Onedlho nás čakajú snáď najobľúbenejšie sviatky z celého roka, a to Vianoce. Na Vianoce sa tešia nielen deti, ale aj dospelí. S Vianocami sa okrem iného spája veľa tradícií a zvykov a práve na ne sa pozrieme v dnešnom článku. Pripomeňme si tradičné české vianočné zvyky.

Len máloktoré obdobie v roku je opradené toľkými tradíciami, zvykmi a poverami ako Vianoce. A pretože sa Vianoce rýchlo blížia, poďme si pripomenúť krásne české vianočné zvyky a tradície, ktoré by rozhodne nemali byť zabudnuté ani v dnešnej uponáhľanej dobe.

 

vanoce

 

1. Liatie olova

Liatie olova patrí ku staročeským zvykom, ktorý je stále veľmi obľúbený. Je síce trochu náročnejšie na prípravu, ale stojí to za to. Liatie olova spočíva v tom, že sa nad plameňom roztaví kúsok olova a ten sa následne vyleje do nádoby s vodou. Podľa stuhnutého tvaru potom prítomní usudzujú, čo dotyčného človeka čaká.

 

Lití olova

Foto zdroj: Pinterest 

 

2. Púšťanie škrupinových lodičiek

Ďalším pekným zvykom je púšťanie lodičiek z orechových škrupín. Lodička vznikne rozpolením vlašského orecha, ktorého škrupina sa vyprázdni a pomocou trošky roztaveného vosku sa do nej pripevní malinká sviečka. Orechové lodičky so zapálenou sviečkou sa následne vypustia do nejakej väčšej nádoby s vodou. Ich plavba naznačuje životnú dráhu toho, kto lodičku pustil. Ak sviečka vydrží dlho svietiť, čaká dotyčného dlhý a šťastný život. Keď sa lodička drží pri brehu, jej majiteľ zostane doma. Ak vypláva na voľnú vodu, vydá sa na cesty.

 

Pouštění lodičekFoto zdroj: Pinterest

 

3. Hádzanie črievice

Obľúbeným zvykom je tiež hádzanie črievice. Slobodné dievčatá sa na Štedrý deň môžu opýtať osudu, či ich v nasledujúcom roku čaká svadba. Dievča hodí črievicu cez hlavu, a ak dopadne pätou ku dverám, zostane doma, ak špička mieri smerom von, čaká na dievča láska, svadba a odchod od rodičov.

 

 

srdicka

4. Rozkvitnutá Barborka

Najmä medzi slobodnými dievčatami je rozšírený zvyk, že si mladé dievča na sviatok svätej Barbory ​​odtrhne vetvičku napr. z čerešne, a pokiaľ jej vetvička do Štedrého dňa rozkvitne, do roka sa vydá. Vetvičku si však môže odtrhnúť ktokoľvek. Keď rozkvitne, je nádhernou vianočnou dekoráciou.

 

Rozkvetlá BarborkaFoto zdroj: Pinterest

5. Krájanie jabĺčka

Aj v dnešnej dobe je stále veľmi rozšírené a obľúbené rozkrajovanie jabĺčok. Po Štedrej večeri si každý môže rozkrojiť jabĺčko. Kto nájde päťcípu hviezdičku zo zdravých jadierok, toho v nasledujúcom roku čaká šťastie. Ak je jadrovník červivý, môže prísť choroba. A ak sú jadierka v tvare krížika, môže sa stať najhoršie.

 

6. Pôst

Známou vianočnou tradíciou je tiež štedrovečerný pôst. Za starých čias sa vianočný pôst dodržiaval počas celého adventu, teraz ho veľa ľudí praktizuje aspoň na Štedrý deň. Avšak v každej rodine je to iné. Niekde sa naozaj celý deň nič neje, inde si dajú aspoň raňajkách v podobe vianočky, ďalšie majú obed napríklad v podobe kapustovej polievky.

Často dodržujú pôst hlavne deti, pretože je im sľubované, že ak vydržia celý deň nejesť, uvidia zlaté prasiatko. 🙂 Ale jedno majú všetci spoločné, celý deň sa čaká, až vyjde prvá hviezda a začne čarovná štedrovečerná hostina, kedy sa všetci dosýta najedia.

 

prasatko

Pri štedrovečernej večeri je tiež zvykom, že sa pod tanieriky vkladajú rybie šupinky, ktoré si potom dá každý do svojej peňaženky a zaistí si tak dostatok financií po celý budúci rok. Tradícií je naozaj veľa a každá rodina má svoje obľúbené.

 

Štědrovečerní tabule

Povery

Štedrý deň sa však tiež spája s rôznymi poverami a zákazmi. Vedeli ste napríklad, že počas dňa sa nesmie doma zametať a vynášať z domu smeti a odpadky, pretože by ste si vyniesli šťastie? Na Štedrý deň sa tiež nesmie prať bielizeň, prináša to vraj smolu. Nesmú sa čistiť stajne a chlievy, inak by dobytok začal krívať. Ak ten deň niečo rozbijete, črepy vám prinesú nešťastie. Pred polnočnou omšou nesmiete pliesť a šiť, pretože by vaše dielo zničili myši. Tiež sa nesmú zatĺkať klince. Radšej ani nepíšte svojmu milému či milej, v lepšom prípade by to mohlo spôsobiť rozchod, v tom horšom aj smrť. Možno sú niektoré povery trošku úsmevné, ale prečo riskovať, že? 🙂

 

Štědrovečerní tabule

 

Dnes sme sa teda spoločne pozreli na české vianočné zvyky a tradície. Ak máte chuť dozvedieť sa niečo aj o Vianociach v severských krajinách, stiahnite si náš nový e-book Vianočné sviatky s krásnou atmosférou, v ktorom nájdete veľa zaujímavostí a vianočných tipov, rozhovory a tiež recept na dánsku vianočnú pochúťku.

Prajeme vám krásny predvianočný čas!

Lenka & Bella Rose

 

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi!