoda a tiež to vieme, len na to aktívne tvorenie častejšie zabúdame a to je škoda. Pritom stačí len pár maličkostí, nezaberie to veľa času. Pustiť si pri triedení bielizne hudbu? Naliať si k vareniu pohárik vína a zapáliť sviečky? Prestrieť si na víkendové raňajky pekne stôl alebo si pripraviť raňajky rovno do postele? Nepotrebujeme dánske moderné slovíčka, hoci nádherne výstižné, potrebujeme veriť, že tieto malé okamihy obohatia náš prežitok a stojí za to si na ne vyhradiť pozornosť.

 

Via Pinterest

Čo ťa v najbližšej dobe čaká?

V apríli budeme hlavne oslavovať 10. narodeniny a na to sa veľmi teším! Oslavovať budeme postupne až do konca roka, takže pripravujeme plno krásnych prekvapení. Prípravy mám vždy veľmi rada. V júni pôjdeme už tradične do dánskeho Ribe, máme tam v značke Ib Laursen vždy predstavenie nadchádzajúcej kolekcie. Tentoraz by som chcela vziať aj všetky tri deti a užiť si tam s nimi nejaký čas navyše. Chcela by som nám prenajať domček pri severskej pláži, zájsť do múzea Vikingov, užiť si zábavu v Legolande a prechádzať sa po historických uličkách alebo si požičať bicykle… Na to sa veľmi teším.

Posledná otázka na záver! Prezraď nám, na čo sa môžeme v budúcnosti tešiť? Máš nejakú „vysnívanú métu,“ ktorú by si chcela dosiahnuť?

Raz by som veľmi rada otvorila kamennú predajňu Bella Rose, kde by sme sa mohli vidieť so zákazníkmi osobne. Porozprávať sa, poradiť, ukázať všetky tie nádherné vône alebo materiály naživo, to by bolo veľmi krásne. Zatiaľ máme ale toľko práce s rastúcimi e-shopmi, že to ešte stále nie je medzi prioritami. Ale poznáte to „nikdy neprestať veriť na zázraky“ 🙂

Veľmi ďakujeme Martine, že nás nechala nazrieť do svojho súkromia a dúfame, že ste si tento rozhovor užili tak ako my ♥

Za celý tím Bella Rose,

Nikola

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi!