Leto je v plnom prúde a možno si občas hovoríte, že nemáte ani chvíľku pokoja… Zostavili sme pre vás 3 jedinečné recepty, ktoré sa vzájomne nádherne dopĺňajú! Sú jednoduché a plné neobyčajných chutí. Preto neváhajte ani chvíľočku, objednajte si nákup, zarezervujte si voľný piatkový večer a napíšte všetkým, s ktorými ste sa už dlho nevideli alebo vám skrátka chýbajú.
![](https://atmosfera.bellarose.cz/wp-content/uploads/2019/07/herbst_grillabend_59.jpg)
Užite si dlhé večery
Pozvite priateľov na podvečerné grilovanie alebo si dajte rande so svojou drahou polovičkou. Je všeobecne známe, že láska prechádza cez žalúdok a či už sa jedná o utužovanie priateľských vzťahov alebo o romantický večer, s týmito receptami rozhodne nešliapnete vedľa. Osviežujúci gin & tonic dopĺňajú netradičné chute ako fenikel a uhorka a experimentovať sa dá aj s čerstvými malinami a plátkami grepu. Sliny sa budú zbiehať všetkým mäsožravcom pri pohľade na šťavnaté rebierka a malú alternáciu možno zariadiť aj s použitím údeného tofu alebo seitanu. O sladkú bodku sa postará zmyselná torta s čokoládovými pralinkami, ktorej sa jednoducho nedá odolať.
Gin & Tonik
![](https://atmosfera.bellarose.cz/wp-content/uploads/2019/07/29053-tonic-malina-a-citronova-trava-250-ml-1024x768.jpg)
Porcie: 1
Hotové za: 10 minút
Náročnosť: jednoduché
Ingrediencie:
- 3 feniklové vetvičky, nahradiť možné mätou
- 1 pozdĺžny plátok šalátovej uhorky
- drvený ľad
- 1 cl citrónovej šťavy
- 2 cl ginu
- 6 cl Toniku od Nicolas Vahé Tonic – Korenie & Fenikel
Postup
Vezmite feniklovú vetvičku a umiestnite ju na dno vyššieho vychladeného pohára. Urobte dlhý plátok šalátovej uhorky pomocou škrabky na zeleninu a umiestnite ju okolo stien v studenom pohári. Pridajte ľad a hore umiestnite zvyšné dve feniklové vetvičky. Pridajte 1 cl citrónovej šťavy, 2 cl ginu a 6 cl toniku. Dôkladne premiešajte!
Pokiaľ práve neholdujete feniklu alebo si prajete menšiu obmenu, vymeňte fenikel a uhorku za mrazené maliny a grep a použite tonik od Nicolasa Vahé s príchuťou maliny a citrónovej trávy.
Rebierka na ázijský spôsob
![](https://atmosfera.bellarose.cz/wp-content/uploads/2019/07/30309-korenici-smes-allround-barbecue-75-g-1024x1366.jpg)
Porcie: 2
Hotové za: cca 15 h
Náročnosť: stredná
Ingrediencie:
- 1 kg bravčových alebo jahňacích rebier
- 1 pohár Nicolas Vahé Rub – Smoked BBQ
- 100 g masla
- 100 ml jablkového džúsu s 2 polievkovými lyžicami jablčného octu
- 2 poháre Nicolas Vahé BBQ omáčka – Sója & Sezam
Príprava
Začnite tým, že mäso umyjete, osušíte a zbavíte ho všetkých nečistôt a blán. Potom si pripravte potravinársku fóliu a na ňu položte mäso. Teraz prichádza čas na koreniacu zmes od Nicolasa Vahé Smoked BBQ, ktorú posypte rovnomerne po celých rebrách a dôkladne ju do mäsa votrite pomocou prstov. Mäso potom starostlivo zabaľte do tej istej fólie aj so zvyškami opadaného korenia, pevne ju utiahnite a nechajte v chladničke odležať cez noc.
![](https://atmosfera.bellarose.cz/wp-content/uploads/2019/07/30308-korenici-smes-allround-barbecue-75-g-1024x1366.jpg)
Grilovanie
Mäso vyberte z chladničky 4 hodiny pred začiatkom grilovania.
Rozpáľte gril, rošt umiestnite do strednej polohy a zakryté vekom grilujte rebrá cca 1 hodinu. Pokiaľ máte radi dymovú arómu, môžete do ohňa prihodiť špeciálne grilovacie/údiace piliny, ktoré dodajú vášmu mäsu dokonale aromatickú chuť.
Po 1 hodine odkryte poklop a rebrá grilujte na otvorenom grile zhruba 2 hodiny s občasným potretím naším jablčným džúsom s octom.
Po 2 hodinách rebrá vyberte z grilu, zabaľte ich do alobalu spoločne s hrudkami masla a nechajte 15 minút odpočívať, vďaka tomu sa šťava v mäse rovnomerne rozloží a zostanú až neskutočne šťavnaté.
15 minút pred podávaním rebrá vyberte z alobalu, potrite ich zvyškom našej BBQ omáčky a nechajte ich pomaly prehriať na grile. Ak máte radi rebrá, ktoré sa dajú nazvať angl. slovkom „sticky“ (lepivé), kedy vám omáčka krásne zlepí prsty, potrite mäso BBQ omáčkou iba 5 minút na grile pred podávaním.
Rebrá podávajte s čerstvým pečivom a zeleninovým šalátom doplneným o zrelé mango a avokádo s mungo klíčkami.
A ak nie ste práve milovníci mäsitých pokrmov, toto korenie možno použiť aj na údené tofu alebo domáci seitan, iba sa skráti doba prípravy. V prípade tofu a seitanu postačí suroviny potrieť trochou oleja, dôkladne votrieť koreniacu zmes a nechať odležať 3 hodiny. Potom je umiestniť na rozpálený gril, zľahka ich potrieť jablčným džúsom s octom a akonáhle sa všetka tekutina odparí, potrieť ich BBQ omáčkou. Potom grilovať tak, ako ich máte radi.
Zmyselná torta s čokoládovými pralinkami
![](https://atmosfera.bellarose.cz/wp-content/uploads/2019/07/content_1547128939-1024x495.jpg)
Porcie: 6
Hotové za: 70 minut
Náročnosť: stredná
Ingrediencie:
- 175 g Nicolas Vahé Čokoládové pralinky alebo akékoľvek iné čokoládové pralinky
- 175 g masla
- 175 g cukru
- 7 pasterovaných vaječných žĺtkov
- 4,5 pasterovaných vaječných bielkov
- 20 g zmäknutého masla na vytretie formy
- 10 g vanilkového cukru nebo 1 lyžička vanilkovej esencie
- 20 g holandského kakaa
Príprava
Roztavte 175 g masla a 175 g čokoládových praliniek v miske nad vodným kúpeľom. Zmiešajte ⅔ cukru s vaječnými žĺtkami a šľahajte pomocou mixéra, kým zmes nie je biela, nakoniec zašľahajte do zmesi polovicu holandského kakaa.
V ďalšej miske vyšľahajte bielky do snehu a počas šľahania po častiach pridávajte aj cukor. Opatrne a pomaly zmiešajte roztavenú čokoládu s maslom s vyšľahanými žĺtkami a nakoniec nežne vmiešajte aj tuhý sneh.
Predhrejte vašu rúru na 175 C a tortovú formu vytrite maslom a jemne vysypte práškovým cukrom alebo holandským kakaom, vďaka tomu sa bude dať torta ľahko vybrať z formy. Do vymastenej tortovej formy nalejte polovicu zmesi a pečte 30 min. Zvyšok zmesi nechajte odpočívať v chladničke.
Neľakajte sa, po vybratí z rúry sa koláč trochu „scvrkne“.
Po 30 minútach vyberte tortu z rúry a to aj v tom prípade, že sa vám bude zdať nie celkom hotová. Neľakajte sa, po vybratí z rúry sa koláč scvrkne. Je to v poriadku, tak to má byť. Trifle nechajte niekoľko minút odpočinúť a potom ho nechajte úplne vychladnúť v chladničke.
Po vychladnutí rozotrite zvyšok našej žĺtkovej zmesi po vrchnej strane zákuskov a nechajte niekoľko hodín, eventuálne cez noc, vychladnúť. Pred podávaním tortu nakrájajte na jednotlivé porcie a dozdobte ju popraškom holandského kakaa a čerstvým ovocím (maliny, ríbezle, čučoriedky, jahody).
![](https://atmosfera.bellarose.cz/wp-content/uploads/2019/07/herbst_grillabend_51-1024x683.jpg)
Toto menu sa dokonale hodí na posedenie s priateľmi, kedy budete mať chuť experimentovať aj na romantické varenie len vo dvojici. Zažite vaše všedné momenty trochu inak a užite si spoločné varenie. Dúfame, že sa vám recepty páčia a čo nevidieť ich vyskúšate, pretože aj takto môže vyzerať vaše letné hygge.
Ak zahoríte láskou k vareniu, nebojte sa vaše výtvory zdieľať pomocou #atmosferasbellarose a prezraďte nám, pre koho alebo s kým ste zažili vaše letné hygge.
Všetkým držíme palce, aby sa recepty podarili!
To vám za celý tím Bella Rose praje Nikola.