Leto je v plnom prúde a možno si občas hovoríte, že nemáte ani chvíľku pokoja… Zostavili sme pre vás 3 jedinečné recepty, ktoré sa vzájomne nádherne dopĺňajú! Sú jednoduché a plné neobyčajných chutí. Preto neváhajte ani chvíľočku, objednajte si nákup, zarezervujte si voľný piatkový večer a napíšte všetkým, s ktorými ste sa už dlho nevideli alebo vám skrátka chýbajú.
Užite si dlhé večery
Pozvite priateľov na podvečerné grilovanie alebo si dajte rande so svojou drahou polovičkou. Je všeobecne známe, že láska prechádza cez žalúdok a či už sa jedná o utužovanie priateľských vzťahov alebo o romantický večer, s týmito receptami rozhodne nešliapnete vedľa. Osviežujúci gin & tonic dopĺňajú netradičné chute ako fenikel a uhorka a experimentovať sa dá aj s čerstvými malinami a plátkami grepu. Sliny sa budú zbiehať všetkým mäsožravcom pri pohľade na šťavnaté rebierka a malú alternáciu možno zariadiť aj s použitím údeného tofu alebo seitanu. O sladkú bodku sa postará zmyselná torta s čokoládovými pralinkami, ktorej sa jednoducho nedá odolať.
Gin & Tonik
Porcie: 1
Hotové za: 10 minút
Náročnosť: jednoduché
Ingrediencie:
- 3 feniklové vetvičky, nahradiť možné mätou
- 1 pozdĺžny plátok šalátovej uhorky
- drvený ľad
- 1 cl citrónovej šťavy
- 2 cl ginu
- 6 cl Toniku od Nicolas Vahé Tonic – Korenie & Fenikel
Postup
Vezmite feniklovú vetvičku a umiestnite ju na dno vyššieho vychladeného pohára. Urobte dlhý plátok šalátovej uhorky pomocou škrabky na zeleninu a umiestnite ju okolo stien v studenom pohári. Pridajte ľad a hore umiestnite zvyšné dve feniklové vetvičky. Pridajte 1 cl citrónovej šťavy, 2 cl ginu a 6 cl toniku. Dôkladne premiešajte!
Pokiaľ práve neholdujete feniklu alebo si prajete menšiu obmenu, vymeňte fenikel a uhorku za mrazené maliny a grep a použite tonik od Nicolasa Vahé s príchuťou maliny a citrónovej trávy.
Rebierka na ázijský spôsob
Porcie: 2
Hotové za: cca 15 h
Náročnosť: stredná
Ingrediencie:
- 1 kg bravčových alebo jahňacích rebier
- 1 pohár Nicolas Vahé Rub – Smoked BBQ
- 100 g masla
- 100 ml jablkového džúsu s 2 polievkovými lyžicami jablčného octu
- 2 poháre Nicolas Vahé BBQ omáčka – Sója & Sezam
Príprava
Začnite tým, že mäso umyjete, osušíte a zbavíte ho všetkých nečistôt a blán. Potom si pripravte potravinársku fóliu a na ňu položte mäso. Teraz prichádza čas na koreniacu zmes od Nicolasa Vahé Smoked BBQ, ktorú posypte rovnomerne po celých rebrách a dôkladne ju do mäsa votrite pomocou prstov. Mäso potom starostlivo zabaľte do tej istej fólie aj so zvyškami opadaného korenia, pevne ju utiahnite a nechajte v chladničke odležať cez noc.
Grilovanie
Mäso vyberte z chladničky 4 hodiny pred začiatkom grilovania.
Rozpáľte gril, rošt umiestnite do strednej polohy a zakryté vekom grilujte rebrá cca 1 hodinu. Pokiaľ máte radi dymovú arómu, môžete do ohňa prihodiť špeciálne grilovacie/údiace piliny, ktoré dodajú vášmu mäsu dokonale aromatickú chuť.
Po 1 hodine odkryte poklop a rebrá grilujte na otvorenom grile zhruba 2 hodiny s občasným potretím naším jablčným džúsom s octom.
Po 2 hodinách rebrá vyberte z grilu, zabaľte ich do alobalu spoločne s hrudkami masla a nechajte 15 minút odpočívať, vďaka tomu sa šťava v mäse rovnomerne rozloží a zostanú až neskutočne šťavnaté.
15 minút pred podávaním rebrá vyberte z alobalu, potrite ich zvyškom našej BBQ omáčky a nechajte ich pomaly prehriať na grile. Ak máte radi rebrá, ktoré sa dajú nazvať angl. slovkom „sticky“ (lepivé), kedy vám omáčka krásne zlepí prsty, potrite mäso BBQ omáčkou iba 5 minút na grile pred podávaním.
Rebrá podávajte s čerstvým pečivom a zeleninovým šalátom doplneným o zrelé mango a avokádo s mungo klíčkami.
A ak nie ste práve milovníci mäsitých pokrmov, toto korenie možno použiť aj na údené tofu alebo domáci seitan, iba sa skráti doba prípravy. V prípade tofu a seitanu postačí suroviny potrieť trochou oleja, dôkladne votrieť koreniacu zmes a nechať odležať 3 hodiny. Potom je umiestniť na rozpálený gril, zľahka ich potrieť jablčným džúsom s octom a akonáhle sa všetka tekutina odparí, potrieť ich BBQ omáčkou. Potom grilovať tak, ako ich máte radi.
Zmyselná torta s čokoládovými pralinkami
Porcie: 6
Hotové za: 70 minut
Náročnosť: stredná
Ingrediencie:
- 175 g Nicolas Vahé Čokoládové pralinky alebo akékoľvek iné čokoládové pralinky
- 175 g masla
- 175 g cukru
- 7 pasterovaných vaječných žĺtkov
- 4,5 pasterovaných vaječných bielkov
- 20 g zmäknutého masla na vytretie formy
- 10 g vanilkového cukru nebo 1 lyžička vanilkovej esencie
- 20 g holandského kakaa
Príprava
Roztavte 175 g masla a 175 g čokoládových praliniek v miske nad vodným kúpeľom. Zmiešajte ⅔ cukru s vaječnými žĺtkami a šľahajte pomocou mixéra, kým zmes nie je biela, nakoniec zašľahajte do zmesi polovicu holandského kakaa.
V ďalšej miske vyšľahajte bielky do snehu a počas šľahania po častiach pridávajte aj cukor. Opatrne a pomaly zmiešajte roztavenú čokoládu s maslom s vyšľahanými žĺtkami a nakoniec nežne vmiešajte aj tuhý sneh.
Predhrejte vašu rúru na 175 C a tortovú formu vytrite maslom a jemne vysypte práškovým cukrom alebo holandským kakaom, vďaka tomu sa bude dať torta ľahko vybrať z formy. Do vymastenej tortovej formy nalejte polovicu zmesi a pečte 30 min. Zvyšok zmesi nechajte odpočívať v chladničke.
Neľakajte sa, po vybratí z rúry sa koláč trochu „scvrkne“.
Po 30 minútach vyberte tortu z rúry a to aj v tom prípade, že sa vám bude zdať nie celkom hotová. Neľakajte sa, po vybratí z rúry sa koláč scvrkne. Je to v poriadku, tak to má byť. Trifle nechajte niekoľko minút odpočinúť a potom ho nechajte úplne vychladnúť v chladničke.
Po vychladnutí rozotrite zvyšok našej žĺtkovej zmesi po vrchnej strane zákuskov a nechajte niekoľko hodín, eventuálne cez noc, vychladnúť. Pred podávaním tortu nakrájajte na jednotlivé porcie a dozdobte ju popraškom holandského kakaa a čerstvým ovocím (maliny, ríbezle, čučoriedky, jahody).
Toto menu sa dokonale hodí na posedenie s priateľmi, kedy budete mať chuť experimentovať aj na romantické varenie len vo dvojici. Zažite vaše všedné momenty trochu inak a užite si spoločné varenie. Dúfame, že sa vám recepty páčia a čo nevidieť ich vyskúšate, pretože aj takto môže vyzerať vaše letné hygge.
Ak zahoríte láskou k vareniu, nebojte sa vaše výtvory zdieľať pomocou #atmosferasbellarose a prezraďte nám, pre koho alebo s kým ste zažili vaše letné hygge.
Všetkým držíme palce, aby sa recepty podarili!
To vám za celý tím Bella Rose praje Nikola.